Tajna izgleda Nede Ukraden: Nega, ishrana i vežbe, ali i život bez kompleksa i predrasuda

Tajna izgleda Nede Ukraden: Nega, ishrana i vežbe, ali i život bez kompleksa i predrasuda

Autor: | 25/08/2018

0

Nije važno koliko godina imamo, već koliko života ima u tim godinama. Tih reči čvrsto se drži pop diva Neda Ukraden, koja u ovim toplim danima, osim rođendana, ima još razloga za slavlje. Malo ko može da se pohvali tako dugovečnom karijerom, a njena traje već pola veka. Nastupa širom regiona, oduševljava i staru i novu publiku, i nema kutka bivše države u kojem nije rado viđen gost. U živopisnim Lepetanima, gde tradicionalno provodi letnji odmor, odavno je „domaća“. Tu su i njeni najmiliji - ćerka Jelena, zet Predrag i troje unuka. Sve što joj je potrebno za još jedno nezaboravno i ispunjeno leto.

- Posle uspešnih, ali napornih koncerata kojima sam obeležila zlatni jubilej, 50 godina karijere, izdvojila sam vreme i za porodicu s kojom sam uživala u našoj kući u Boki Kotorskoj. Jubileji, pogotovo tako veliki i značajni, trenuci su kada se polako podvlači neka crta. Ali, ja sam daleko od toga, jer sam aktivnija nego ikad. Još mi čudno izgledaju sve te godine bavljenja muzikom, koncerti, snimanja, putovanja... Kad vratim film unazad, vidim da ni u snu nisam mogla da pomislim da će muzika biti moja profesija i moj život.

Rođendan je uvek slavila u krugu porodice i prijatelja u Lepetanima. Tog 16. avgusta najviše se obraduje zagrljajima unuka, koji joj uvek prvi čestitaju. To su dragoceni trenuci čiju je vrednost nemoguće proceniti.

- Nemam specijalnih ni velikih želja, jer su se one najveće ispunile. Želim samo da moji najmiliji budu srećni i zdravi, da pevamo i uživamo u druženju i specijalitetima koje ću im pripremiti. No, ja sebe uvek častim nekim dobrim putovanjem - otkriva Neda, kojoj bi malo ko dao 68 godina.

Tokom pola veka karijere doživela je mnoštvo zvezdanih trenutaka. Ikona ovdašnje muzičke scene ima i sopstvenu definiciju sreće:

- Sreća se pre svega mora potražiti u sebi, u mislima i delima, porodici. Ništa čoveka ne može učiniti srećnim ako je sam sa sobom nesrećan.

Bezbroj puta isticala je da je, uz sve uspehe i priznanja, porodica njeno najveće bogatstvo.

- Ćerka Jelena moj je najveći uspeh, a zet i unuci su toj sreći dodali smisao i upotpunili je. Uprkos razlikama mi se uvažavamo, poštujemo, pomažemo jedni drugima. Kao majci i ženi koja je sama išla kroz karijeru i život to mi je izuzetno bitno. Podrška i radost koju su mi priuštili rođenjem unuka ulivaju mi svu snagu sveta.

Sa unucima nikad nije dosadno. Aleksandra je prava mala pozerka, a baka uz osmeh kaže da ne mora da brine ko će je naslediti.

- Ona sama za sebe govori da je „stručnjak za šašavost“. Tu su stalno neke haljinice, đinđuve, štiklice, šminka, nakit... Neverovatno je sa kakvom se veštinom presvlači, pozira, glumi i vodi svoj program. Neda je, s druge strane, mala mudrica. Čita, uvek nešto priča, piše sastave. Obe su zanimljive, ali i različite. I obe imaju ponešto na mene. Dok gledam njih kao da gledam sebe. Dušan je šarmer i šmeker, đavolčić koji večito juri, ne smiruje se sve dok ne zaspi. Ne možeš ga grditi niti se naljutiti na njega. S tim osmehom koji razoružava biće noćna mora za curice. (smeh) Obožava brodove i već vidi sebe kao moreplovca. Ali, kad zapeva „Zora je“, izbriše mi sav umor i neispavanost posle dugih putovanja. Sve troje su muzikalni. Ispunili su mi život na najlepši mogući način - kaže ponosna pevačica.

Slikama u bikiniju koje je nedavno objavila na „Instagramu“ sve je ostavila bez teksta. Na izmaku sedme decenije izgleda mnogo mlađe, te nije čudo što joj mnoge dame zavide. No, njen recept prilično je jednostavan.

- Čudno je to naše razmišljanje o starosti kroz floskulu „za svoje godine“. Starost je pitanje stanja uma, duše, srca i energije, a ne hronologije. Osećam se fantastično, bez veštačkih pomagala, živim punim plućima. I u kupaćem kostimu na plaži - zašto da ne? Nema nikakve tajne. Nega, ishrana i vežbe se podrazumevaju, ali i život bez kompleksa i predrasuda. Leto je moje vreme, rođena sam u suncu i sve je uvek lepše kada je toplo. More i plivanje obožavam, a uživam i u hrani iz mora koju sama pripremam.

Stanovnici mora koji na trpezu stižu sveži u Lepetanima su nezaobilazni deo menija. Specijalitetima spremljenim na mediteranski način ne mogu da odole ni ostali članovi Nedine porodice.

- Svi volimo ribu i školjke, skoro svakog dana na našem stolu nađe se ponešto iz mora, kao i razne paste.Uz to, volim egzotična jela i miksovanje ukusa. I klince navikavamo na takvu ishranu - kaže pop zvezda, ističući da su ona i Jelena pravi majstori u kuhinji.

Neumorna Neda i ovog leta spojiće lepo sa korisnim, pa je do kraja avgusta očekuje pet koncerata u čak pet država, a početkom jeseni obradovaće fanove novom pesmom.

Deana Đukić
Tagovi: neda ukraden