Žarko Laušević napisao je i treću knjigu, i to o zatvorskim danima

Žarko Laušević napisao je i treću knjigu, i to o zatvorskim danima

Autor: | 10/12/2018

0

Slavni glumac napisao je svoju treću knjigu "Sve prođe, pa i doživotna" u kojoj na uvid javnosti daje dramatični zatvorenički dnevnik iz Zabele gde je proveo dve i po godine, a gde je premešten iz crnogorskog zatvora u Spužu u kome je bio 25 meseci.

Na kraju knjige je izračunao, navodi Vida Ognjenović u predgovoru, da je u tim kazneno-popravnim ustanovama proveo 1.669 dana.

"Na hiljaditi dan je u dnevniku ispod naslova 'Hiljadu dana' napisao samo jednu rečenicu: 'I isto toliko noći.'"

Obično se kaže za zanimljivu literaturu, vešto i dobro napisanu, da se čita lako, u dahu, ali ovde se ne diše. Postavljate sebi pitanje da li je moguće da ovo piše, da ovo čitam? Vida Ognjenović to objašnjava činjenicom da je knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" veoma pažljivo komponovano, osobeno književno delo, dobro nađene forme i ritma narativa.

Laušević nam sebe daje na dlanu kroz konkretne primere (povremeno šokantne) koje ljudi obično kriju od drugih i sebe samih, vidimo ih samo u nekoj romanesknoj formi ili na filmu. A ovde su napisani u prvom licu. Ljubav i najintimnija osećanja prema supruzi Aniti. Borba sa sobom i drugima za goli život, ogoljena priča u nemogućim uslovima među svetom koji zna da bude brutalan. Kolege koje ga nisu zaboravile i dolaze mu u posetu poput Josifa Tatića, kolega koji je pao zbog droge pa je u ćeliji nedaleko od njega, slikanje ikona po narudžbi za nadređene, oproštaj od oca...

Foto Promo

"I pored toga što značajan prostor u Dnevniku zapremaju njegova iskrena ljubavna priča, nežna očinska osećanja, porodična odanost i čvrste prijateljske veze, Laušević uspeva da sačuva svoj rukopis od bilo kakve senti-mentalne parade i samosažaljenja", piše Vida Ognjenović.

Veliki umetnik, omiljeni junak iz teatra, sa velikog platna, televizije, "oficir s ružom" domaćeg filma u Zabeli postaje samo osuđenik broj "28375" - ili, kako ga neke kolege robijaši posprdno nazivaju, "glumac" - koji je 1993. u Podgorici ubio dvojicu u, kako je to sud na kraju presudio, "prekoračenju nužne odbrane", i koji taj svoj greh doživotno nosi duboko u sebi.

"Jedan deo svakog tog dana je proveo u propitivanju detalja svoje savesti koja je bila njegova najsurovija samica. I ta saznanja su mu dala snage da razlikuje nameru od slučaja, htenje od moranja, normalan pogled od žute mrlje i advokatsko obrazloženje od iskrenog kajanja", piše Vida Ognjenović.

Knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" je filmski ispričana priča u kojoj Laušević ne glumi.

Treća knjiga

Žarko Laušević je do sada napisao dve knjige koje su bili bestseleri “Godina prođe, dan nikad” i “Druga knjiga”. Trenutno ga gledamo u seriji “Koreni” u maestralnoj ulozi Aćima Katića. Živi u Njujorku sa porodicom, gde se preselio nakon izdržane zatvorske kazne.

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images