Žarko Stevanović: Moja devojka me pobeđuje u kuvanju i matematici

Žarko Stevanović: Moja devojka me pobeđuje u kuvanju i matematici

Autor: | 23/02/2019

0

Najmlađi svetski prvak u kvizovima i tragač iz Potere otkriva da su mu slaba tacka domaće serije, ali i kuvanje i matematika u kojima ga devojka redovno pobeđuje

Koja znanja treba posedovati da bi se stiglo do prvog mesta na „Svetskom šampionatu u kvizu“?

- Svetski šampionati održavaju se svake godine prve subote u junu u velikom broju zemalja. Reč je o testu koji se radi u jednom danu, a sadrži 240 pitanja iz svih mogućih oblasti. Za dobre rezultate potrebno je široko znanje. U kvizingu obrazovanje nije prepreka, ali ni prednost. Što se mojih famoznih titula tiče, one su ostvarene 2013. i 2014. u kategoriji takmičara mlađih od dvadeset godina. Prethodno sam, 2012, bio drugi.

Za vas kažu da ste “hodajuća enciklopedija” i “najpametniji mladić u Srbiji”.

- Teško je reći “najpametniji” jer postoje mnogi vidovi znanja. Kvizaško znanje je u malo kojoj profesiji korisno, ali je svakako dobro imati ga.

Koliko knjiga ste do sada pročitali, ako se uzme u obzir da ste azbuku savladali kao trogodišnjak?

- Ove godine jednu, prošle nešto manje. Sad ozbiljno, ne čitam mnogo jer nemam puno vremena, a i kad imam, čitanje mi nije glavni hobi. Posle srednje škole nisam mnogo odmakao od knjiga za fakultet.

Da li je tačno da ste prvi put pobedili u nekom kvizu kada ste imali samo deset godina?

- Imao sam 10 ili 11 godina, ne sećam se više, kad sam pobedio u kvizu “Tajne običnih stvari” koji je vodio Inspektor Blaža. Obavestili su me da treba da predstavljam školu, razredni mi je dao neki tekst da naučim i mislio sam - to je to. Tek kad smo došli u studio shvatio sam da sam u takmičarskoj ekipi. Inače, to je bio kviz za sedmake i osmake.

Koja oblast vam je slaba tačka?

- Domaće serije, pa deset mesta prazno, a onda idu kulinarstvo, moda, medicina i pravo.

Na koje pitanje ste dali tačan odgovor, a istovremeno pomislili “nisam ni znao da ovo znam”?

- S obzirom na to da često zaboravljam pitanja koja čujem, da zaboravljam čak i ona koja sam nekome uputim, ne mogu precizno da vam odgovorim. Ali, dešavalo se i to. Dešavalo se i da nešto “lupim”, a ispostavi se da je odgovor tačan. (smeh)

Da li se kao tragač u “Poteri” više radujete pobedi ili se nervirate kad izgubite?

- Nije mi toliko bitan rezultat protiv ostalih takmičara, koliko mi je važno da budem zadovoljan svojim nastupom. Nerviram se kad naiđe pitanje koje znam, ili bar mislim da znam, a ne mogu da se setim odgovora, ili kad kažem nešto pogrešno.

Šta ljudi najčešće pitaju „Google“ kad ukucaju vaše ime?

- Morao sam da “proguglam” da bih odgovorio na ovo pitanje. Prilično sam se iznenadio kad sam video da uz moje ime i prezime najčešće ide reč “devojka”, a posle toga “Potera”, “tragač”, “datum rođenja”...

Imate li devojku?

- Imam, već duže.

Kako ste obeležili „Dan zaljubljenih“?

- Nas dvoje imamo mnogo zajedničkih aktivnosti i interesovanja, pa se svakog dana ponašamo kao da je „Dan zaljubljenih“.

Da li biste mogli da budete u vezi sa devojkom koja je lepotica, ali ne može da vam parira po znanju?

- Moram priznati da mi moja devojka ne parira po kvizaškom znanju, ali daleko me nadmašuje u drugim stvarima, kao što su kuvanje ili matematika. Slobodno mogu da kažem da me nadopunjuje, a to je obavezan deo svake veze.

Umete li da vežete kravatu?

- Ne volim kravate i do sada sam ih vešto izbegavao. Nikada nisam stavio kravatu, samim tim nisam naučio da je vežem.

Koje kvalitete mora da ima muškarac 21. veka?

- Neki od univerzalnih kvaliteta su da bude prijateljski nastrojen i pristojan, i da želi da pomogne. Mnogi bi naveli lojalnost i skromnost, ali ove osobine nekad mogu da budu velike mane.

Koliko vremena vam je potrebno da spremite ispit?

- Trenutno sam na četvrtoj godini Informacionih tehnologija na Fakultetu organizacionih nauka, a dogurao sam dotle relativno lako. FON nije među fakultetima gde je kvizaško znanje od pomoći, ali uvežbano pamćenje i prisećanje svakako jeste. Vreme spremanja ispita zavisi od načina na koji se uči i polaže predmet; više vremena mi je potrebno za programerski, a manje za teorijski ispit.

Kom filmu se rado vraćate?

- Omiljeni su mi prva dva dela trilogije „Kum“ i trilogija „Gospodar prstenova“, ali imam puno „guilty pleasure“ filmova poput „Mean Girls“, „Superbad“, „The Room“. Rado se vraćam serijama kao što su „Friends“, „Game of Thrones“, „South Park“, „Rick and Morty“.

Šta nedostaje našoj omladini?

- Samostalnost i moć snalaženja. Smatram da decu od malih nogu treba navikavati da rade i učiti ih da sami dođu do uspeha.

U kom gradu biste voleli da ste se jutros probudili?

- Dobro mi je ovde gde sam. Ako moram da biram, neka to budu Rejkjavik ili Oslo. Volim kad je zimi hladno, a leti prijatno.

Šta spremate gostima kad dođu kod vas na večeru?

- Šta devojka kaže. (smeh)

Kada biste videli zvezdu padalicu, šta biste poželeli?

- Da ne padne na zemlju i izazove opštu katastrofu.

Šta bi za vas bio životni neuspeh?

- Prestanak rada na sebi i svojim veštinama, ma kakve one bile.

 

 

Eva Čubrović Branko Starčević

Najnovije vesti