Veliko priznanje i čast: Vladimir Putin odlikovao Miloša Bikovića (video)

Veliko priznanje i čast: Vladimir Putin odlikovao Miloša Bikovića (video)

Autor: | 04/11/2018

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalju Puškina.

Biković se na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Putinu i čestitao Dan narodnog jedinstva i na Instagramu se pohvalio pozivnicom koju je dobio za ovaj događaj.

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu. Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

Na ovogodišnjoj svečanosti biće dodeljeno ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljstva i šest Medalja Puškina. Sa prostora Balkana nagradu je, osim Bikovića, dobio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Ceremonija dodele nagrada održava se u Andrejevskoj sali Kremaljskog dvorca, a svečanosti prisustvuju brojne zvanice iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. veku.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrednost, na njima je, kako je dodao, zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svet.

„Osećaj patriotizma je važan deo opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sećanja“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je istakao da Dan narodnog jedinstva ima pre svega istorijski, moralni i duhovni značaj.

„On označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu“, rekao je Putin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??? ???? ????? ????? ???????? (@bikovicxp) on Nov 4, 2018 at 4:45am PST

hellomagazin.rs Printscreen/Youtube