Fondacija Novak Đoković i Generali osiguranje Srbija partneri na projektu „Podrška, ne perfekcija“

Fondacija Novak Đoković i Generali osiguranje Srbija partneri na projektu „Podrška, ne perfekcija“

Autor: | 15/03/2019

0

Generali Osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković organizovali su radionicu u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, koji sprovodi Fondacija, i time ozvaničili početak partnerstva na projektu pružanja podrške roditeljima, starateljima i hraniteljima u ranom razvoju dece. To je još jedan važan korak za inicijativu The Human Safety Net u Srbiji, koju je Generali grupa pokrenula širom sveta pre dve godine. Na radionici, svoje dileme kada je o vaspitanju dece reč sa drugim roditeljima podelili su najbolji teniser sveta Novak Đoković i globalna direktorka Fondacije Novak Đoković, Jelena Đoković.

Cilj partnerstva je stvaranje boljih mogućnosti u životu za decu, omogućavanjem što većem broju roditelja širom Srbije pohađanje programa Novak Đoković Fondacije Podrška, ne perfekcija, a u okviru inicijative Generali grupe The Human Safety Net. Cilj programa je da roditeljima, hraniteljima i starateljima dece uzrasta do šest godina pruži znanja, veštine i podršku u obavljanju najtežeg i najvažnijeg posla, razvoja dečjeg potencijala. Program se sastoji od deset radionica u okviru kojih se obrađuju raznovrsne teme u vezi sa odgajanjem dece: građenje konstruktivnog odnosa sa decom, reagovanje na napade ljutnje, efikasno zahtevanje, uspostavljanje delotvornog sistema nagrađivanja, karakteristike dobrih, logičnih posledica dečjeg ponašanja, izdvajanje vremena za pozitivnu pažnju i druge.

Generali Osiguranje Srbija se priključilo pokretu The Human Safety Net prošle godine i izabralo da sprovodi program za porodice koji promoviše pravo sve dece na jednake životne šanse. Program za porodice treba da podstakne roditelje da pomognu svojoj deci da u periodu od rođenja do šeste godine oslobode svoj potencijal kako bi imali jednake šanse u životu kao druga deca.

Govoreći o inicijativi The Human Safety Net, Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora i CEO Generali Osiguranja Srbija, rekao je: -The Human Safety Net je pokret Generali grupe koji za cilj ima stvaranje šansi za bolji život. Programi koji su u okviru njega pokrenuti pokrivaju različite društvene probleme, ali imaju istu svrhu: podsticanje ljudskog potencijala stimulisanjem ljudi da pomažu ljudima.

O saradnji sa Fondacijom Novak Đoković, Filipović je rekao:

-Srećan sam i ponosan što smo u Srbiji za sprovođenje programa našli partnera koji ima isti cilj. Fondacija Novak Đoković se svojim projektom „Podrška, ne perfekcija” zalaže za iste vrednosti i uspešno pomaže roditeljima da svojoj deci obezbede bolje šanse u životu. Izuzetno mi je drago što su Novak i Jelena Đoković, zajedno sa svojom fondacijom, prepoznali značaj našeg programa i što imamo priliku da zajedno doprinesemo da mlade generacije u Srbiji dostignu svoj puni potencijal.

Filipović je takođe dodao: -Aktivnosti koje preduzimamo zajedno sa Novak Đoković Fondacijom i energija koju ulažemo pomoći će da obezbedimo bolju budućnost dece u Srbiji. Ova inicijativa nije dodatak našem svakodnevnom poslu osiguravača, već je utkana u naše vrednosti i DNK naše kompanije. Svako od nas je deo neke ljudske sigurnosne mreže, zbog toga je ovaj projekat naše dugoročno opredeljenje.-

-Po prvi put sam imao priliku da učestvujem u ovakvoj radionici aktivno, i da delim iskustva sa ostalim roditeljima i zaista sam uživao. Uspeo sam da naučim mnoge lekcije u odnosu sa svojom decom i zapravo vidim koliko još treba da učim i budem otvorenog uma, a ovakva okupljanja mi pomažu da se razvijam svoje veštine kao roditelj“, rekao je Novak Đoković i dodao: „Mi prirodno imamo roditeljski instinkt i najbolje znamo kako ćemo sa svojom decom, ali ne postoji univerzalno upustvo koje može da se primeni na svako dete. Zato je razgovor sa stručnim licima, koja su posvećena svom poslu kako bi mi kao roditelji napredovali, dragocen.-

Program „Podrška ne perfekcija“ je potpuno besplatan. Do sada je kroz radinice prošlo 800 roditelja i staratelja dece do šest godina iz 12 opština širom Srbije.

-Svima nama koji smo u ulozi mame ili tate je neophodna pomoć. Verujem da većina nas misli da je naša uloga da deci omogućimo sve da budu bolja od nas i da ne doživljavaju probleme koje smo mi imali, ali to nije tako. Ovakvi programi nam pomažu da shvatimo da je najveći zadatak roditelja da ih volimo i osnažimo.“ rekla je Jelena Đoković i dodala: „Mi planiramo da obuhvatimo što više porodica, a sa Generalijem možemo taj broj da proširimo, što nam daje veliki vetar u leđa. Sve je više partnera koji prepoznaju koliko je projekat bitan za dobrobit cele nacije, zbog čega žele da nam se pridruže, zaključila je ona.

Prema rečima Maje Kremić, nacionalne direktorke Fondacije Novak Đoković, projekat „Podrška, ne perfekcija“ realizuje se već dve i po godine u saradnji sa stručnjacima sa Harvard univerziteta, kao i sa najboljim pedagozima iz Srbije.

-Naš cilj je da svim roditeljima pošaljemo poruku koliko je važna podrška i da nemaju želju da budu perfektni, jer ih to samo koči u uživanju u njihovoj ulozi. Finalni rezutat je da imamo srećno dete, a samim tim i srećnog roditelja i srećnu porodicu, objasnila je.

Prokret The Human Safety Net inspirisan je idejom lančane pomoći, gde oni kojima je danas pružena pomoć, jednog dana pomoć mogu da pruže nekom drugom. Tako se širi talas pozitivnih promena.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: