Šeron Stoun slavi 61. rođendan: U drugoj polovini života dobijate lice kakvo zaslužujete

Šeron Stoun slavi 61. rođendan: U drugoj polovini života dobijate lice kakvo zaslužujete

Autor: | 10/03/2019

0

Filmska diva koja najbolje prkosi godinama, s mangupskim pogledom i supermoći da izazove infarkt već na prvi pogled, prošla je trnovit put dok nije probala svoje parče holivudskog kolača. Onog trenutka kada je, u već lepim tridesetim, Šeron Stoun provokativno prekrstila noge i dokazala svetu da je prirodna plavuša, shvatili smo zbog čega neke glumice postaju zvezde, dok druge završavaju kao supruge bogatih rančera i plastičnih hirurga.


Iako poseduje moćnu kombinaciju dramatične seksepilnosti, rafinirane elegancije i natprosečne inteligencije, dugo joj je trebalo da postane prva dama kinematografske erotike i zauvek upiše svoje ime na pločnik Bulevara slavnih. Čak i kada se našla oči u oči sa licem smrti, nakon teškog moždanog udara, žena koju Holivud iz poštovanja zove Doktor Šeron i gospodin Stoun odvažno je pokazala zube i izašla kao pobednik.

Danas slavi 61. rođendan, a i dalje ima privilegiju da izluđuje koga stigne, od obožavalaca oba pola i svih generacija, preko kolega iz filmskog sveta, do američkog predsednika lično. Na pitanje da li je i ona morala da pristaje na ucene, nepristojne ponude i zlostavljanja na početku karijere, i kako komentariše aktuelne skandale u šou-biznisu, Šeron se samo nasmejala i odgovorila:

A post shared by Sharon Stone (@sharonstone) on Mar 5, 2018 at 12:20pm PST

- U ovom poslu sam četiri decenije. Da li možete da zamislite kako se tada počinjalo u Holivudu? Kada izgledate onako kako sam izgldala ja, koja sam došla iz neke zabiti u Pensilvaniji? Nisam imala nikog da me zaštiti. Nagledala sam se svega i svačega. Svašta sam i doživela.

 

Posle filma koji je pomerio sve granice sedme umetnosti, Niskih strasti, više ništa nije moglo da je zaustavi na putu do večnosti. Imala je privilegiju da bira uloge, da se pojavljuje u najboljim ostvarenjima, radi sa renomiranim rediteljima, da pokaže koliko je talentovana i napadne prestižne nagrade. Za Kazino je dobila Zlatni globus i nominaciju za Oskara. No, te godine konkurencija je bila preoštra. A onda je, jednog jutra, moždani udar srušio i lepu glumicu i godine pred njom.

- Da, imam posledice, ne zna im se broj, ali ja sam ta koja je preživela. Srećna sam što sam uopšte dobila priliku da ostarim. Zato se ne plašim ni bora, ni života. Zahvalna sam na vremenu koje sam ostavila iza sebe, ali i na onom koje mi je dato. Moglo je da bude drugačije – rekla je u jednoj emisiji.

Samo ona zna da šta je sve preturila preko leđa tokom prethodne dve decenije. A to nije bilo nimalo glamurozno. Nije baš često pričala o razlogu zbog kojeg je na duže vreme nestala iz vidokruga filmskom i ostalom svetu. Tek u emisiji Opre Vinfri prvi put je detaljno objasnila je kroz kakav je pakao prolazila dok je hodala ivicom smrti tog oktobra 2001. godine kada je pucanje aneurizme prouzrokovalo udar na najpametniji holivudski mozak. Zbog izliva krvi srušila se u svom domu u San Francisku, koji je delila sa tadašnjim suprugom Filom Bronštajnom, zabrinuvši celu planetu.

Šeron Stoun sa bivšim suprugom Filom Bronštajnom

 

Odjednom sam osetila stravičan bol, kao da mi je metak prošao kroz glavu. Nisam imala vremena ni da pomislim: Ovo je kraj. Kada sam se nekoliko sati kasnije probudila u bolnici, rekli su mi da sam prilikom pada udarila glavu u ivicu kade i povredila vrat. Zbog ozlede su mi ugradili posebne proteze da ne bih pravila nagle pokrete, zbog čega i sada delujem ukočeno i teško okrećem gornji deo tela – otkrila je zvezda Niskih strasti.

Imala je sreće, kaže, što je njen suprug bio kod kuće u trenutku kada je doživela moždani udar i što je odmah odvezao u bolnicu. Bronštajn je kasnije rekao da je, čak i kada se našla licem u lice sa smrti, njen pogled bio ubitačniji. No, situacija nije bila baš toliko filmski nestvarna, jer su doktori ustanovili da je godinama imala bombu u glavi, a da to nije ni znala.

– Kada sam otvorila oči, prvo sam pomislila na Fila i našeg sina Roana. Onda sam pozvala mamu i rekla joj gde se nalazim. Sećam se da sam u tim trenucima bila u kolicima. Pitala sam šta se dešava, a jedan od doktora odgovorio je da me vode na operaciju. Bila sam zaprepašćena. Intervencija je bila hitna i tih nekoliko sati niko nije mogao da odgovori hoću li umreti ili nastaviti da živim. Jedino rešenje bilo je ugrađivanje kopči, čak dvadeset dve. To jutro i ponovo poklonjeni život promenili su moje dotadašnje poglede na svet. Shvatila sam da nikad više neću biti ista žena i da bi svaki dan trebalo živeti punim plućima, kao da je poslednji. Jasno mi je da moram da se čuvam, ali više ne zbog sebe, već zbog svoje dece – rekla je diva koja ima tri usvojena sina i koja je rođena sa retkim prokletstvom zvanim natprosečni koeficijent inteligencije.

Problema sa zdravljem imala je više nego snimljenih filmova, našalila se jednom prilikom. Kada je 1990. godine završila rad na blokbasteru Totalni opoziv, umalo je izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Polomila je ključnu kost i vilicu, o čemu svedoči veliki ožiljak na vratu, a zadobila je povrede kičme zbog kojih i danas trpi bolove. U detinjstvu se borila sa astmom, nasledila je i lakši oblik dijabetesa, a doktori veruju da je isključivo zahvaljujući zdravom načinu života uspela da pobedi karcinom limfnih čvorova s kojim se dugo mučila.

– Posle moždanog udara i povratka s druge strane morala sam ponovo da učim da hodam, da govorim, da slušam, sve ispočetka. Nisam mogla da se setim mnogih stvari. Prilazili su mi ljudi, nisam ih prepoznavala. Pričali bi mi nešto, a ja bih ih samo posmatrala i govorila u sebi: Bože, dobro je što se ne sećam… Narednih godina, kada mi je sve u životu krenulo naopako, shvatila sam da ovo traumatično iskustvo i nije bilo toliko loše. U tim trenucima verovala sam da sam sve izgubila. Moj brak je bio završen, oduzeto mi je dete, karijera je bila skoro gotova, a nestao je i veliki deo mog identiteta. Bila sam ubeđena da ništa od mene nije ostalo – otkrila je Šeron kako je umalo upala u mrak, a onda, isključivo snagom sopstvene volje, kao mnogo puta do tada, smogla snage da se ponovo rodi.

– Bile su to hamletovske životne dileme. Potonula sam do kraja, potpuno izgorela, od mene je ostao samo pepeo. Ali, digla sam se poput feniksa. I nastavila.

Glamurozna zvezda, koju su Niske strasti odvele u istoriju i od nje stvorile mit, u međuvremenu je postala nežna majka kojoj su više od crvenih tepiha značile šetnje sa sinovima i pravljenje kolača. Posle Roana je usvojila još dva dečaka, Lerda i Kvina.

Veoma je aktivna na društvenim mrežama, gde pratiocima skoro svakodnevno otkriva kako se dobro provodi u društvu porodice. Najbolja prijateljica joj je, kao što se može videti, sestra Keli, koja je takođe imala ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Odgovaraju mi moje godine, ja spadam u ljude kojima prija duži rok trajanja. U prvoj polovini života imate lice s kojim ste se rodili. U drugoj dobijate lice kakvo zaslužujete. Odlučila sam da naredne godine mog života budu najbolje godine mog života – tvrdi harizmatična glumica zbog čije pojave još uvek klecaju kolena u planetarnim razmerama.

 

Snežana Ilić Guliver/Getty/Instagram
Tagovi: šeron stoun