Uživanje u morskom plavetnilu:  Sanja Ilić leto provodi sa suprugom u Kotorskom zalivu

Uživanje u morskom plavetnilu: Sanja Ilić leto provodi sa suprugom u Kotorskom zalivu

Autor: | 29/08/2018

0

Proslavljeni kompozitor Sanja Ilić i njegova supruga Tatjana iskoristili su nekoliko slobodnih dana za “treniranje hedonizma” na Jadranskoj obali, jednoj od njihovih omiljenih letnjih destinacija. Nakon što je sa „Balkanikom“ održao sjajan koncert na Kanli kuli u Herceg Novom, Sanja nas je ugostio u Dobroti, gde već godinama letuje. Na početku razgovora preneo nam je utiske sa nezaboravnog nastupa pod vedrim nebom.

- Mislim da je to najlepša koncertna scena na širem području Balkana. Pogled na zalazak sunca je božanstven. Sa pozornice vidite zaliv, dve prevlake, more... Dok na obali počinju da se pale prva svetla rađa se neka posebna atmosfera. Posebno su interesantni brodići koji iz daljine svetle u noći. Koncerti na primorju su specifični i fantastični. Dopadaju mi se mesta gde ima mnogo kamena i gde je sve prirodno, jer i ta duhovnost koju provlačimo kroz našu muziku ima najviše veze sa kamenom - objašnjava renomirani muzičar.

Vedri i nasmejani, Sanja i Tatjana otkrili su nam čime ih je očarao ovaj bajkoviti komad Crnogorskog primorja.

- Dobrota je naša obavezna letnja stanica. Ovde imamo mnogo prijatelja, a i aerodrom je blizu, mada se naših 15 minuta udaljenosti ponekad pretvori u dva sata. (smeh) No, trudim se da maksimalno štedim vreme – priča nam Sanja, koji je u Bokokotorski zaliv stigao nekoliko dana posle izabranice.

- Prvi deo letovanja provela sam kod naše kume u Ljutoj. Uživale smo čekajući Sanju da nam se pridruži. Bio je to pedivan odmor, opušteno žensko druženje, dani puni mira. Ipak, posle nekoliko dana shvatila sam da mi nedostaju zabava i provod, koji su sa Sanjom neminovni. Kad je tu, uvek se nešto dešava, planirano ili ne, i mislim da zbog toga najviše i uživam sa njim. Stalno se smejemo, sve je dinamično i neprestano slavimo život.

Čuvenoj homeopatkinji i slavnom muzičaru povoda za veselje ne manjka, jer, kažu, svaki novi dan nosi novu radost.

- Ujutru kažem: „Ovaj dan će biti fantastičan i poseban“. I zaista bude. Sve zavisi od toga kako čovek posmatra život - ističe Tatjana, a Sanja se nadovezuje opisujući provod u kome su, noć uoči našeg susreta, uživali sa članovima „Balkanike“, sa kojima nas je ove godine predstavljao na „Eurosongu“.

- Pošto je većina nas posle koncerta u Herceg Novom ostala u okolini, nekoliko dana kasnije okupili smo se u konobi „Pantagana“, kod mog prijatelja Buda Popovića. Skupili smo se iz svih krajeva Boke, uživali u fenomenalnoj atmosferi i žurki do jutra. Skoro se nisam tako lepo proveo. Iako sam jedino ja svirao od početka do kraja večeri, dok su se ostali menjali, neizmerno sam uživao. Zapevao je i naš domaćin Budo, vrsni ugostitelj. On ima školovan glas i naginje operi. Čule su se i dalmatinske i bokeljske pesme, i „Balkanika“, a i Tanja je imala svoj repertoar. Jedino sam ja cele noći pripevavao - kaže Sanja uz osmeh.

Dok nazdravlja čašom penušavog vina i iščekuje omiljeni rižoto sa kozicama specijalitet kuće u konobi dragog prijatelja, priseće se detinjstva i porodičnih letovanja nedaleko od Dobrote.

- Moja majka jednom je pročitala da su Kinezi otkrili kako su „kamenice“ nešto najzdravije što postoji na planeti i da direktno hrane mozak. Zato je odlučila da nas svake godine vodi u Mali Ston na Pelješcu, gde se gaje te školjke. Devet godina smo tamo letovali i jeli „kamenice“. Moj brat Dragan mogao je da ih pojede koliko hoćete, a ja sam pod pretnjom sile svakog jutra jeo po 10 komada, tako što sam ih mešao sa limunom, hlebom, i malo vina koje mi je otac dozvoljavao. Sve su radili da bih to progutao. Jedva sam uspevao. Ni danas ih ne volim, iako se neki „dave“ u njima. To je jedino iz mora što teško mogu da pojedem. Sve ostalo obožavam.

Prisećajući se detinjstva, Sanja je otkrio kako se rodila strast prema nautici.

- Kada sam bio baš klinac, od nekih 11, 12 godina, moj otac je imao gliser. U tom pelješkom zalivu, gde smo letovali, zbog „kamenica“ je bila zabranjena gradnja da se ne bi uvodila kanalizacija i da bi voda ostala čista. Možete da zamislite koliko sam uživao u takvoj lepoti - klinac, gliser i ceo zaliv preda mnom. Niko me nije kontrolisao, vodio sam društvo, neizmerno smo uživali.

Osim ljubavi prema muzici, Sanju i Tanju vezuje i ljubav prema moru, koja ih oboje inspiriše.

- More obožavam jer tu najviše mogu da se opustim. Volim i šume i planine, ali nezamenljivi su slana voda i to plavo prostranstvo. Uživam i kada dođem zimi. Muziku sam uglavnom stvarala na moru, inspiracija i melodije za kompozicije koje sam do sada uradila rodile su upravo u tom ambijentu - objašnjava Tatjana.

Dok je između planinskih useka sunce zalazilo i šaralo nebo najlepšim nijansama, ostavili smo zaljubljeni par da uživa u romantičnoj večeri. Pred kraj „morskog“ susreta Sanja nam je kroz osmeh otkrio ko je kapetan na njihovom bračnom brodu.

- Dovoljno je da se pogledaju ove fotografije, jer govore više od reči.

 

Deana Đukić Luka Šarac

Najnovije vesti