Surova priča o Tomu Kruzu i paklu Sajentologije

Surova priča o Tomu Kruzu i paklu Sajentologije

Autor: | 08/10/2018

0

Poznati holivudski glumac Tom Kruz godinama nije video svoju ćerku Suri Kruz (12), koju je dobio u braku sa glumicom Kejt Holms (39). Nakon razvoda od nje, koja je dobila starateljstvo nad ćerkom, Tom je dobio pravo da viđa dete 10 dana mesečno, ali on to jednostavno ne koristi.

I 2015. godine američki portal TMZ pisao je da izvori bliski Kejti tvrde da Tom nije video osmogodišnju Suri gotovo godinu dana, kao i da je razlog tome taj što je Suri, zajedno sa svojom majkom proglašena "nepoželjnom" u krugovima sajentološke crkve. Ipak, sajentolozi su ove optužbe odbacili kao netačne.

 

Sajentologija uči ljude da su besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju pravu prirodu. Njen metod duhovne rehabilitacije je vrsta savetovanje, u kojoj ljudi ponovo proživljavaju bolne i traumatske događaje iz svoje prošlosti, kako bi se oslobodili njihovih ograničavajućih efekata. Habard je sajentologiju opisao kao religiju, pa je 1953. godine u Nju Džerziju osnovao Sajentološku crkvu.

Mediji spekulišu da je Tom Kruza u kandže sajntologije uvukla supruga, glumica Mimi Rodžers.

Tom Kruz je 1987. godine oženio glumicu Mimi Rodžers, koja je bila 6 godina starija od njega. Njih dvoje su se u tajnosti venčali, a na ceremoniji prisustvovala je glumčeva majka i kum Emilio Estavez.

 

Svedoci kažu da ga je Mimi odmah "uzela pod svoje". Uvela ga je u svet sajentologije i naučila ga kako da se ponaša na crvenom tepihu i u skupim restoranima. Nisu imali dece, a Mimi je u nekom od kasnijih intervjua izjavila kako je Tom razmišljao da postane monah jer je "neplodan". Svoju izjavu pripisala je bezazlenoj šali.

U prva dva braka, sa Mimi Rodžers i Nikol Kidman, Tom Kruz nije uspeo da ostvari potomstvo pa su Holivudom kružile glasine da je glumac neplodan.

 

Ipak sa Kejti Holms je bilo drugačije. Ćerka Suri rođena je 18. aprila 2006, da bi se par iste godine, 18. novembra venčao na sajentološkoj ceremoniji u dvorcu Odeskalki u Italiji.

Kejti se u predbračnom ugovoru obavezala da holivudskom glumcu rodi dete, a za svaku godinu braka sa njim sledovalo joj je tri miliona dolara. Verovatno je da tada, dok je izgovarala sudbonosno "Da" nije ni slutila kakav je pakao čeka.

Brak glumačkog para Toma Kruza i Kejti Holms, iako je u javnosti delovao savršeno, dugo je bio u problemima, a udela u tome imala je, kako je prvi pisao portal magazina"E!" i Kruzova posvećenost sajentologiji.

 

Taj izvor je 2012. istakao da Kejti ipak nije bila protiv sajentologije, jer je videla koristi od toga, ali da nije želela da joj to postane sve u životu, kao za Toma.

- Ona je htela više slobode da sama donosi svoje odluke – istakao je neimenovani izvor.

Sajentologija nije bila jedino polje sukoba slavnog para. Drugi izvor magazina “E!”, blizak prijatelj Holmsove, kaže da se njena ličnost značajno promenila tokom braka, i to ne u dobrom smislu.

- Ona se odrekla svega da bude sa njim. Kad ga je upoznala prestala je da se viđa sa svim svojim prijateljima i više nije bila normalna devojka kakva je bila. Stvarno ga je obožavala. Kad ju je prvi put pozvao na izlazak, bila je opijena njegovom slavom. On je bio velika zvezda i odjednom je imala njegovu pažnju, pa je od početka bila zaljubljena u njega. Nije mogla da veruje šta joj se dogodilo. Učinio je da se oseća kao da je on sve što joj treba u životu – naveo je drugi izvor.

- Nakon nekoliko godina njihove veze više nije bila ista. Sve što je govorilo bilo je o njemu. A to nije bilo početno zaljubljivanje, kad ne možete da prestanete da pričate o nekoj osobi, to je bilo daleko odatle. Bilo je kao da ju je on na neki način kontrolisao, jer skoro da nije mogla da viđa nikog drugog u svom životu osim njega, a skoro nikog svojih godina. Toliko ga je slušala da nije imala svoj stav, što je veoma čudno. Možda je želela da ja verujem da se odrekla svog prethodnog života i prijatelja zbog savršenog muškarca, ali nije mi delovalo iskreno – naveo je isti izvor.

Iako se priča kako je brak Toma Kruza i Kejti Holms bio dogovoren, to nikada nije bilo potvrđeno, ali se znalo da je morala da živi po nekim prilično čudnim pravilima zbog kojih je i ostavila glumca.

Sama akcija njenog odlaska iz tog braka takođe je bila pomno planirana, jer je celo vreme imala nekog iz crkve da pazi na nju. Kejti je dugo planirala svoj odlazak, a u sve su bili uključeni njeni prijatelji kao i otac advokat, koji joj je pomogao u vezi pravnih zavrzlama.

Kad je ostavljala Kruza, njeni prijatelji su unajmili stan u Njujorku, a ona je putovala kroz tri savezne američke države kako bi joj se izgubio trag i kako bi pobegla od njenih sajentoloških "zaštitnika".

Jedno od pravila koje je morala da poštje je i "porođaj u tišini". Sajentolozi veruju da je za dete najbolje da dođe na svet u mirnoj atmosferi punoj ljubavi, a to uključuje i tzv. tihi porođaj. Niko od osoblja koje je u sobi za vreme porođaja ne sme da govori niti da bude uzbuđen, a majka se takođe podstiče da ne viče dok rađa, nego da ćuti. Sajentolozi veruju da je to najbolje okruženje za dete i njegov dalji razvoj, ali i za majku koja rađa.

Neki izvori tvrde da je odnos sajentološke crkve prema deci bio uzrok razvoda Kejti i Kruza. Naime, kako je izjavila glumica Lea Remini (47) koja je izašla iz sajentologije, prema deci se u zajednici odnose kao da su odrasli, nema nikakve razlike.

 

Kejti je navodno poludela kada je Tom tražio da njihova ćerka Suri (11) ode na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org. Na tim se krstarenjima navodno provodi zlostavljanje i maltretiranje članova crkve koje je svojevrsna inicijacija. Po cele dane rade najteže fizičke poslove, a ako se žale na uslove budu fizički kažnjeni pa im se drugi rugaju i izbegavaju.

Tom Kruz sada proživljava drugu mladost najsolventnije karijere u Holivudu. Iza njega je četrdesetak uloga i samo jedna franšiza koja traje bezmalo dve decenije, koliko je prošlo od prve “Nemoguće misije” u režiji Brajana de Palme.

U 56, Tom Kruz je u zavidnoj fizičkoj formi i igra samo na sigurno. Razmaci između nemogućih misija se proređuju, doduše ni on neće biti mlađi. Na redu je ributovanje “Top Gana”.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Najnovije vesti