Bata Spasojević o uspehu: To što ste nešto postigli ne znači da svet treba da se vrti oko vas

Bata Spasojević o uspehu: To što ste nešto postigli ne znači da svet treba da se vrti oko vas

Autor: | 01/12/2018

0

- Nova kolekcija nosi naziv 'Hero Icons 2' i predstavlja svojevrstan nastavak prethodne. Posvećena je ličnostima iz oblasti sporta, filma, umetnosti uopšte, koje su obeležile određene epohe. Na prvi pogled vidljiv je uticaj večno inspirativnog Holivuda, ali i sportskih poprišta - bilo da je reč o bokserskom ringu ili trkačkoj stazi, s tim što sam pustio dizajnerskoj mašti na volju i pokušao da zamislim kako bi danas bili odeveni Merilin Monro, Majk Tajson ili Niki Lauda - otkrio nam je Bata Spasojević na početku razgovora za magazin “Hello!”, a s obzirom na to da smo se sreli tri dana pred reviju interesovalo nas je kako izgleda njegova svakodnevica uoči tako važnog događaja.

- Neću preterati ako kažem da mi je dan haotičan. Čim otvorim oči, uključujem kompjuter i čitam pristigle mejlove, zatim idem u radionicu, a odatle na mesto gde će se revija održati. Organizacija je obimna i detaljna, a na meni je, bez obzira što imam sjajan tim saradnika, da čekiram sve detalje: izbor hostesa, enterijer, propratnu muziku, šminku i frizuru. Dan završavam tako što šaljem pozivnice, a sutradan me čeka novi krug zaduženja, jer zvanice koje su potvrdile dolazak treba ugostiti i smestiti tako da svi budu zadovoljni.

Da li se dešavalo da neko od posetilaca vaše revije ode kući nezadovoljan?

- Moja sestra Dragana, koja je šef protokola, odlično koordinira te stvari, ali bilo je kikseva, priznajem. Jednom prilikom poznata pevačica je ostala bez mesta jer je zakasnila dvadeset minuta. Gužva je bila tolika da nismo uspeli da joj naknadno obezbedimo poziciju koju je tražila, a kako joj nije odgovaralo da sedi na stolici koju smo zbog nje ubacili, otišla je pre početka revije. Trudimo se da svi budu ispoštovani i da sa događaja odu puni pozitivne energije.

View this post on Instagram

A post shared by Bata Spasojevic (@bataspasojevicindividual) on Nov 22, 2018 at 8:36am PST


Uspevate li da ostanete smireni u kreativnom haosu ili ipak nadvlada nervoza?

- Malo spavam zato što sam pod tenzijom, ali funkcionišem. (smeh)

Pitala bih vas da li “zagorčavate” život saradnicima, ali setila sam se da je vaša sestra Dragana malo starija od vas, pa pretpostavljam da morate da je slušate?

- To je neprekidna borba. (smeh) Imam tim saradnika koji su za svaku pohvalu, vredni su i puni pozitivne energije, ali nekad je neophodno biti vojskovođa. Nema opuštanja.

Iduće godine obeležićete 25 godina rada i 20 godina vašeg brenda “Individual”. Koliko je teško dve decenije u kontinuitetu biti autentičan i svoj?

- Da je lako - nije. Teški dani dođu i prođu, ali u osnovi svega ostaje uživanje. Imam sreću i privilegiju da radim posao koji obožavam, sve ostalo je manje bitno.

U jednom intervju izjavili ste da za vas ne postoje letargija, inertnost i ego tripovi.

- To je lekcija koju sam na vreme naučio. Nikada nisam razmišljao u stilu “to mora da bude nešto grandiozno ili neću ni počinjati projekat”. Svestan sam i da malim koracima možemo da dođemo do zacrtanog cilja. Ego trip je poguban za čoveka koji ne zna da se nosi s uspehom. To što ste nešto postigli ne znači da svet treba da se vrti oko vas. Trudim se da oko sebe imam ljude koji su pozitivni, kreativni i objektivni. Jedino tako mogu da dišem i stvaram.

U kojoj meri se, kada radite nove modele, vodite trendovima i željama kupaca, a koliko autorske slobode ostavljate sebi?

- Kao ozbiljan dizajner, koji je niz godina na modnoj sceni, hteo - ne hteo moram da osluškujem šta se dešava u svetu. Nužno je ispratiti globalni impuls, ali od presudnog je značaja ostati dosledan svom dizajnerskom rukopisu. Ako uspete da uspostavite balans između zahteva tržišta i ličnih afiniteta, za vas nema zime.

Kada biste mogli da radite po svom, bez ikakvih ustupaka, na čemu ne biste štedeli?

- Dodavao bih i šakom i kapom sve što mi padne na pamet, u tome sam megaloman. Uspevam da realizujem većinu svojih zamisli, ali pošto inspiracije imam na pretek, uvek ostane nešto nedorečeno; zbog finansija, kratkih rokova, nemogućnosti da nađem adekvatan materijal...

Koja tri odevna komada je poželjno imati u garderoberu ove zime?

- Kaput “prens de gal”, neki detalj sa animal print-motivom - bluzu ili torbu - kao i lakovane ili kožne pantalone.

Idu li te tri stavke zajedno?

- Apsolutno se slažem sa izrekom “manje je više”, ali istovremeno volim da spajam naizgled nespojivo. Bela košulja, crne kožne pantalone i kaput sa širokim ramenima, po meni, su pun pogodak. Nećete pogrešiti ni ako umesto bele košulje obučete neku sa leopard-desenom, pitanje je samo da li ste spremni da to iznesete.

Za većinu muškaraca šoping nije omiljeni način zabave. Da li je situacija drugačija kada je reč o muškarcu iz sveta mode?

- Možda nisam najbolji sagovornik na tu temu zato što uglavnom nosim svoje stvari, a i kada odlučim da nešto kupim, mrzi me da probam. Inače, u kojem god gradu da se nađem obavezno obiđem dizajnerske radnje. Sa zadovoljstvom razgledam kreacije kolega, ponešto i kupim. Naravno, pod uslovom da nije nužno da se zbog šopinga presvlačim na licu mesta. (smeh)

Na fotografijama koje objavljujete na društvenim mrežama dominiraju moda i putovanja. Šta vam je veća strast?


- Putovanja hrane dušu i oplemenjuju čoveka, ali moda je ipak na prvom mestu. Od kada znam za sebe, to je nešto što u mom telu stvara adrenalin i energiju koja me pokreće.

Prošle godine u ovo vreme priznali ste da maštate o sedam kilograma manje.

- Još maštam. Dobro je da ta brojka u međuvremenu nije postala veća. Veliki sam hedonista, zaista uživam u hrani, ali nadam se da ću se uskoro ozbiljnije pozabaviti tom temom. Da pokušamo sa ovim pitanjem idućeg novembra, možda ću imati drugačiji odgovor. (smeh)

Eva Čubrović IGOR MAĐINCA/Instagram

Pročitajte još