Alfonso Kuaron dobitnik Zlatnog lava za film "Roma": Devedeset odsto scena sačinjeno je od mojih uspomena

Alfonso Kuaron dobitnik Zlatnog lava za film "Roma": Devedeset odsto scena sačinjeno je od mojih uspomena

Autor: | 09/09/2018

0

Crno-bela oda svojoj mladosti provedenoj u Meksiku sedamdesetih donela je Alfonsu Kuaronu Zlatnog lava za najbolji film na 75. Venecijanskom filmskom festivalu.

"Roma" je od samog početka bio glavni favorit za nagradu, ali ovakva odluka žirija, na čelu sa Meksikancem Giljermom del Torom (inače, prošlogodišnjim osvajačem Zlatnog lava za "Oblik vode"), predstavlja presedan jer je nagrađeno ostvarenje u produkciji striming giganta "Netfliks", koje najverovatnije neće imati bioskopsku distribuciju ili, ako je bude imalo, istvoremeno će biti dostupno i za gledanje onlajn (zbog čega je i odbijeno za Kan).

Miljama udaljena od njegovog prethodnog filma, "Gravitacija" - svemirske ekstravagance sa Sandrom Bulok, Džordžom Klunijem i obiljem efekata - "Roma" je crno-bela drama koja prati žene iz Kuaronovog detinjstva: majku iz srednje klase koja vodi udoban život i dve porodične sluškinje, u zemlji sukobljenom sa velikim nejednakostima i nasilnim nemirima.

 

Radnja se odvija u Sijudad de Mehiku početkom sedamdesetih godina prošlog veka u četvrti Roma. U pisanju umetničkog ljubavnog pisma ženama koje su ga odgajile, Kuaron je posegao u sopstveno sećanje.
- Devedeset odsto scena sačinjeno je od mojih uspomena. "Roma" je prvi film koji sam želeo da snimim od trenutka kada sam shvatio da hoću da budem reditelj - rekao je Kuaron na konferenciji za medije u Veneciji.

- Svi savršeno dobro znamo da ovakav film, drama u crno-beloj tehnici, na španskom i jeziku Mišteka, teško može da dođe do mesta odakle će imati široku izloženost. Tradicionalni holivudski studiji ne bi podržali ovakvu vrstu ostvarenja, čak i ako ga snima reditelj sa A-liste, dobitnik Oskara - rekao je Meksikanac.

On je dodao da bi idealna situacija bila da se film gleda na velikom ekranu, u bioskopu, ali da je mnogo važnije da ostavi utisak, odnosno da postoji, "a postoji zahvaljujući 'Netfliksu' koji mi je dozvolio da radim na svoj način - istakao je Alfonso.

 

hellomagazin.rs Guliver/Getty