Dadilje dece poznatih: Imaju ogromna primanja, ali čega sve moraju da se odreknu

Dadilje dece poznatih: Imaju ogromna primanja, ali čega sve moraju da se odreknu

Autor: | 28/11/2018

0

Kako izgleda jedan radni dan dadilja koje se brinu o deci slavnih i poznatih? Zapravo jednako kao i dan običnih dadilja, samo uz puno više zahteva od strane roditelja i strožih radnih ugovora. Ovih pet stvari o dadiljama slavnih možda niste znali:

1.Velika plata

Prema podacima agencije "Celebrity Staffing Services" koja pronalazi osoblje za slavne čiji su klijenti Bijonse i Džej Zi, Vil Smit, Lisa Marie Presi i drugi, prosečna godišnja plata dadilja je 185.000 dolara.

Uz platu, dadilje dobiju i dobre bonuse i darove poput luksuznih sportskih automobila, luksuzne prostore za život, dizajnerske skupocenosti za posebne prilike poput rođendana, a neke dadilje njihovi poslodavci svake godine nagrade i s bonusom od 10.000 dolara.

Veliku platu dadilje imaju zbog zahtevnosti posla, ali plaćene su i za ćutanje o privatnom životu svojih poslodavaca. Tom Kruz je imao jedan od najstrožih ugovora o anonimnosti s dadiljama koje su brinle o njegovoj ćerki Suri. U ugovoru, među brojnim ekstremnim zahtevima, piše da dadilje ne smeju nikome da kažu za koga rade, odnosno ime svoga poslodavca. Jedan slavni klijent, otkrivaju "Celebrity Staffing Services", intervjuisao je dadilje u dva i tri sata ujutro jer je jedino tada imao slobodnog vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suri Cruise Holmes (@suricruiseoffcial) on Nov 19, 2018 at 6:39am PST

2. Brojne dužnosti

Posao dadilja podrazumijeva potpunu brigu o deci i nadzor nad njima, kao i pripremu obroka za decu, hranjenje, kupanje i oblačenje. Dadilja se mora pobrinuti da dete ide da spava na vreme, da ne propusti popodnevno spavanje, da mu obroci budu na vreme, da vodi računa o detetovim dnevnim aktivnostima koje uključuju dogovore za druženje i igranje s drugom decom.

Mora biti spremna da radi lakše kućne poslove, da pere dečju odeću, dogovara posete doktoru, vozi dete i dolazi po njega u školu, pomaže kod pisanja zadataka, ogaja dete i primenjuje pravilnu disciplinu i razvija prisan odnos s detetom. Roditelji će dadilju uputiti kako treba da se odnosi prema detetu kada uradi nešto loše, ili se ne ponaša lepo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEY?NCÉ (@beyonce_ll) on Nov 27, 2018 at 12:35pm PST

Iako imaju slobodne dane, dadilje moraju biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. I na slobodan dan može dobiti poziv da mora doći na posao zbog iznenadnog intervjua ili snimanja. Takođe, potrebna je spremnost odlaska na put u svakom trenutku, boravka u inostranstvu i po nekoliko meseci.

Zbog svih tih zahteva dadilje moraju biti izuzetno fleksibilne sa svojim vremenom i zbog toga mnoge dadilje gotovo da uopšte nemaju privatni život.

3. Školovanje dadilja

Profesionalne dadilje školuju se u posebnim ustanovama gde stiču veštine potrebne za taj posao. Dadilje dece američkih zvezda najčešće moraju biti spremne da se presele u Njujork ili Los Anđeles, gde živi većina poznatih.

Većina slavnih želi žensku dadilju koja govori nekoliko stranih jezika. Pre nego ih angažiraju, agencije za dadilje će proveriti njihovu prošlost i podvrgnuti ih testovima na drogu.

Većina dadilja ima fakultetsku diplomu. Ukoliko imaju samo srednju stručnu spremu, nepostojanje diplome nadoknade bogatim radnim iskustvom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @coldplay42chrismartin on Nov 20, 2018 at 11:28am PST

Koliko je dobro obrazovanje i široko znanje bitno za dadilje pokazuju i zahtevi glumice Gvinet Paltrou koja je za svog sina Mosesa tražila dadilju koja se aktivno služi grčkim, latinskim, španskim i francuskim jezikom (između ostalog, da bi pomagala Mosesu oko domaćeg). Dadilja je morala da ima i muzičko znanje, da zna da svira dva različita instrumenta, a uz sve to da bude i sportski tip.

Anđelina i Bred su tražili od dadilje da govore materinji jezik deteta o kojem će se brinuti, da imaju profesionalno znanje o razvoju dece i da budu spremne da otputuju u svakom trenutku. Par je svakoj dadilji plaćao 150.000 dolara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pax Jolie Pitt (@paxalbum) on Nov 27, 2018 at 3:27pm PST

4. Muške dadilje zapošljavaju se u određenim slučajevima

Većina dadilja su žene, ali neki slavni roditelji zapošljavaju muške dadilje, najčešće ako imaju vrlo aktivnu i živu decu.

5. Granice koje ne smeju da prekrše

Radno okruženje dadilja je dom njihovih poslodavaca, ali se profesionalne granice moraju održavati. Iako su izrazito uključene u život porodice, dadilje nisu pozvane da jedu sa porodicom niti da učestvuju u nekim porodičnim aktivnostima. Nije neuobičajeno da je dadiljama koje žive u domu svojih poslodavaca zabranjen pristup nekim prostorijama u kući.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Instagram