Porodično prokletstvo: Život Atine Onazis obeležile su smrti, borba za nasledstvo i neverstva

Porodično prokletstvo: Život Atine Onazis obeležile su smrti, borba za nasledstvo i neverstva

Autor: | 27/05/2019

0

Posle dugih 12 godina, u julu ove godine, Atina Onazis, unuka i jedina naslednica slavnog grčkog milijardera, brodskog magnata Aristotela Onazisa, vraća se u domovinu - Grčku, a sve kako bi se takmičila u Svetskom konjičkom kupu. Poslednji put u Grčkoj je bila 2007. godine, u pratnji bivšeg supruga, brazilskog džokeja Alvara de Mirande Netoa.

Ni 34-godišnju Atinu nije zaobišlo ‘prokletstvo porodice Onazis’ i njen je život, uprkos neverovatnom bogatstvu koje je nasledila, bio sve samo ne bajka

Ime je dobila po baki, prvoj supruzi Aristotela Onazisa, koja je preminula u 45. godini života. Sa samo 24 godine u stravičnoj avionskoj nesreći poginuo je njen ujak Aleksander, posle čega je njen deda Aristotel Onazis oboleo od Miastenije gravis, autoimune bolesti.

Atina i Aristotel Onazis

Uz sve to, kada je imala samo tri godine, od srčanog udara, kao posledice akutnog plućnog edema s kojim se borila, preminula je njena majka Kristina, a sama Atina postala je, može se reći, žrtvom svog oca Tijerija Rasela, koji se svim silama trudio da dobije starateljstvo nad njom kako bi mogao da kontroliše njeno nasledstvo.

Dobro je poznato to da su se Kristina i Rasel rastali ubrzo nakon Atinog rođenja, pošto je Onazisova jedinica otkrila da je suprug vara i da mu je ljubavnica rodila dvoje dece, a upravo je s njom na kraju i odgajao Atinu. Netom nakon njenog 21. rođendana advokati su izgubili bitku u želji da je postave kao predsednicu Onazisove fondacije, sve zbog odbora i uprave koji su tvrdili da ona nije dovoljno kvalifikovana, a dodali su i to da nije u potpunosti naslednica bogatstva svog dede.

Atina Onazis sa ocem

Kao da ni to nije bilo dovoljno, voljenog konja izgubila je tokom skokova na takmičenju, a potom je, polse 11 godina u braku, njeno obezbeđenje pronašlo supruga Alvara de Mirandu Netoa u njihovom bračnom krevetu na Floridi s belgijskom manekenkom, s kojom se navodno viđao osam od 11 godina braka s Atinom.

To saznanje, koje ju je neodoljivo podsećalo na sve što je njena majka prolazila s njenim ocem, nateralo ju je da momentalno spakuje kofere i odleti u svoj belgijski dom, a potom je započela jedna od ružnijih brakorazvodnih parnica.

Moglo bi se reći da je za Atinu Onazis sve krenulo nizbrdo 19. novembra 1988., kada je u Buenos Airesu, u kojem je imala kuću, kućna pomoćnica u kadi pronašla beživotno telo Kristine Onazis, a koja je tada imala 37 godina. U to vreme Atina je bila s dadiljom u njihovu švajcarskom domu. Telo jedine kćeri grčkog milijardera prevezeno je prvo do Atine, u kojoj je održan sprovod, a potom i na privatno ostrvo Skorpios, koji joj je poklonio otac i na kojem je sahranjena.

Na sprovodu je bio i njen bivši suprug Tijeri Rasel samo kako bi mogao da odmah u Švajcarsku povede ćerku Atinu. On je nedaleko od Lozane živeo s dugogodišnjom ljubavnicom, švedskom manekenkom Marien Gabi Landhage i njihovom zajedničkom decom.

Kristina Onazis sa suprugom

Porodica je živela u vili, a Atina i njen polubrat i dve polusestre pohađali su lokalnu školu. Zahvaljujući svojoj pomajci, koja im je odmalena usađivala ljubav prema životinjama, Atina Onazis zaljubila se u konje.

Njenim nasledstvom, koje se procenjivalo na oko 500 miliona dolara, isprva su upravljali savetnici iz Grčke, a koji su bili ujedno na čelu fondacije koju je Aristotel Onazis osnovao u čast pokojnog sina Aleksandera. Ali uz njih je bio i peti ‘nadglednik’ - Atinin otac Tijeri.

Iako joj je iz fondacije godišnje isplaćivana određena, manja cifra, Tijeri Rasel bio je nezasit i stalno tražio neverovatne iznose kako bi pokrio sve troškove njenog života. Tako je navodno u 11 godina izvukao oko 150 miliona dolara. Išao je čak toliko daleko da je u jednom trenutku došao s njom kod javnog beležnika u Švajcarskoj kako bi potpisala dokumente u kojima se navodi da ‘ona sama oseća neverovatnu averziju prema Grčkoj i svemu što dolazi iz te zemlje’.

Time je on zapravo hteo da se ogradi od neispunjenja dela ugovora koji je potpisao kako bi dobio starateljstvo nad Atinom. Naime, Atinina majka zatražila je jednu stvar i ona je stajala u testamentu - da se ona odgaja u pravoslavnoj veri, kao i da nauči da tečno govori grčki. Danas Atina tečno govori engleski, francuski, švedski i portugalski, ali ne i grčki.

Baka Atina je bila lepotica

Na sve su odgovorila četvorica drugih članova odbora, optužujući ga da izoluje svoju ćerku i udaljava je od njenog grčkog nasleđa. Eskaliralo je to do te mere da je sve u ruke uzeo švajcarski sud koji je oduzeo Raselu, ali i četvorici ostalih, da upravljaju njenim nasleđem, i dao ga švajcarskoj revizorskoj kompaniji.

Atina je tada imala tek 14, a manje od četiri godine kasnije napokon se odselila iz očevog doma i odselila u Brisel. U međuvremenu je obnovila i svoj grčki pasoš, ispisala se iz škole i krenula s pravnom bitkom protiv oca kako bi osporila sve dokumente koje ju je naterao da potpiše.

Utehu od svega kroz šta je prolazila pronašla je u konjima i jahanju, pa se sa 17 godina upisala i u školu jahanja u Belgiji, koju je vodio bivši olimpijac iz Brazila Nelson Pesoa.

Upravo on ju je upoznao s još jednim svojim učenikom, Alvarom de Mirandom Netom, zgodnim profesionalnim jahačem na konju, koji je bio 12 godina stariji od nje i već je osvojio bronzane medalje na Olimpijadi. Atina je ubrzo postala opčinjena ovim Brazilcem, uprkos činjenici da je imao dvogodišnju ćerkicu Vivijan s dugogodišnjom devojkom.

Nakon što je napunila 18 godina Atina je otputovala s dečkom u Brazil kako bi upoznala njegovu porodicu i tokom svega nekoliko meseci kupila je dvoetažnu vilu s prostranim dvorištem u najboljem kvartu u Sao Paolu, a za neverovatnih 320 hiljada dolara kupila je i nagrađivanu kravu Esperancu za njegovu farmu.

Atina i Alvaro

Razočarana bivša devojka nije krila tugu i počela je da daje intervjue u kojima je izjavljivala rečenice poput: ‘Zamenio me za Atinin novac’ i ‘Uvek mi je govorio kako je ona debela i ružna’. S njihovom vezom nije se slagao ni Atinin otac, što je dodatno uzdrmalo njihov odnos, a 2004. bogata naslednica zadala mu je poslednji udarac zatraživši sudskim procesom da sama ima potpunu kontrolu nad svojim nasledstvom.

Tog istog leta s njim je otišla i u Grčku te se svim silama trudila da njen dečko dobije mesto u grčkoj jahačkoj reprezentaciji, ali uprkos bogatstvu i vezama, to im nije uspelo. Još jedna velika odluka te 2004. godine bila je da se vere, a venčanje je održano u decembru iduće godine u za tu prigodu izgrađenoj crkvi na posebnom mestu u Sao Paolu. Čak hiljadu gostiju dobilo je poštom magnetne kartice koje su im omogućile ulazak na strogo kontrolisano imanje.

Atina je za svoj dan iz snova obukla svilenu Valentinovu venčanicu vrednu 70 hiljada dolara, do oltara ju je vodio svekar, a održane su i dve ceremonije - katolička misa, potom i pravoslavna liturgija.

Atina Onazis sa suprugom

Na venčanje nije pozvala oca i maćehu, ali jeste polubrata i polusestre, a svom je novopečenom suprugu poklonila skupocenog konja s mnogobrojnim nagradama.

Supružnici su vodili život daleko od očiju javnosti, retko se pojavljujući na događanjima. Većinu vremena oboje su provodili trenirajući i putujući svetom sa svojim konjima po takmičenjima. U međuvremenu, s njima je počela da živi njegova tada već petogodišnja kći Vivijan, a četiri godine kasnije i 13-godišnji Fernando, sin njegove bivše devojke Cibele Dorse iz prvog braka.

Velika tragedija porodicu je zadesila u martu 2011., dok su Atina i muž s decom boravili u Belgiji. 36-godišnja Cibel, njegova bivša djevojka s kojom je dobio kćer, počinila je samoubistvo bacivši se sa sedmog sprata. Na profilu na Tviteru ostavila je poruku svom bivšem:

‘Neka ti Bog jednog dana oprosti za sve što si radio meni, Atini i deci.’

Atina sa Vivijen

Sve to bio je samo početak kraja njihovog braka. Godinu kasnije Atina je pala s konja i slomila dva pršljena, zbog čega je nekoliko meseci morala da pauzira od takmičenja. U decembru 2014. njena voljena kobila AD Kamil Z pala je pri skoku udarivši u prepreku preko koje se skače i slomivši zadnju nogu. Punih 45 minuta trebalo je da je umire i pripreme njen transport kod veterinara, a svet su preplavile fotografije uplakane Atine pošto je saznala da će je uspavati.

Pauzu od jahanja iskoristila je za kupovinu nove vile u bogatom delu južne Floride, u kojoj je njin suprug i uhvaćen u krevetu s belgijskom manekenkom, koja je navodno radila kao call girl i, osim njega, 'opsluživala' njegove prijatelje. Očito ne želeći da prolazi kroz sve što je prolazila i njena majka, Atina je momentalno zamrznula njihove zajedničke bankovne račune, a u tajnoj brakorazvodnoj parnici on je navodno zatražio polovinu njenog bogatstva. Priča se da je na kraju pristao i na iznos od 100 miliona dolara, kao i na deo dogovoren predbračnim ugovorom - da će za svaku godinu braka dobiti po milion dolara.

Prokletstvo koje je stajalo nad porodicom Onazis i njihovim neverovatnim bogatstvom dotaklo se i Atine Onazis. ‘Ako spalim sav novac koji imam, problemi će nestati’, govorila je još kao 13-godišnjakinja, ali njena odlučnost i upornost da iz svog života makne sve koji pokušavaju da se okoriste njome, počevši od oca pa sve do bivšeg supruga, dokazuju da to nikome neće dopustiti, ma kako neko šarmantan bio.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty
Tagovi: Atina Onazis