Ivana Maksimović: Trenutke dojenja ne bih menjala ni za šta na svetu

Ivana Maksimović: Trenutke dojenja ne bih menjala ni za šta na svetu

Autor: | 07/02/2019

0


Dojenje novorođene dece je tema koja izaziva oprečna mišljenja. Dok jedni smatraju da ništa ne može da zameni majčino mleko i povezanost koja se između mame i bebe na taj način stvara, neke žene jednostavno biraju da ne doje.

Dojenje na javnim mestima izaziva posebnu vrstu polemike:  da li bebe, kao i svi drugi, imaju pravo da jedu na javnim mestima ili je taj čin nepristojan.

Svoj stav o dojenju pokazala je i srpska reprezentativka u streljaštvu Ivana Maksimović Anđušić (28), koja je krajem prošle godine na svet donela sina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Andjusic Maksimovic (@ivanamaksimovic) on Feb 6, 2019 at 7:06am PST

-Najdragoceniji momenat za mene definitivno predstavlja dojenje. Tih pola sata, samo naših, ne bih menjala ni za šta na svetu. Još kada vidim kako iz dana u dan raste i kako se veličina njegovih krofnica povećava ne mogu da ne budem preponosna na sebe Nažalost, dosta je žena koje ne žele da doje, a ni ne znaju da propuštaju ono najslađe. Možda te brinu opuštene grudi ili obaveza da po ceo dan budeš vezana za bebu i tako mesecima, ali pozitivna strana dojenja nema cenu. Ovaj post ide kao podrška svim jakim i požrtvovanim mamama i onima koje to žele da budu – napisala je Ivana i dodala:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Andjusic Maksimovic (@ivanamaksimovic) on Dec 14, 2018 at 10:06am PST


- Majčino mleko je prirodna prehrana svakog novorođenčeta. Dojenjem se detetu osigurava ne samo hrana nego i toplina, zaštita. Prirodna prehrana utiče na zdravlje deteta, jer predstavlja optimalnu hranu koja se najbolje vari i utiče na sazrevanje sistema za varenje. Štiti novorodjenče od infekcije i sprečava razvoj alergijskih bolesti. Dete preko mleka dobija antitela majke čime se jača imuni sistem. Dojenjem se izmedju majke i deteta uspostavlja čvrsta emotivna veza – zaključila je Ivana.

Hellomagazin.rs/M.M Ivica Veselinov/AtaImages/Instagram