Više od umetnosti: Dezeni slikarke Jelene Blečić u saradnji sa "Epsonom"

Više od umetnosti: Dezeni slikarke Jelene Blečić u saradnji sa "Epsonom"

Autor: | 28/09/2018

0

Jelena Blečić nikad nije bila samo uspešna slikarka, već su njene kreativne zamisli nalazile mesto i na stvarima koje nas okružuju, počevši od nameštaja do odeće. Nedavno je, upravo u tom pravcu, otišla nekoliko koraka dalje, započinjući saradnju sa poznatim proizvođačem uređaja za štampanje „Epson“. Na njihovom štandu, na međunarodnom sajmu grafičke, papirne i kreativne industrije Grafima, videli smo fotelje, sofu, odeću, tašne, na kojima su Jelenini dezeni, a odštampale su ih „Epsonove mašine. Jelena, koja će ove godine proslaviti dve decenije rada, ispričala nam je kako je sve to nastalo:

-Kao i uvek u životu, postoji priča vezana za ideju i ona druga, koja se odnosi na njenu realizaciju, a između je put koji čini više etapa. Odavno je trebalo da shvatimo da čovek nije ostrvo, da ne može sve sam, da smo svi upućeni na komunikaciju i saradnju, prvenstveno sa svojim unutrašnjim bićem, a onda i sa spoljnim svetom. Moj dizajn je baziran na snažnim simbolima, koje sam izvukla kao esencijalni deo moje slikarske filozofije. Moje slike imaju svoju poruku, a njihovi delovi su upotrebljeni za dezene. Zahvaljujući tome moji dezeni imaju dušu, koja ljudima godi i zbog koje vole da budu u njihovoj blizini.

Na koji način uklapate delove slika?

- Te elemente slika dizajnerski, digitalno kombinujem, kolorno podešavam, a onda ih posmatram i promišljam koji je za šta zanimljiv. Nije dovoljno napraviti dezen, već moraš da prepoznaš na koji način treba da ga primeniš. Neki dezen je za nešto veoma zanimljiv, a u drugoj varijanti bi bio promašaj. Uvek je u pitanju kompleksna veza iskustva, studiranja teme i same realizacije. U vremenu društvenog inženjeringa i masovnih standardizacija i masovnih proizvodnji, divno je što imate šansu da napravite individualne stvari, a ako nešto od toga treba da postane masovno - kroz kvalitetno istraživanje – i to možete da uradite.

Na šta Epson, ovog trenutka, može da preneses vaš dezen?

-Tehnologije su došle dotle da mogu da štampaju na svemu što zamisliš, jer postoje materijali koje bismo mogli da definišemo kao “međuvezu”. Zahvaljujući njima možemo da radimo na tvrdim, ravnim podlogama, kao i na tekstilu, koji je posebna priča, jer imaš tekstil pogodan za presvlačenje nameštaja, odevanje, aksesoare, za jača habanja...

 Bogatstvo boja je uvek bila jedna od osnovnih odlika vaših dela. Verujete li da boje imaju moć da nam poprave dan?

-Mnogo puta smo čuli da reč može da te i podigne i spusti, u zavisnosti od toga na koji način je izgovorena, kojim tonom, u kom kontesktu, u kom trenutku, na kom mestu... Sve je bitno. Tako je i sa bojama. Zašto ljudi misle da su one dovoljne, same po sebi? Zato što su ovde boje tako snažno složene, da poveruju da je dovoljnu uzeti ih i dobićeš rezultat. Međutim, iza toga stoji posvećen, kontinuiran rad sa finim odnosom, s ljubavlju, uz ozbiljnost i disciplinu. Znamo da neke vrlo jednostavne stvari izgledaju kao da bi svako mogao da ih napravi, a u stvari je reč o pročišćenosti, koja nema viškove. Pogledaj ovu sofu... Imamo jednostavnost linije, koja može da iznese tu količinu informacija. Jedno drugo prati.

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: Jelena Blečić

Pročitajte još