Stana Katić: Zašto ne dajem intervjue na srpskom jeziku

Stana Katić: Zašto ne dajem intervjue na srpskom jeziku

Autor: | 04/05/2019

0


Početkom godine umetnica Stana Katić, holivudska glumica našeg porekla, je boravila na Mećavniku gde je prisutnima pokazala svoju neposrednost i duhovitost.

- Oduševio me je Mećavnik, definitivno je posebno mesto na svetu. Predivne su te male drvene kolibe koje su raštrkane po planini, kao u nekom snu. Tokom tih sedam dana imala sam priliku da budem u krugu neverovatnih umetnika kao što su Mišel Amatje, Slobodan Despot, Tankred Ramone i Ilarija di Karla. Zahvaljujući Kusturici, imala sam mogućnost da sedim sa svim tim velikim ljudima, da učim od njih, razmenim ideje, da istražim potencijale kinematografije, i to je za mene bilo neprocenjivo. Takođe, poseban utisak na mene je ostavilo druženje sa lokalcima uz ispijanje rakije - počinje razgovor za “Blic TV magazin” Stana Katić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stana Katic Fans Venezuela??? (@stanakaticvzla) on Jan 11, 2019 at 4:41pm PST


Optimistično govori o kinematografiji Balkana jer ima izrazitu simboliku i posebno je raduje što su među režiserima sve više ženska imena.

- Mislim da se trenutno razvija odlična kinematografija koja dolazi sa celog Balkana, koja nosi izražajnu simboliku. Radujem se da pogledam uvek nešto novo sa vaših prostora. Oduševljena sam što je sve više zastupljeno žena u toj vrsti umetnosti. Mlade žene uzimaju kameru u ruke i prave odlične projekte koji nose internacionalnu poruku i svesnost - objašnjava Stana.

Nedavno je u Bugarskoj radila na jednom projektu i tada je imala priliku da se upozna sa našim krajevima. Posebno ju je oduševio Beograd, za koji kaže da se neverovatnom brzinom menja nabolje.

- Tom prilikom sam posetila kako vašu prestonicu, tako i Zagreb, Split i neke delove Crne Gore. Bila sam iznenađena koliko je Beograd u procesu menjanja nabolje. Neverovatni restorani, odlični hoteli i mislim da je on sada ono što je bio Berlin pre deset godina. Takođe, mislim da je Evropa veoma svesna šta je Beograd danas, čak ga zovu “party town” - oduševljeno priča Stana Katić i dodaje da je njeno poznavanje srpskog jezika skromno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stana Katic Fans Venezuela??? (@stanakaticvzla) on Apr 18, 2019 at 5:16am PDT


- Razumem srpski i pričam ga sasvim solidno, ali intervjue više volim da radim na engleskom da ne bi došlo do nekog nesporazuma, jer je ovo ipak jezik na kojem radim. Ali ako bismo otišle na kafu, sigurna sam da bismo pričale neki miks srpskog i engleskog jezika i da bismo se savršeno razumele - kroz smeh otkriva glumica.

Ne mogu sebe da zamislim kao agenta

Glumica ističe da iako su je proslavile uloge detektiva, nikada sebe u realnom životu ne bi mogla da zamisli kao agenta koji se bavi tako teškim pričama.

- Veoma sam optimistična kad je čovečanstvo u pitanju i volim i trudim se da tražim dobrotu i da vidim lepotu u svemu. Mislim da oni koji se bave tim poslom moraju da imaju kapacitet za loše i grozne stvari koje se dešavaju u ovom svetu - kaže Stana Katić.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Instagram
Tagovi: Stana Katić