Gorica Popović: Čovek mora da sluša sebe i svoju dušu, kako bi bio sretan i spokojan

Gorica Popović: Čovek mora da sluša sebe i svoju dušu, kako bi bio sretan i spokojan

Autor: | 20/11/2018

0

Goricu Popović, uprkos brojnim ulogama u njenoj 40 godina dugoj karijeri, publika najbolje pamti kao sekretaricu Daru iz i danas popularne serije "Bolji život". Ona je i dalje jedna od najtraženijih i najangažovanijih glumica. Trenutno, ona radi na rediteljskom projetku Jelene Veljače, seriji "Pogrešan čovjek". Uz to igra i u redovnim predstavama u matičnom "Ateljeu 212", a nedavno je završila i sa snimanjem mini serije "Delirium tremens" u režiji Gorana Markovića.

-Za umetnika je, pre svega, važno da traje, te da ide iz posla u posao, jer je to njegov život. Nemamo uvek priliku da saznamo šta publika misli o našem radu, ali naše je da radimo, a kada stigne povratna energija, to prija i potvrđuje da ne radimo uzalud,
izjavila je Gorica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by » Бољи Живот « (@serija.bolji.zivot) on Sep 26, 2018 at 10:03am PDT

Seriju "Bolji život" publika i nakon 30 godina gleda s velikim interesovanjem. Čime objašnjavate njenu dugovečnost?

-Kada smo počinjali sa snimanjem serije 'Bolji život', nismo ni sanjali koliko će uspeha imati. Bili smo zatečeni popularnošću koju je dobila kada je sve krenulo. Zašto je ona i danas gledana? Čini mi se zato što je istinita, kaže ona za Azru, pa nastavlja: -To su istiniti ljudi koji probleme prevazilaze na ljudski način. Tu nema velikih podvala, laži i sebičluka, ali ima topline i ljudskosti. Toga je danas sve manje.

Kako vidite poziciju umetnika danas?

-Danas je umetnost zapostavljena, te često izgleda kao da je nepoželjna i nepotrebna. I to je tužno, jer je davno rečeno: 'Lepota će spasiti svet'. Kultura ne sme da bude posljednja stvar u sastavu države, jer je ona temelj društva, te podiže i čuva sve što je dobro kod jednog naroda.

-Ponosim se trajanjem, brojnim ulogama tokom 40 godina karijere te svojim prijateljima i partnerima, koji tolike godina sa mnom dele glumački hleb.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antrfile On-line Magazin (@antrfile) on Aug 21, 2017 at 3:23am PDT

Često čujemo: "Gluma je hleb sa sedam kora". Jeste li Vi ikada svoj posao na takav način doživljavali?

-Mnogima glumački poziv izgleda kao nešto lako, glamurozno i zabavno, a naravno da nije tako. To je, pre svega, zanat koji se izučava dugo i temeljno, a zatim je i posao, gde je osoba instrument, jer su telo, glas i emocije nešto što se daje publici. Čak i onda kada si indisponiran, neraspoložen ili bolestan ti izlaziš pred publiku i daješ se bez ostatka. Zato je teško i mora se ostati 'zdrave glave'. Nije gluma crveni tepih i svetla reflektora, nego nešto mnogo ozbiljnije i zahtevnije. I nisi u glumi uvek uspešan.

Vaše uloge i glumački status koji uživate su Vam, sigurno, omogućili da danas birate uloge. No, jeste li u karijeri ikada pristajali na kompromise?

-Zbog toga što volim mnogo stvari u životu nikada nisam pravila kompromise, niti prihvatala da radim nešto što mi se ne dopada. Čovek mora da sluša sebe i svoju dušu, kako bi bio sretan i spokojan.

Je li uvek samo gluma bila prostor u kojem ste se osećali srećno i ispunjeno do kraja?

-Za mene gluma nije jedino čime mogu da se bavim, jer život pruža toliko divnih mogućnosti. Rođena sam u slikarskoj porodici, te volim da se izražavam i likovno. Imala sam mnogo izložbi, a bavim se pačvorkom, vezom i slikanjem na drvetu. Nedavno sam u Torontu imala uspješnu izložbu, kojoj sam se radovala jednako koliko i uspešnom izvođenju predstave Moja ti.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages, Instagram
Tagovi: gorica popović