Rade Šerbedžija: U Osijeku sam kao dečak praćkom gađao operske pevačice

Rade Šerbedžija: U Osijeku sam kao dečak praćkom gađao operske pevačice

Autor: | 13/08/2018

0

Dobitnik nagrade ‘50 godina’ Rade Šerbedžija ispričao je kako je zbog organizovanja zabava na koje mu dolaze kolege poput Toma Kruza, doživeo filmsku scenu te da je ‘Hari Poter’ njegov veliki fan.

- Celo detinjstvo i mladost, iako sam puno nastupao u vinkovačkom pozorištu, nisam razmišljao da se profesionalno bavim glumom. Voleo sam puno da čitam i nadao sam se da ću biti profesor književnosti - ispričao je Rade Šerbedžija (72).

Glumac je zbog umetničkog rada na Motovun Film Festivalu dobio nagradu “50 godina” te se tim povodom prisetio glumačkih početaka.

- U Osijeku sam kao dečak praćkom gađao operske pevačice - govori Šerbedžija, koji smatra da umetnost ne sme da bude dosadna. Iako kaže da ne želi da priča o prošlosti da ne upadne u zamku s tvrdnjom da je nekad bilo bolje, priznaje da su se filmovi stvarali na drukčiji način.

- Nekad smo snimali kao da idemo u fabriku na posao. Jugoslavija je proizvodila veliki broj filmova pa se stvorila dobra generacija autora. Postoje plodna i manje plodna vremena za rad na filmu. Nekad je bilo više para za film, danas je ovo sirotinja - rekao je Šerbedžija.

Glumio je s najvećim filmskim imenima, ali iznenadila ga je reakcija njegove ćerke kad joj je rekao da će glumiti u “Hariju Poteru”.

- Nisam gledao na to kao nešto posebno, a Nina mi je rekla: ‘Tata, ti ne znaš koliko si sad porastao u mojim očima. Pitao sam je zar ne zna gde sam sve glumio, a ona je odgovorila: ‘Glumio si u filmovima, a Hari Poter je novi svet’ - prepričao je Rade.

Iznenadili su ga i glumci popularnog serijala Denijel Redklif (29), koji glumi najpoznatijeg čarobnjaka na svetu, te Rupert Grint (29), koji glumi njegovog prijatelja Rona Vizlija.

- Sedeo sam u šminkaonici i pitao se kako da ih zamolim za autogram za ćerku. Njih dvojica zaigrano su trčala, a kad su me opazila, zatražila su moj autogram. Rekoh: ‘Eto ti, Nina, sad’ - prepričao je Šerbedžija.

 

Glumac u svojoj kući u Los Anđelesu priprema zabave za svetski poznate kolege, a o njihovim navikama ne želi da govori da ne bi narušio prijateljstva s njima.

- Prijateljima koji dolaze kažem da ne smeju ništa da pitaju, na primer Toma Kruza, jer i on poput drugih ljudi želi privatnost - objašnjava Šerbedžija. Dok je jednom prilikom pripremao roštilj u dvorištu, susedi su mu pozvali vatrogasce.

 

- Zapalio sam specijalno presušenu koru od hrasta koja mesu daje miris šume, ali se jako dimi. U jednom trenutku iznad mene preleteo je helikopter i ja se pitam koga opet traže. Točim sebi vino, a kad ono vatrogasna kola ulaze ispred mene, a vatrogasci iza mene preskaču ogradu - ispričao je Rade. S vatrogascima se našalio kako vatru pali samo organskim drvetom, a oni su mu poželeli dobru zabavu.

 

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty