VIP KINOTEKA : Velika gledanost klasika domaće kinematografije

VIP KINOTEKA : Velika gledanost klasika domaće kinematografije

Autor: | 18/01/2019

0

Klasici domaće kinematografije, koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, ostvarili su milionsku gledanost na prvom program RTS – a u periodu od 8. do 12 januara.

Čuveni filmovi, kao što su “Maratonci trče počasni krug”, “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Varljivo leto 68”, “Specijalno vaspitanje”, “Lepota poroka”, “Petrijin venac”, ”Kad budem mrtav i beo” i “Miris poljskog cveća”, koje su režirali neki od najpoznatijih srpskih reditelja i u kojima su uloge ostvarili čuveni glumci sa naših prostora, izazvali su veliko interesovanje publike i pokazali da se ova kultna ostvarenja i dalje rado gledaju, da se replike i dalje citiraju, a ujedno i potvrdili značaj digitalne restauracije, koju je Jugoslovenska kinoteka pokrenula, a uz podršku kompanije Vip mobile i sprovela.

Prema zvaničnim podacima, najveću gledanost sa više od 1,5 miliona ljudi, ostvarili su filmovi „Maratonci trče počasni krug“ i “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana i “Nacionalna klasa” Gorana Markovića. Naslovi „Lepota poroka“ Živka Nikolića i „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića gledalo je više od 1,3 miliona ljudi, dok je klasike „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, „Petrijin venac“ i „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, kao i ostvarenje Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“, gledalo blizu milion ljudi.

Izuzetna gledanost klasika domaće kinematografije, koji su digitalno restaurirani u okviru projekta “Vip Kinoteka”, pokazala je koji značaj za publiku ima  kvalitet slike i tona tokom prikazivanja.

Uz pozitivne ocene celog projekta, zabeležene su i pohvale za ljude koji su radili restauraciju dela starih i do 50 godina. Taj složeni posao obavlja se u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Digitalno restaurirane verzije ovih filmova prethodno su izazvale veliko interesovanje na specijalnim projekcijama, tokom prethodne godine, u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je krajem 2017. godine u saradnji sa kompanijom Vip mobile započela projekat očuvanja i prezentacije srpske filmske baštine.  

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: Kinoteka vip

Najnovije vesti