O čemu mašta Petar Benčina i kako se bori protiv stresa

O čemu mašta Petar Benčina i kako se bori protiv stresa

Autor: | 22/06/2019

0

Otkriva da bi mu bila čast da se pridruži listi kolega koje su igrale Tita, da se protiv stresa bori treningom i da na pragu leta mašta o bar dve nedelje na moru

U „Đura baru“ redovno organizujete dobrotvorne akcije pod nazivom „Humanitarni ponedeljak“.

- Kad god neko od mojih prijatelja dođe sa informacijom da nekome treba pomoć, u času se organizujemo. Poslednji put smo se okupili na inicijativu Milana Marića, koji nam je ispričao za devojčicu kojoj je potreban novac za lečenje. Pozivu se odazvalo dosta ljudi, među kojima i mnoge moje kolege, a i zaposleni u kafiću dali su doprinos tako što su se odrekli honorara za to veče.

Da li smo kao narod solidarni u teškim trenucima ili nas treba podsećati da priteknemo u pomoć?

- Mislim da smo spremni da pomognemo kad zatreba, ali nije na odmet podsetiti nas s vremena na vreme. Svako od nas je, što je i normalno, prvenstveno okrenut svojoj porodici i tekućim obavezama, pa izgubimo iz vida one koji imaju veće probleme nego mi. Bezbroj puta smo kao nacija dokazali da smo solidarni u najkritičnijim trenucima, ali zašto je potrebno da nastupi vanredna situacija da bismo pokazali plemenitost. To je nešto što bi trebalo negovati.

S kakvim emocijama ste se rastali od serije „Pogrešan čovek“?

- Osam meseci intenzivnog i posvećenog rada bilo je veliko iskustvo za ekipu. Srećan sam što je serija zaintrigirala gledaoce koji su je pratili u velikom broju - kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. „Pogrešan čovek“ rezultat je koprodukcije dve zemlje i može biti uzor za neke nove, uspešne saradnje. Lično, pamtiću je po fenomenalnom radu i lepom druženju.

Ko vam je od kolega iz podele postao dobar prijatelj?

- Ne bih nikoga posebno izdvajao. Mi koji smo iz Beograda nastavili smo da se srećemo i po završetku snimanja. Recimo, sa Darom Džokić i Branislavom Lečićem igram u dve predstave. Nadam se da smo bili dobri domaćini kolegama koje su nam na neki način došle u goste: Ivani Roščić, Bojani Gregorić, Roku Sikavici... Sve njih smatram dragim prijateljima.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, gledaocima je teško palo što je Mihajlo tragično završio. Odakle toliko simpatija za jednog negativca?

- Bilo mi je jako važno da nekoga ko je na nekim listovima papira koje dobijem opisan na najgrđi mogući način predstavim kao čoveka „od krvi i mesa“. Više puta sam bio uznemiren zbog količine pretpostavljene negativnosti, a zadate replike inspirisale su me da se glumački borim i u tom čoveku pronađem neku svetlost, neki razlog zbog kojeg on sam po sebi nije loš i zao. Sve vreme pokušavao sam da mu držim „glavu iznad vode“, a prema komentarima ljudi koje srećem i koji ostavljaju poruke na „Instagramu“ čini mi se da sam uspeo da prikažem njegovu ljudsku stranu. Naravno da mi nije drago kad je neko tužan, ali ako je to zato što se saživeo sa likom koji sam tumačio... (smeh)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Benčina (@petarbencina) on Sep 28, 2018 at 6:57am PDT


Ima li istine u napisima da ćete u novoj sezoni „Senki nad Balkanom“ glumiti Tita?

- To je sjajna ideja, ali ne postoji konkretan dogovor. Koliko mi je poznato Bjela još radi drugu sezonu, a ako stigne zvanična ponuda, sa zadovoljstvom ću prihvatiti ulogu.

Bivšeg jugoslovenskog predsednika igrali su vrsni glumci: Ričard Barton, Marko Todorović, Voja Brajović... Čast je naći se u tom nizu.

- Apsolutno. Reč je o kontroverznoj istorijskoj ličnosti, ali i izuzetno uticajnoj u svetskim okvirima. Titovo ime i danas je jedna od referenci za naše podneblje, a njegova ličnost je za glumca izuzetno inspirativna, pogotovo ako govorimo o periodu rane mladosti, kada se još nije mogao naslutiti tok dešavanja.

Odavno je poznato da ste odličan glumac, a zahvaljujući snimku koji ste objavili na „Instagramu“ saznali smo da prilično dobro plešete.

- To su neki moji koraci, koje sam u mladosti savladao u klubovima. (smeh)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Benčina (@petarbencina) on May 5, 2019 at 2:21pm PDT


Kojim još skrivenim talentima biste mogli da se pohvalite?

- Sad ste me zatekli. U svakom slučaju, kod mene nema nikakve mistifikacije. Moji talenti nisu skriveni. (smeh)

Kad ste poslednji put pomislili: “Ovo nije trebalo da uradim”?

- Često to pomislim na dnevnom nivou. Obično se upetljam sa nekim sitnicama za koje u prvi mah zaključim da ću ih završiti začas, a ispostavi se da mi oduzmu više vremena nego što sam planirao.

Žene se protiv stresa bore šopingom, a muškarci?

- Treningom.

Koja je dobra strana života sa glumicom?

- To što se odlično razumemo o svemu što je vezano za profesiju, nema potrebe da previše pričamo o tome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Benčina (@petarbencina) on May 25, 2017 at 7:50am PDT


Šta trenutno čitate?

- Iskreno ništa, nemam vremena od silnih obaveza.

Da li ste ćerku već vodili u pozorište?

- Mislim da je prvu predstavu gledala pre nego što je napunila godinu dana. Danas je redovno vodimo u pozorištance, pomno prati šta se dešava na sceni. Sve je zanima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Benčina (@petarbencina) on Jun 14, 2019 at 8:48am PDT


O čemu maštate na pragu leta?

- O dve nedelje boravka na moru.

Šta od svakog ponedeljka počinjete da radite?

-Imam tu profesionalnu deformaciju da se zbog pozorišnog repertoara orijentišem isključivo na datume. Uvek mi je potrebno pola minuta da shvatim koji je danas dan.

Eva Čubrović Luka Šarac/Instagram
Tagovi: Petar Benčina