Megan Markl i Princ Hari pred problemom, rođenje kraljevske bebe preti finansijama monarhije?

Megan Markl i Princ Hari pred problemom, rođenje kraljevske bebe preti finansijama monarhije?

Autor: | 09/04/2019

0

Skori dolazak prinove u njihovu malu obitelj, unneće velike promene u živote Megan Markl i princa Harija. Kolike, nespavanje, dojenje, a potom nicanje zubića i sve što ih po prirodnom redosledu iščekuje u narednim mesecima, nešto je sa čime će se, hteli ili ne, morati suočiti, ali to im, čini se, neće biti jedina briga.

Kako donosi CNN, osobe zadužene za finansije u kraljevskoj palati trenutno su u velikim problemima, a sve zbog jedne jedine stvari. Budući da je Megan Markl još uvek američka državljanka, isto državljanstvo rođenjem će naslediti i njeno dete, koje će i kao sedmi u liniji za nasleđe trona, dobiti i ono britansko.

Zbog svega toga bitće i porezni obveznik u Americi, a to sve bi moglo da dovede do toga da Porezna služba zatraži na uvid i tajne kraljevske račune.

- Sjedinjene Države po tome su jedinstvene na svetu, jer kao državljani te zemlje moraju da plaćaju i porez istoj. Tako da sve dok je Megan američka državljanka, plaćaće porez - otkrio je Dejvid Tritel, stručnjak za poreze i dodao kako zakon daje pravo američkim poreznicima da dobiju na uvid u račune Harija i Megan, ali i njihovog deteta.

- Dete će roditi američka državljanka i ono će, bilo dečak ili devojčica, automatski postati državljanin Sjedinjenih Država jer je to i njegova ili njena majka. Presedan ne postoji budući da niko pre u kraljevskoj porodici, a koji je doneo potomke, nije bio Amerikanac, zato se niko nije s tim zakonima susreo.

Kao američka državljanka, bez obzira gde živi, Megan je obvezna da prijavljuje porez, kao i svaki strani račun koji otvori u banci bilo gde u svetu, imovinu vredniju od 200 hiljada dolara kao i poklone skuplje od 15 797 dolara. Koliko daleko ide američki zakon govori i to da je vojvotkinja od Saseksa verojatno morala da prijavi i venčani prsten koji joj je na poklon dala britanska kraljica Elizabeta II, dijamantski verenički prsten, kao i svadbene poklone dobijene od kraljevske porodice, ali i selebriti prijatelja. U prijavi se zasigurno našao i najvredniji poklon - nekoliko miliona dolara vredan, tek renoviran, novi dom Frogmor Kotidž u Vindzoru.

 

Ali, ne samo da sve to mora da prijavi, već mora i da razmišlja da ukoliko nešto od toga poželi da proda, moraće na to da plati porez, što zasigurno neće biti mali iznos budući da vrednost svega raste zahvaljujući tituli i imenu.

Jedini mogući scenario da se sve to izbegne je da se Megan Markl odrekne američkog državljanstva, jednom kada najzad postane britanska državljanka, ali, ako se tako sve i odigra, njihovo dete će morati da plaća porez Sjedinjenim Državama sve do svoje 18. godine.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty

Pročitajte još

Najnovije vesti