Slobodan Stefanović: Kofer pun utisaka, ukusa, saznanja i saveta sa putovanja po Aziji

Slobodan Stefanović: Kofer pun utisaka, ukusa, saznanja i saveta sa putovanja po Aziji

Autor: | 26/08/2018

0

Ako ste avanturističkog duha i želite da upoznate nove kulture, probate drugačiju hranu i vidite najlepše predele sveta - posetite Indokinu, poručuje glumac Slobodan Stefanović, koji se pun utisaka vratio sa jednomesečnog obilaska Vijetnama, Kambdože i Tajlanda. Uprkos upozorenjima, na put je krenuo u periodu monsunskih kiša, ali tvrdi da je pokisao manje nego što bi u Beogradu za dva dana. Predrasuda je, kaže, da je vakcinacija obavezna jer komarci „tamane“ sve pred sobom.

- Nisam se sreo sa tim napastima, a malarija je skoro iskorenjena. Pijte isključivo flaširanu vodu, izbegavajte voće koje raste na zemlji i bićete potpuno bezbedni. Jedite sve što jedu meštani, hrana je termički obrađena i ukusna. Uzgred, u ovom periodu cene su znatno niže nego u jeku sezone koja počinje u decembru, kada nagrnu turisti.

Prva tačka na putovanju bio je Vijetnam. U Ho Ši Minu, najvećem gradu na obali reke Sajgon, dočekao ga je saobraćajni haos.

- Od 14 miliona stanovnika sedam miliona vozi skuter. Semafori rade, ali ih niko ne poštuje. Ho Ši Min, ili „dragulj Dalekog istoka“, posle mnogo godina izolacije i burne istorije doživljava ekonomski procvat. Tu su nasmejani prolaznici, bučni trgovci, ulična hrana, ostaci kolonijalnog perioda kao što su katedrala „Notr Dam“, pošta „Sajgon,“ stara američka ambasada... Jeo sam „pho“ supu, vijetnamski kari, sveže prolećne rolnice, meso noja, ali i krokodila, veoma mekano belo meso sa blagim ukusom ribe, lepljivi pirinač sa mangom i drugo. Vredi posetiti Ku Či tunele, podzemno selo od 250 kilometara, koje je između dva rata bilo baza revolucionara. Delta Mekonga bogata je pirinčem, agrumima i tropskim plodovima kao što su rambutan, guava, longan. Durijan, voće sa najgorim mirisom koji sam ikad osetio, slobodno preskočite ako se nađete u tom delu sveta - otkriva nam Sloba.

- Kraljevina Kambodža veoma je siromašna država gde se voze najskuplji automobili. Pnom Pen, glavni i najveći grad, nazivaju „biserom Azije“. Kambodža živi na ulicama; prodaju se suveniri, kuva se na otvorenom, prže se tarantule, zmije, razni insekti i skakavci. Kornjaču na lotosovom listu ne preporučujem, ima previše kostiju i masti, a premalo ukusnog mesa.

Stefanović ima još dobrih saveta za sve koji požele da krenu u pohode ovoj zemlji na jugoistoku Azije.

- Idite do „Kraljevske palate“ i „Vat Pnoma“. Posetite potresna „Polja smrti“, gde je izvršen najveći autogenocid na svetu. Provozajte se tuk-tukom. Krenite u Sijem Reap, zanimljiviji i živopisniji grad od Pnom Pena. U blizini je „Angkor Vat“, najveći kompleks hramova u regiji Angkor, sa više od 1.000 hramova. Ustanite rano i sačekajte izlazak sunca iznad kmerskog arhitektonskog čuda. Na noćnim marketima se cenjkajte i spustite cenu na pola. Posetite i jezero Tonle Sap, gde je smešteno plutajuće selo Kampong Pluh.

Pre povratka u Beograd, popularni glumac svratio je do uvek inspirativnog Tajlanda.

- Bilo da ste na Puketu ili Krabiju, izleti do čuvenih Fi Fi ostrva sa magičnim peščanim plažama i smaragdnim morem su neizostavni. Druženje sa majmunima na plaži dok jedete rambutan i uživate u tai masaži predstavlja vrhunac hedonizma. Jašite slonove, probajte sladoled od kokosa, a kad se dobro odmorite, krenite put Bangkoka, „grada anđela“. Azijska metropola je riznica različitosti koja spaja vekovne hramove sa ogromnim šoping-molovima, budističke sveštenike koji šetaju pored „lady boyeva“, tradiciju sa modernizmom. Njujork Istoka obiluje kuhinjama na točkovima, bojama i mirisima, a atmosfera je gotovo haotična. Posetite šarene hramove, idite do Crvene četvrti, kupujte za male pare i doživite avanturu života.

 

 

Eva Čubrović Privatna arhiva

Pročitajte još