Danica i Lazar Ristovski: Od prvog poljupca do poslednje uloge (video)

Danica i Lazar Ristovski: Od prvog poljupca do poslednje uloge (video)

26/11/2018

0

Posle sedam godina razvijanja projekta, glumac i producent Lazar Ristovski (66) ostvario je davnašnju želju da snimi film “Kralj Petar Prvi” po motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića. U ekranizaciji života omiljenog srpskog kralja pomogla mu je porodična umetnička radionica. Sin Petar je režirao film, a supruga Danica (62) je odigrala jednu od bitnijih uloga, pokazavši da jednako uspešno može vladati filmskim kadrom kao što to radi s pozorišnom scenom.

Bračni par Ristovski u braku je 38 godina. Oba umetnika su izgradila respektabilne karijere i u teatru i na filmu, u nekoliko navrata su i na sceni i na velikom platnu bili i direktni partneri. Razumevanje i ljubav su dve osnovne komponente na kojima su gradili bračnu zajednicu.

Niko u našem odnosu nije trpeo. Ljudi žive onako kako sami hoće. Mislim da svaki čovek može da menja svoj život i usmeri ga u pravcu kojim želi – kaže je Lazar i nastavlja:

To što je neko bez snage da to i čini, govori o tome da on zapravo neće da menja svoj život. To što sam ja glumac i producent, pomalo i pisac, to su sve moje odluke. Ti skriveni spavači čuče u nama, a ko ima hrabrosti da ih probudi ispunjava svoje biće bogatstvom. Oni drugi se zadržavaju na površini i sopstvenog bića i spoznaje sveta. Ali to ne znači da oni nisu srećni. A suština bitisanja je biti srećan. Tako da ne verujem da bilo ko zbog nekoga trpi. Svi biraju put koji žele. Gluma jeste opasno zanimanje, i to ne samo zbog toga što ste na snimanju u prirodnom okruženju izloženi mogućim povredama. Igranje kojekakvih vagabunda, lopova, pa kraljeva, psihopata i naivnih poštenjačina mora da ostavi traga na glumčevu psihu. Uvek sam potajno mrzeo one koji dođu na predstavu nasmejani, nasmejani odigraju ulogu i nasmejani odu kući, a da nisu popili ni piće u bifeu. Glumac mora da bude spreman da kopa po sebi kako bi našao to zrno glume po kome će ga pamtiti. Ono je duboko skriveno u vama. Svaki posao koji se obavlja iz duše ostavlja na duši ožiljke.

 

Tokom snimanja filma Lazar je izjavio da mu je uloga kralja Petra poslednja u karijeri. Mnogi istinski ljubitelji filma i pozorišta zabrinuli su se da ga više neće gledati u novim projektima.

Baš sam se naigrao. I u pozorištu i na filmu. I u životu. Moj kralj Petar u filmu kaže: “Rat u svima nama ubija dušu, a ja sam se baš naratovao.” Nisam izgubio dušu, ali je istina da je moja duša dobila tvrdu koru po površini. Možda je to i srebrna kora sa kolena dečaka koji igra fudbal pa padne, kao što kaže Božo Koprivica u jednoj svojoj knjizi. Možda je to zadebljanje i na mojim živcima pa sam postao manje osećajan. U svakom slučaju, život ostavlja traga na svima nama. Ne bih koristio tako teške reči kao što su testament i poslednja uloga, imam nameru još malo da živim. Ko zna šta život nosi.

Danica sija od ponosa. Razumljivo. Njen suprug je producirao film i dao još jednu veliku ulogu, dok je sin Petar u svom rediteljskom debiju pokazao snagu kreativca i autoritet znalca.

Petra sam na snimanju gledala kao reditelja koji zna šta hoće, posmatra set, kreativno učestvuje u stvaranju i radu, i apsolutno sam mu verovala, često smo imali ista rešenja. Osvojio je glumce već tokom čitajućih proba dobrim pozicioniranjem likova. Ako je kralj Petar poveo srpsku vojsku u onakvo osvajanje slobode, onda je Petar bio apsolutni vladar seta i glumaca, koje je uputio na put kakvim je želeo da istražuju svoje uloge, a to su misao, emocija, srce i istrajnost. Svog sina poznajem u dušu, kao što ga i Lazar zna, ali ovo što smo napravili je čudo. Bez obzira na težinu stvaranja i snimanja, a snimali smo 110 dana na raznim lokacijama i po različitim vremenskim uslovima, osetila sam tu našu tajnu vezu i potpuno sam se, bezrezervno predala. Izuzetno sam se dobro pripremala. Moja Makrena, lik koji tumačim, paradigma je svih žena koje su u ratu izgubile svoje najmilije. Ona je u Drugom balkanskom ratu ostala bez muža, a u Velikom ratu bez sina jedinca. Veoma je intuitivna, usamljena i specifična, ne uklapa se u okvire tog vremena, a da bi preživela, ona nariče i poslednja je veza umrlih s ovim svetom, peva im uspavanke i nežno ih prati na poslednji put. U lik sam unela mnogo strasti, ljubavi, straha i ljutnje. Samo gde postoji strast, tu postoji i sukob ili razrešenje, bez obzira na to da li je ishod pozitivan ili negativan.

Oboje su saglasni da je napravljeno ostvarenje koje se može nazvati velikim istorijskim spektaklom sa dušom.

To je film o slobodi. O žudnji za slobodom. Srpski seljak je pokazao svetu kako iz opanaka izrasta u ratnika, koga se uplašila velika carevina. Ovaj film je ogledalo srpstva. Velika antička tragedija i mitska hrabrost u jednoj priči iz koje se uči junaštvo, ali i nežnost – ocenjuje Lazar, a Danica ističe da nas “film vraća ne samo patriotizmu nego i odgovornosti, ljubavi”.

hellomagazin.rs Dalibor Danilović

Pročitajte još

Najnovije vesti