Gabi Novak – pamte se samo srećni dani

Gabi Novak – pamte se samo srećni dani

Autor: | 19/05/2019

0

I na početku i na kraju, “sve bilo je muzika” i pamte se samo srećni dani. “Sve bilo je muzika” – upravo to je naziv koncerta koji će biti održan 30. maja u “Sava centru”, u čast legendarnog kantautora, šansonjera, pesnika i boema Arsena Dedića.

Njegove hitove uz koje smo se zaljubljivali, tugovali, analizirali život i njegove izazove, izvešće neke od najvećih zvezda ovih prostora. Petar Grašo uneće u Plavu dvoranu “okus mora”, Ana Stanić podsetiće na stihove koje je Arsen posvetio svojoj prijateljici Mileni Dravić, Bojana Stamenov izvešće čuvenu odu mladosti, a nastupiće i Sergej Ćetković, “Frajle”, klapa “Maslina”, hor “Kolibri”, Dragan Vujić Vujke… Biće tu, naravno, i dve Arsenove najveće zvezde – supruga Gabi Novak i sin, uspešni pijanista Matija Dedić.

Raduje se legendarna pevačica novom nastupu u Beogradu i omažu slavnom zagrebačkom muzičaru, koji je postao miljenik ovdašnje publike još posle “Beogradskog proleća” 1967.godine i kultnog filma "Višnja na Tašmajdanu", za koji je napisao temu. Na početku razgovora upitali smo Gabi da li, i posle svih ovih decenija koliko je već u vrhu popularnosti, ima makar malu tremu.

- Nema treme, ipak smo mi profesionalci. Radujem se i veoma sam uzbuđena jer znam da me očekuje još jedan prekrasan susret sa Beograđanima, koji su me uvek dočekivali sa iskrenom ljubavlju i poštovanjem. Na sceni sam uvek srećna i ispunjena posebnim emocijama, a ovo će biti poseban događaj. Jedno lepo, nezaboravno i poetično veče. Tužna sam, naravno, što Arsena nema i što ne može fizički biti s nama, ali biće prisutan na svoj način. Bio je neponovljiva ličnost, vizionar iza kog je ostalo ogromno, vredno delo.

Njihova ljubavna priča počela je još krajem pedesetih godina prošlog veka, kada su se sreli u Zagrebu.

– Ja sam tada bio tek početnik, a Gabi je nastupala sa renomiranim muzičarima, kao što je bio na primer čuveni Luis Armstrong. Sve se među nama odvijalo polako – otkrio je svojevremeno Arsen.

Važili su za najskladniji par na jugoslovenskoj estradi. I, uglavnom je u njihovoj ljubavi sve bilo – muzika.

- U braku koji je trajao 42 godine, do njegovog odlaska, bilo je puno toga lepog. Imali smo sve što jedan odnos treba da ima, prebrodili smo sve što je bilo teško, a što se može naći u svačijem životu: i porodične tragedije, i bolesti, i uspone, i padove, i surova vremena. Pa, kakav bi to život bio da je sve divno i krasno? Ljubav, poštovanje, razumevanje, sloga – bez toga nema ništa – kaže Gabi.

Sin Matija, jedan od najcenjenijih muzičkih umetnika regiona, daje joj, kaže, vetar u leđa. No, da li je to što su majka i sin prednost ili nekad ume da bude i kamen spoticanja?

- Matija me je mnogo čemu naučio u mojim poznim godinama. Otvorio je neke nove puteve, pokazao mi nove mogućnosti i shvatila sam da postoji još toga što bih mogla da ostvarim. Na tome sam mu beskrajno zahvalna.

Pre nekoliko godina Gabi i Matija odenuli su stare šlagere u novo ruho i udahnuli im novi život. Bila je to prava muzička renesansa koja je doživela zavidan uspeh, a jedan od najvećih je činjenica da na njihove zajedničke nastupe dolazi i sve mlađa publika.

Snežana Ilić Promo

Najnovije vesti