Kraljica Elizabeta slavi 93. rođendan, svi su tu, ali nema Megan? (video)

Kraljica Elizabeta slavi 93. rođendan, svi su tu, ali nema Megan? (video)

Autor: | 21/04/2019

0

Britanska kraljica Elizabeta Druga 21. aprila puni 93 godine i najstariji je britanski monarh sa najdužim stažom na tronu. Proslavljanje je počela na uskršnjoj misi gde se pojavila sa svojim najmilijima, ali pored Megan, sa događaja je izostalo još bitnih članova njene velike porodice.

Ona je svoj dan počela odlaskom na jutarnju uskršnju misu, gde su se skupili svi članovi kraljevske porodice.

Međutim, svi su primetili da je princ Hari došao sam, pa sada svi britanski mediji spekulišu da se Vojvotkinja od Saseksa najverovatnije već porodila, samo što niko ne želi da kraljici “pokvari” njen dan objavom srećnih vesti.

Ipak, Hari i Megan su joj putem Instagrama poslali čestitku.

- Srećan rođendan Vaše veličanstvo, madam, Bako. Želimo ti najlepši dan. Hari i Megan - napisali su oni uz pregršt fotografija iz različitih životnih faza kraljice.

https://www.instagram.com/p/BwgkE4DhGuR/

Kraljica Elizabeta je stupila na presto 6. februara 1952. godine, a više od 80 odsto Britanaca ne znaju za drugog monarha osim za nju. Ona je 11 godina i četiri meseca starija od bilo kog drugog britanskog monarha u istoriji.

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada preminuo, princeza Elizabeta, koja je tada već rodila princa Čarsla i princezu Anu, sa samo 25 godina postala je kraljica, a nakon toga rodila je još dvoje dece, prinčeve Endrjua i Edvarda.

Kraljica Elizabeta je na tronu 67 godina i 74 dana čime je postala britanski monarh sa najdužim stažom u istoriji. Po stažu na tronu premašila je i kraljicu Viktoriju koja je vladala 63 godine.

https://www.instagram.com/p/BwhJvNNo083/

Tokom vladavine Elizabete Druge promenilo se 14 premijera, a na vlast je došla u vreme kada je predsednik Vlade bio Vinston Čerčil. Ona se, takođe, sastala sa 11 od 12 američkih predsednika na dužnosti i potpisala je više od 3.500 zakona.

Rođena kao prvo od dvoje dece u braku kralja Džorža VI i kraljice Elizabete, na presto stupa nakon smrti njenog oca, 1952. godine.

Kraljica se školovala, zajedno s mlađom sestrom Margaret. Naslednica prestola postala je 1936. godine, kada joj je otac, kralj Džordž VI, preuzeo tron. Zato je od najranijih dana, kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu, učila ustavnu istoriju, umetnost, muziku i jahanje.

 

Prvi javni nastup imala je sa 14 godina, 1940. godine, a većinu Drugog svetskog rata, koji joj je obeležio formativne godine, provela je u dvorcu Vindzoru, umjesto u Bakingemskoj palati. Svoju hrabrost pokazala je tokom Drugog svetskog rata službujući u vojsci Velike Britanije.

Od 1947. godine u braku je sa grčko-danskim princom Filipom.

https://www.instagram.com/p/BwhLShqHEMQ/

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još