Dan kada je ceo Balkan plakao: Jedanaesta godina kako se Toše Proeski preselio u legendu

Dan kada je ceo Balkan plakao: Jedanaesta godina kako se Toše Proeski preselio u legendu

Autor: | 16/10/2018

0

Na današnji dan, pre 11 godina, život je u 26. godini u teškoj saobraćajnoj nesreći izgubio Toše Proeski.

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, koja se nalazi na oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreb. Prema informacijama koje su stizale putem novinskih agencija, sumnja se da je uzrok nesreće bila neprilagođena brzina vozila.

U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Bijelic(ASACO ) (@aleksandra.bijelic) on Oct 16, 2018 at 3:27am PDT


Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter koji je preneo posmrtne ostatke Tošeta Proeskog, a sreda, 17. oktobar, proglašen je Danom žalosti.

Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti. Ova nacionalna žalost može da se uporedi sa onom koja je vladala nakon pogibije predsednika Borisa Trajkovskog.

Jedna od najvećih muzičkih zvezda rođen je u Makedoniji, 25. januara 1981. godine. Oduvek se izdvajao svojom posebnošću, darom da peva iz duše i uživa u muzici, dobrodušnošću i humanošću. Ostavio je trag svojim pesmama i skromnošću, kao i dobrotom, kojom je plenio. Svaki ton koji je proizvodio, budio je neku novu emociju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Maleš (@katarinamales95) on Oct 16, 2018 at 1:00am PDT


Prvi koraci koje je napravio na svom muzičkom putu bili su na dečijem festivalu “Zlatno Slavejče” 1992. godine. Profesionalno je počeo da se bavi muzikom 1997. godine, kada je nastupao na festivalu “Melfest” i “Mekfest”. Sarađivao je sa makedonskim kompozitorom Grigorom Koprovim, koji je ujedno bio i autor Tošetova prva dva hita. Posle dve godine, objavio je svoj prvi album sa jedanaest pesama i iste godine, 1999. održao je prvi koncert… I zvezda je bila rođena. Zahvaljujući inspiraciji, već 2000. godine, iznedrio je i svoj drugi po redu album “Sinom Božji”.

Stvorio je veliki broj hitova i uvukao se u srca ljubitelja pop i makedonske narodne muzike.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”

Treći album je snimio u saradnji sa produkcijskom kućom “BK Sound” i počašćen je Oskarom popularnosti na prostoru bivših jugoslovenskih republika. U saradnji sa novom menadžerkom, snima pesme i u Atini. Pevao je na makedonskom, srpskom, italijanskom i engleskom jeziku. Pored Oskara popularnosti, dobitnik je mnogih drugih priznanja, koje su mu donele pobeda na Beoviziji i osvojeno četrnaesto mesto na Evroviziji u Turskoj. Posthumno mu je dodeljena tutila počasnog građanina Republike Makedonije i nagrada za životno delo na Beoviziji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mari (@mari._.94) on Oct 14, 2018 at 8:23am PDT


Njegovu humanost dokazuje i to što je 2004. godine imenovan za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Pomagao je svima, ali nije želeo da se eksponira u tome, pa samim tim mnogo plemenitih dela koje je učinio nisu poznata široj javnosti.

Privatni život je uspevao da sačuva od pogleda i komentara. Trudio se da plasira samo svoje stvaralaštvo, dok je intimu ostavljao samo za sebe. Tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine i 17. oktobar svi pamte kao Dan žalosti.

“Samo nek mi Bog čuva ljude koji me slušaju, muziku i inspiraciju… “

Iza sebe je ostavio uspomenu vrednu izuzetnog poštovanja i pesme koje se i danas pevaju, nagoveštavajući da ga javnost nije zaboravila. Tošetova plemenitost i humanost služe kao uzor i vodilja onima koji umeju da prepoznaju i cene iskrene i značajne vrednosti čoveka.

Rekli su o Tošetu:

-Jednom je spavao u sobi pored mene. Probudio me je njegov anđeoski glas–Nina Badrić

-Ponosni smo na sve što je postigao. Otišao je na vrhuncu slave– Branko Pajić

Toše Proeski citati:

“Meni je nezamislivo da neko ko može da nešto pruži onima koji imaju malo ili nimalo, zatvara oči i ne pruža ruku.”

“Cilj mojeg života nije karijera, nego kontakt sa ljudima, ta mogućnost da sa njima razmjenjujem energiju. Želim na sve oko sebe pozitivno utjecati, to je moja misija.”

“Svaka, ali svaka žena na ovom svetu zaslužuje, da u očima bar jednoga muškarca u jednom trenu, u jednoj sekundi, pa makar to bilo samo jednom u životu, oseti da je najpoželjnija žena na svetu i ako mi celi život prođe u tome, znat ću, da ga nisam uzalud potrošio.”

“Zvijezde ne postoje, osim onih na nebu. Ja samo radim svoj posao, a što sam popularan samo me čini uspješnim.”

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages
Tagovi: toše proeski