Berlinale: "Zlatni medved" Nadavu Lapidu za "Sinonime"

Berlinale: "Zlatni medved" Nadavu Lapidu za "Sinonime"

Autor: | 17/02/2019

0

Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog medveda” prema odluci žirija kojim je predsedavala francuska glumica Žilijet Binoš, jeste izraelsko-francusko-nemački film „Sinonimi” Nadava Lapida, izraelskog scenariste i reditelja koji sada živi i radi u Parizu.

Pobednički film delimično je zasnovan na ličnim Lapidovim iskustvima života u Izraelu i Francuskoj i uz svu svoju filozofsko-umetničku pretencioznost, svojom energijom je osvežio samu festivalsku završnicu, osvojivši ujedno i nagradu međunarodnog žirija kritike Fipresci.

Festivalski Gran pri pripao je Fransoa Ozonu za film „Milošću božjom”, dok je „Srebrnog medveda” za najbolju režiju osvojila nemačka rediteljka Angela Šanelek za nemačko-srpski film „Bio sam kod kuće, a oba ova filma uskoro će gledati publika beogradskog Festa.

Nagradu koja nosi ime Alfreda Bauera osvojila je austrijska rediteljka Nora Fingšajd za film „Sistemšprenger”, najbolji scenario za film „La parenza dei bambini” (LAT) napisali su Italijani Mauricio Brauči, Klaudio Đovanezi (ujedno i reditelj) i Roberto Saviano (autor „Gomore“), dok je „Srebrnog medveda” za izuzetan umetnički doprinos osvojio Rasmus Videbek za kameru u filmu „Napolje i kradi konje” Hansa Petera Molanda u kojem igra i Srpkinja Danica Ćurčić. Nagrade za najbolju glumu osvojili su Jong Mei i Vang Jinčun, glumački partneri u kineskom filmu „Tako dugo, moj sine” Vanga Ksjaošua koji je prikazan kao poslednji u glavnoj konkurenciji.

Danica Ćurčić

 

Srpskom filmu „Šavovi” Miroslava Terzića pripale su čak dve nagrade u takmičarskom programu „Panorama”. Film je osvojio drugu nagradu publike (prva je pripala japanskom filmu), ali i nagradu Europa Cinemas Label (LAT) kao najbolji film prema oceni tročlanog žirija. Ova osvojena nagrada znači da će „Šavovi”, zahvaljujući finansijskom podsticaju, imati podršku evropske mreže za njegovo prikazivanje u art haus bioskopima u Evropi...

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Najnovije vesti