Sahranjena diva jugoslovenskog glumišta: Zbogom, Milena i hvala

Sahranjena diva jugoslovenskog glumišta: Zbogom, Milena i hvala

Autor: | 19/10/2018

0

Jedna od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica Milena Dravić sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U prisustvu porodice, prijatelja, kolega i poštovalaca, legendarna glumica sahranjena je kraj svog supruga, glumca Dragana Nikolića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by $ Natasa Misiraca $ (@n_misiraca) on Oct 15, 2018 at 6:16am PDT


Mitropolit Porfirije rekao je da je Milena Dravić bila obdarena mnogim talentima.

-Najveći dar je imala, a to je ljubav. Nosila je dar ljubavi i po tome je ikona božja. Sve što je imala sve darove pretvorili su se u darivanje. Svi darovi i talenti završavali su se u ljubavi koju je ona pružala svima, kazao je mitropolit Porfirije, prenosi Beta.

https://www.hellomagazin.rs/domace-vesti/kolege-prijatelji-odali-pocast-mileni-dravic-sa-sobom-je-odnela-sjaj-citave-jedne-epohe-foto/

Milena Dravić je umrla u noći između 13. i 14. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, posle duže bolesti.

Ostaće upamćena po više od 100 filmskih i 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Dravić Nikolić (@milenadravicglumica) on Nov 7, 2017 at 12:28pm PST


Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na odredjeno vreme", "Moj tata na odredjeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima", "Zona Zamfirova".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Dravić Nikolić (@milenadravicglumica) on Dec 6, 2017 at 1:18pm PST


Poznata je još i kao učiteljica iz serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je popularni šou TV-program "Obraz uz obraz".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Dravić Nikolić (@milenadravicglumica) on Sep 19, 2018 at 1:53am PDT


Milena Dravić je igrala devojke, samohrane majke, seljanke, radnice, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova "Crnog talasa", a velikim delom uspeh su joj donele ljubavne komedije u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Bila je dobitnica glumačke nagrade na Kanskom festivalu, za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnica je i specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, domaćih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu.

Osvojila je četiri "Zlatna ćurana"na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli, zbog čega važi za najveću zvezdu srpske i jugoslovenske kinematografije.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages
Tagovi: milena dravić

Najnovije vesti