Eksperimentisanje koje je oblikovalo Saru Jovanović: U životu, pa i modi, potrebno je vreme da sebe profilišete na pravi način

Eksperimentisanje koje je oblikovalo Saru Jovanović: U životu, pa i modi, potrebno je vreme da sebe profilišete na pravi način

Autor: | 08/09/2018

0

Ovih dana Sara Jovanović uglavnom se može sresti u studiju. Uvek spremna za nove muzičke, ali i vizuelne izazove, pop zvezda za predstojeće nastupe priprema niz novina - od repertoara, preko koreografije, do modnih „egzibicija“. Inspiraciju za korak dalje dobila je dok je nedavnog boravila u Londonu, a planove je u mislima slagala tokom jednomesečnog boravka na moru. Po povratku u Beograd odlučila je da sa reči pređe na delo, tako da ćemo rezultate videti već u septembru.

Kako provodite poslednje letnje dane?

- Radno. U julu sam putovala i uživala, a već od prvih dana avgusta počeo je novi krug obaveza.

Da li su vam prioritet aktivnosti vezane za muziku ili one koje se tiču fakulteta?

- S obzirom na to da sam mesec dana bila van Beograda, sačekalo me je dosta posla. Fokus je na stvaranju muzike, ne bih volela da ponovo napravim dugu pauzu između dva singla. Moja ekipa i ja smo, kao uvek, željni promena, tako da pripremamo novi repertoar, radimo na koreografijama i drugo. Verujem da će publici prijati osveženje, kao i meni.

Stižete li da spremate ispite na Filološkom fakultetu?

- Kakav god životni put da ste odabrali, obrazovanje je od presudnog značaja. To je poruka koju šaljem vršnjacima od kada sam se pojavila u javnosti. Prve dve godine imala sam dovoljno snage da balansiram. No, kako je vreme odmicalo, a intenzitet obaveza se uvećavao, bilo mi je sve teže da budem jednako uspešna na oba polja. Na kraju sam pribegla kompromisu - određujem periode u godini koji su posvećeni učenju i one kada se isključivo bavim muzikom.

Kako reaguju posetioci Narodne biblioteke, gde spremate ispite, kada vas vide sa knjigom u ruci?

- Imajući u vidu da u njihovu čitaonicu godinama odlazim, većinu redovnih posetilaca lično poznajem. Sve su to divni ljudi, a sa mnogima sam izgradila lepa poznanstva. Iako bi pauza za kafu u prijatnom društvu mogla da potraje, trudim se da bude što kraća kako bi vreme koje odvojim za učenje bilo produktivno.

Sara Jovanović: Za ljude mogu da budem ovo ili ono, ali je važno šta vidim kada se pogledam u ogledalo

Gde vas je letos put vodio?

- Prvu polovinu jula sa najboljom drugaricom provela sam u Vrbniku, čarobnom gradiću na Krku. Za mene odmor podrazumeva mogućnost da se isključim iz tekućih dešavanja, to su dani kada mi je jedina „briga“ koji kupaći ću obući. Uživala sam u idiličnoj atmosferi okružena kaldrmom, kućama od kamena i čistim morem. U drugoj polovini meseca sa društvom sam otišla na Krit. Grčka mi je jedna od omiljenih letnjih destinacija i trudim se da svake godine obiđem neko novo mesto i još bolje upoznam tu divnu zemlju.

Za većinu devojaka između reči letovanje i romansa stoji znak jednakosti.

- Ne pamtim da je bilo koja moja emotivna priča počela kao letnja romansa. Na odmoru sam usredsređena isključivo na kupanje, sunčanje i druženje. Ni uveče ne izlazim, eventualno u kratku šetnju. Ujutru ustajem rano kako bih što pre otišla na plažu. Sve u svemu, moji odmori nisu toliko uzbudljivi kao što bi neko mogao da pomisli. (smeh)

Sa partnerom ili bez njega, vaše fotografije sa letovanja privlačile su veliku pažnju u proteklom periodu i bile tema različitih komentara.

- Pošto sam mesec dana provela na moru, moglo se očekivati da na društvene mreže „okačim“ nekoliko fotografija. Druga je stvar što su te slike preuzeli portali i plasirali ih uz senzacionalističke naslove, koji su mi smešni i zabavni. Komplimenti prijaju, a svako ima pravo na svoje mišljenje, svidelo se ono meni ili ne.

Sara Jovanović: Trnovit je put do neke lepe i ozbiljne veze

Sviđa li vam se odrednica koja obično ide uz vaše ime - devojka koja pomera granice?

- To su reči hvale koje me ispunjavaju ponosom i daju mi vetar u leđa. Iz godine u godinu trudim se da budem drugačija, kako u muzici koju stvaram, tako i u vizuelnom identitetu. Ne podnosim monotoniju; prioritet mi je da meni bude zabavno, ali istovremeno i da publici pružim nešto novo. Vode me unutrašnji osećaj i beskonačna ljubav prema muzici i performansu, bez ikakvih kalkulacija i kompromisa.

Letimičnim pogledom na vaše fotografije može se zaključiti da je podjednako onih na kojima ste predstavljeni u krajnje svedenom izdanju, kao i onih gde eksperimentišete šminkom i odećom.

- Čovek se u svakom životnom segmentu, pa i modi, dugo traži. Potrebno je vreme da sebe profiliše na pravi način. Kao mlađa dosta sam eksperimentisala, i što se tiče šminke, i što se tiče frizure. Jadna moja kosa. (smeh) Probala sam i razne modne kombinacije, spajala stilove. S vremenom shvatila sam da je lepota u jednostavnosti. Sa željom da bude bolja verzija sebe, pa i drugačija, žena ume da ode u krajnost. Volim da izmešam nespojivo, s tim što, ako izaberem ekstravagantan komad garderobe, imam „smirenu“ frizuru i šminku, i obratno.

U kojoj meri je boravak u Londonu, odakle ste se nedavno vratili, bio modno inspirativan za vas?

- Britanska modna scena, to jest trendovi koje diktira od sezone do sezone, presudno je uticala na formiranje mog ukusa. Utisak koji sam stekla šetajući se ulicama Londona je dvojak. S jedne strane, fascinirala me je originalnost i smelost pojedinih kombinacija. Istovremeno, videla sam mnogo mladih žena koje deluju kao da ne mare za izgled, na neki način su čak neuredne.

Šta biste vi rado prekopirali?

- Dopada mi se retro vintidž stil, koji je prilično zastupljen.

Jeste li „šopingovali“?

- Jesam, mada su me više zanimali obilasci turističkih znamenitosti nego butika.

Prošle godine u intervjuu za „Hello“ otkrili ste da postoje tri razloga zbog kojih volite jesen: boje, slojevito kombinovanje odeće i proslava rođendana. Da li je na pragu jeseni 2018. spisak drugačiji?

- I sada bih isto odgovorila. Uveliko se bavim kupovinom odeće u jesenjim bojama, koju nameravam da osvežim svetlim detaljima. Inače, već duže sam opsednuta pantalonama sa dubokim strukom. Najprijatnije se osećam kada ih kombinujem sa topom, patikama i elegantnim sakoom. O proslavi 25. rođendana tek ću razmišljati. (smeh

 

 

Eva Čubrović Luka Šarac
Tagovi: Sara Jovanović

Pročitajte još