Katarina Oksenberg: Kako sam izbavila ćerku iz kandži sekte

Katarina Oksenberg: Kako sam izbavila ćerku iz kandži sekte

Autor: | 26/08/2018

0
Katarina Oksenberg sa ćerkom Indijom

 

Dramu kroz koju jedina holivudska glumica “plave krvi” u poslednje vreme prolazi Amerikanci nazivaju “Dinastijom posle 'Dinastije'”. Ali, ne zbog neverovatnih porodičnih zapleta po kojima pamtimo “majku svih sapunica”, već zbog upornih pokušaja da izbavi svoje dete iz kandži ozloglašenog kulta.

Katarina Oksenberg, starija ćerka princeze Jelisavete Karađorđević i unuka kneza Pavla, početkom meseca objavila je knjigu “Zarobljena”. Priča o svojevrsnom krstaškom pohodu protiv nemilosrdnih predatora objavljena je neposredno posle njenog pojavljivanja na suđenju Kitu Renijeru, vođi sekte „NXIVM“, čiji je član bila njena ćerka Indija. No, za tešku situaciju delimično je kriva i Katarina. Sama je priznala da je 2011. godine dovela tada punoletnu Indiju na takozvani kurs uspeha koji je organizovao kult, uverena da će joj program pomoći da postane uspešna mlada žena. Glumica je ubrzo odustala od te priče, ne sluteći šta bi moglo da se dogodi njenoj ćerki, koja je nastavila da posećuje sastanke.

Princeza Jelisaveta Karađorđević

Kako je vreme prolazilo, princeza je primećivala da se sa njenim detetom nešto čudno dešava. Bila je puna snova i ambicija, želela je da producira filmove, da radi plemenite stvari i, kako je davno izjavila, da jednog dana bude kao Nelson Mandela. Onda je sve to počelo da jenjava. Napustila je porodični dom u Los Anđelesu i preselila se u Olbani, grad u kome se nalazi sedište organizacije. Katarina je konačno shvatila da je vrag, u ovom slučaju Renijer, odneo šalu i da je Indija postala njegova žrtva, robinja kojoj je isprao mozak i manipulisao njom kako je hteo. Da sve bude tužnije, nije to saznala od svog deteta, već od nekadašnjih članica sekte. Sumnju je probudio i žig sa neobičim natpisom.

- Kada sam je pitala šta to znači i sa čim se povezuje, rekla mi je da je reč o latinskom simbolu. Posmatrala sam prelepu kožu svoje devojčice koju sam celog života učila pravim vrednostima, a onda je neki sumnjivi tip pokušao da napravi brend od njenog tela. Nisam mogla ni da zamislim da bi takav horor mogao da se desi mom detetu. U početku sam osećala neopisivu krivicu i užas što sam je dovela u tu devijantnu i opasnu organizaciju, a onda sam potražila pomoć. Prestala sam da krivim sebe i obratila se stručnjacima kako bih nešto konkretno uradila - objasnila je Katarina.

Odlučila je da raskrinka čitavu priču, da izbavi ćerku dok još ima vremena i vrati je normalnom životu. Ljuta na majku što je problem iznela u javnost, Indija je prekinula svaki kontakt sa njom, odbivši da sarađuje sa tužilaštvom i da svedoči protiv Renijera koji je, posle opsežne istrage Federalnog istražnog biroa, optužen za trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju.

Zabrinuta glumica molila je ćerku da se vrati kući, ali ona nije slušala. U očajanju se obratila vlastima. Međutim, od Indije nije bilo ni traga, ni glasa. Sredinom aprila princeza Jelisaveta otišla je u Sjedinjene Američke Države kako bi pomogla Katarini, i ubrzo je iz Njujorka stigla lepa vest - da je Indija dobro i da radi u jednom vegetarijanskom restoranu u Bruklinu. Trenutno je bezbedna, ali je očekuje psihoterapija koja bi trebalo da joj pomogne da se oslobodi zavisnosti od destruktivne sekte.

A post shared by JB NICHOLAS (@thehouseofnick) on Apr 23, 2018 at 3:57pm PDT


Kada je Katarina počela da piše knjigu, Indija je još bila aktivna članica kulta. Želela je da skrene pažnju roditeljima koje muči isti problem, a nije ni sanjala da će hronika njene borbe dospeti na naslovne strane svetskih medija i da će interesovanje za ovu dramu dostići ono koje je svojevremeno vladalo za Amandu Karington. U prologu je detaljno opisala kako se prošlog maja posvađala sa ćerkom jer joj je najavila da će reći sve što zna o bizarnom udruženju. Međutim, nekadašnja članica kulta upozorila ju je da je Indija pod zakletvom i da joj, ukoliko je prekrši, preti ogromna opasnost.

- Znala sam da joj je potrebna pomoć, ali ona je uporno odbijala. Kada sam čula za doživotnu zakletvu, nije više bilo sile koja bi me sprečila. Prikupila sam dovoljno informacija i obratila se policiji, ali sam naišla na zid. Ništa se nije pomeralo s mesta. Iskoristila sam sve svoje veze, poznanstva, uticaj. Znala sam da je cena visoka. Poslednja opcija bio je izlazak u javnost, jer je ideja o izlaganju mog deteta užasna i rizična. S druge strane, plašila sam se da će mi ona potpuno okrenuti leđa - ispričala je Katarina u jednoj emisiji.

A post shared by Srecna Planeta (@srecnaplaneta) on Sep 22, 2014 at 6:26am PDT


Da nije preduzela neophodne mere i krenula u napad, Indija bi sada možda sedela na optuženičkoj klupi. Bila bi saučesnik u zločinu jer bi je naterali da vrbuje devojke da se pridruže sekti. Renijer je proletos uhapšen u Meksiku, čemu je doprinelo i svedočenje Sare Edmondson, bivše članice kulta. Uz to, Katarina je otkrila da je „NXVIM“ potrošio više od 50 miliona dolara na sudske tužbe protiv svih koji su loše pisali ili pričali o njima. Čak je primala preteća pisma, s razlogom strahujući za sopstveni život.

- Nisam bila ljuta na Indiju, već zabrinuta, kao svaki roditelj. Kada sam joj se suprotstavila, priznala mi je da je u kultu, ali da ne vidi u čemu je problem. Tada sam shvatila da ta organizacija funkcioniše zahvaljujući ispiranju mozga. Menjaju vam način razmišljanja - objasnila je u knjizi.

A post shared by Tara (@taragi) on Aug 9, 2018 at 3:39pm PDT


Nedavno se iza rešetaka našla i glumica Alison Mek, poznata iz serije “Smolvil”, koja je u sekti bila Indijina mentorka. Tada su na videlo isplivale još neke grozne stvari koje su se dešavale u sekti osnovanoj pre 20 godina. Naime, kada jednom postanu Renijerove seksualne robinje, žene se obavezuju da će mu biti na raspolaganju 24 sata. Kao u haremu. Dužnost im je bila da dovode nove žrtve i da se jave na svaki vođin poziv, a neposlušnost se kažnjavala batinama i izgladnjivanjem. Renijer ih je, između ostalog, uveravao da debljina ometa nivo energije u telu. Pored zakletve, mnoge od njih morale su da potpišu da se odriču imovine i svega što su imale na slobodi.

- Indija mi je dopustila da govorim u njeno ime, ali je strogo odredila granice do kojih sme da se ide. Ne smem od toga da odstupim jer ne želim da ponovo pobegne od mene. Sada je sve u rukama državnih organa. Želim da se što pre vratimo normalnom životu. Mislim da je Indija sve shvatila, da je uspela. Ona je najveći heroj u ovoj priči. Nastavlja svoj život i insistira na privatnosti, a o svemu će progovoriti kada za to dođe vreme - istakla je zvezda čuvene “Dinastije”.

A post shared by indiaoxenberg (@indiaoxenberg) on Oct 5, 2012 at 12:27pm PDT

Budući da se posle mnogo vremena ponovo našla u centru pažnje, pokrenuto je i staro pitanje - ko je otac dvadesetšestogodišnje Indije. Otkako je došla na svet nagađa se da bi to mogao biti neki moćni političar ili producent, no Katarina nikad nije otkrila njegov identitet. Sa glumcem Kasperom van Dinom, od kog se razvela pre tri godine, ima ćerke Maju i Selest.

Snežana Ilić Guliver/Getty/Antonio Ahel/Ataimages/Instagram