Mirjana Karanović: Žene nemaju iste šanse kao muškarci

Mirjana Karanović: Žene nemaju iste šanse kao muškarci

Autor: | 02/03/2019

0

U okviru FEST-a održan je kružok "Prekobrojne: žene u filmu i iza filma". Kružok je projekat Milica magazina koncipiran kao mesto okupljanja, otvoren krug u kom su svi ravnopravni i svi pozvani da razgovaraju na zadatu temu.

U okviru pratećeg programa 47. Festa tema je bila pozicija žena u srpskoj kinematografiji ali i slika žene u istoriji domaćeg filma.

Jesmo li ravnopravne? Zavisi koga pitate. Ipak, oni koji festivale organizuju, navode da je svake godine sve više žena.

Da li je reč o političkoj korektnosti ili ne, tek, da žena nema dovoljno, smatra i glumica Mirjana Karanović.

Da li to što žene poslednjih godina dobijaju nagrade, festivali i veliki servisi za gledanje filmova se hvale količinom ženskih autora koje imaju u svom programu, zaista znače da su postigle jednakost kojoj teže?

-Zašto se ovde oseća jedna određena neprijatnost i zašto se mi kao žene stalno izvinjavamo? Otprilike - ne, ne, ne, mi ne želimo da delimo na muške i na ženske, svi nek se izbore za kvalitet... A sada mi recite - kako da se to svi izbore za kvalitet, kada u bazi, u osnovi, zapravo žene nemaju iste šanse kao muškarci, rekla je Mirjana Karanović i dodala:

-Žena da bi bila priznata, ona mora da bude toliko bolja, da je to takav zadatak koji sebi postaviš, tu nema da si ti prosek - ti mora da budeš fenomenalan-

Prema rečima govornika i govornica, iako će se možda ova tema učiniti redundantnom, ovom prilikom su želeli da postave pitanje jesu li žene dovoljno vidljive, podjednako plaćene, ravnopravne u svakom smislu, a da će u pratećim programima FEST nastaviti da se bavi ovom problematikom.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel /ATAImages, Instagram

Najnovije vesti