Tate na odsustvu: Zašto je ova mogućnost dobra i za poslodavce?

Tate na odsustvu: Zašto je ova mogućnost dobra i za poslodavce?

Autor: | 17/12/2018

0

ZATVARANjE JAZA IZMEĐU POLOVA IMA EKONOMSKOG OPRAVDANjA

Zatvaranje jaza između polova nema samo humanističke razloge, već i ekonomske, pa se kompanije sve više usredsređuju na jačanje jednakosti između polova. Kompanija IKEA se od dolaska na srpsko tržište fokusirala na jednakost plata između koleginica i kolega koji rade na istim pozicijama, jednaku zastupljenost žena na liderskim pozicijama i jednake mogućnosti za razvoj karijere.

Nedavno su uveli i jednomesečno plaćeno odsustvo za očeve, koje doprinosi zadovoljstvu roditelja i dece. Cilj im je jednostavan, da kroz rodnu ravnopravnost podignu kvalitet poslovanja.

Prisustvo oca u prvim godinama života je jako važno zbog emocionalnog potencijala koji ugrađujemo detetu u prve tri do pet godina – rekla je psihoterapeutkinja Gordana Nikić na tribini „Tate na odsustvu: šta mogu da urade poslodavci?”, koju je organizovala IKEA.

Istraživanja ukazuju na veliki značaj prisustva oca, čak od samog začeća deteta. Marina Blagojević Hjuson iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja problem u Srbiji vidi u nerazumevanju ideologije jednakosti koja nikog ne ugrožava, već nas zajedno oslobađa.

– Istraživanja potvrđuju da uprkos svim ideološkim promenama, mi zapravo imamo promene na mikronivou, koje vode sve većem uključivanju očeva iz generacije u generaciju, rekla je Blagojević Hjuson na istom skupu. Njen zaključak je da firme ne shvataju tržišnu dobit od promovisanja i poštovanja rodne ravnopravnosti i da je jako važno da se one aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

IKEA kao humanistička kompanija, veruje da svaki pojedinac zaslužuje podjednaka prava i prilike. Zato ceni balans između privatnog i poslovnog života prenela je Aleksandra Triantafyllidou, direktorka ljudskih resursa u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa. Pravo na jednomesečno plaćeno odsustvo za tate je stav da ta kompanija vrednuje vreme kolega i podstiče zaposlene da ostvaruju rodnu ravnopravnost i na poslu i kod kuće.

Branko Birač iz organizacije Centar E8 predstavio je rezultate istraživanja “Muškarci u Srbiji promene, otpori i izazovi– Images Srbija”, koje je pokazalo da bi više od jedne trećine muškaraca napustilo svoj posao i brinulo o deci kada bi njihove supruge dovoljno zarađivale i da skoro 90% muškaraca želi više vremena da provodi sa svojom decom.

– Očinstvo je tačka ulaska u temu rodne ravnopravnosti po Biraču a obrazovanje je ključni faktor kada je u pitanju stav o većem angažovanju očeva u vaspitavanju dece.

Na konferenciji je učestvovao i Robert Čoban, otac dvoje dece i vlasnik Color Press Grupe, On je istakao da su ovakve inicijative poslodavaca odlične, kao što je to i u slučaju kompanije IKEA, pogotovu što takve poslovne aktivnosti ne predstavljaju dodatno opterećenje za firme, sem bolje organizacije, a da su ovakvi benefiti dobri za porodicu, zaposlene i za same kompanije. Robert je zaključio da je uloga očeva u razvoju dece važna bez obzira koliko poslovnih obaveza imate ako želite da u starosti gledate svoju decu kao kvalitetne članova društva.

Osvrnuvši se na zaokret koji je IKEA napravila u poslednjih 50 godina na planu roditeljstva, Marina Blagojević Hjuson je rezimirala da je glas švedske kompanije u Srbiji postao neophodan.

IKEA veruje da je plaćeno odsustvo za očeve višestruki dobitak za ravnopravnije društvo i za poslovanje. Zato taj švedski proizvođač nameštaja i globalni poslodavac želi da poveća razumevanje među zaposlenima o važnosti podele uloga kod kuće, a partnerkama da olakša povratak na posao, verujući da će se kolege sa odsustva vratiti još motivisaniji za posao.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: ikea