Saveti za dodatnu energiju vašeg dana

Saveti za dodatnu energiju vašeg dana

Autor: | 26/11/2018

0

 

Adekvatan unos vode je neophodan deo zdravlja i zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Iz razgovora sa profesorom dr Sergejem Ostojićem, lekarom i višedecenijskim fiziologom vrhunskih sportista, izdvojili smo za vas važne informacije.

Kako odabrati vodu za celu porodicu i koja vrsta vode je preporučljiva za hidraciju?

Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda niskomineralnih flaširanih voda. Odojčad uzrasta 0 do 6 meseci bi trebalo da unosi oko 0.7 L tečnosti dnevno, a odrasle osobe oko 2.7 L (žene) odnosno 3.7 L (muškarci) dnevno. Svetska zdravstvena organizacija sugeriše da bi prosečna žena trebalo da unosi 2.2 L vode dnevno, a prosečan muškarac 2.5 L vode dnevno.

Osobe koje se bave sportom ili imaju pojačanu fizičku aktivnost moraju posebno voditi računa o hidraciji. Koje su preporuke po ovom pitanju?

Usled povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike telesne težine pre i posle vežbanja. Tečnost valja unositi neposredno pre, tokom i nakon aktivnosti na svakih 10 do 15 minuta, idelano je da temperatura bude oko 10 do 12oC. U ovim okolnostima treba izbegavati gazirane napitke kao i alkohol.

Da li postoje neke druge preporuke kada je flaširana voda u pitanju?

Postoji veći broj preporuka o izboru flaširane vode za piće, a za naše podneblje čini se da je posebno važna preporuka koja se odnosi na izbor vode u cilju smanjenja rizika od hipertenzije, imajući u vidu činjenicu da veliki deo naše populacije pati od visokog pritiska. Preporučuje se da sve osobe smanje sadržaj natrijuma (kuhinjske soli) u hrani i napicima koje unose, a posebno su korisne niskomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru.

hellomagazin.rs shutterstock

Najnovije vesti