Zašto smo ponekad gladni čak i nakon obroka?

Zašto smo ponekad gladni čak i nakon obroka?

Autor: | 27/05/2019

0

Sigurno vam se ponekad dogodi da osetite glad samo sat vremena nakon što ste ispraznili pun tanjir hrane? To zapravo nije ništa neobično – pogledajte 5 najčešćih razloga zbog kojih nam se ovako nešto događa.

Niste popili dovoljno vode

Ovo se može činiti čudnim, ali kada je telo dehidrirano ono zapravo počinje da imitira osećaj gladi. Kada sledeći put osetite glad ubrzo nakon obilnog obroka popijte čašu vode i pričekajte 15-ak minuta – osećaj gladi mogao bi da nestane. Kako bi sprečili dehidraciju tokom dana pokušajte da započnete jutro uz čašu vode.

Dosadno vam je

Jedenje iz dosade može postati nezgodna navika. Kada sledeći put posegnete za grickalicama pokušajte da razmislite jeste li zaista gladni ili vas nešto drugo muči. Šetnja ili čitanje knjige može vam odvući pažnju kako biste izbegli jedenje iz dosade.

Ne jedete dovoljno proteina ili masti

Natrpati tanjir zdravim proteinima i mastima najbolji je način da ostanemo siti ceo dan. Piletina je odličan izvor proteina, a ako ste vegetarijanac u prehranu možete uključiti više grčkog jogurta, jaja, pasulja i celih žitarica. Za dodatak zdravih masti u prehranu uključite orašaste plodove i avokado.

Jedete u nepravilnim intervalima

Preskakanje obroka kao što je doručak može kasnije da pojača apetit. Takođe, neredovni obroci ili dugački periodi među njima takođe nas mogu naterati na konzumaciju nezdravih grickalica. Kako biste to sprečili pobrinite se da nešto pojedete svakih 4-5 sati kako biste sprečili napade gladi. Takođe, jako je važno doručkovati, čak i ako ne pojedemo mnogo.

Ne spavate dovoljno

Nakon loše prospavane noći hormoni koji kontrolišu glad već su uzburkani. Takođe, ako vam je telo konstantno umorno ono će stalno tražiti izvore energije (najčešće je to šećer) kako bi ostalo budno. Pokušajte da odspavate 7-8 sati svake noći kako bi vaši hormoni i nivoi energije ostali zdravi.

hellomagazin.rs Unsplash
Tagovi: glad hrana ishrana

Pročitajte još