Maja Volk: Trebalo mi je vreme da naučim da se odmaram bez griže savesti

Maja Volk: Trebalo mi je vreme da naučim da se odmaram bez griže savesti

Autor: | 10/08/2018

0

Najteže se oslobodila radoholizma, u životu je napravila samo jednu sarmu, a u recept za savršen dan uvrstila je najvažniji sastojak - 10 zagrljaja

Svet su potresli prizori iz požarom razorene Atine. Da li ste bili u Grčkoj u vreme tragedije?

- Nisam, ali sam zahvaljujući Nikosu sve pratila iz sata u sat. Narod je ogorčen jer je nesreća mogla da se izbegne. Na gašenje prvog manjeg požara poslati su svi vatrogasci, a kada se vatra pojavila na drugom kraju Atine, trebalo im je sat i više da stignu. Za to vreme, sa orkanom vrelog vetra, vatra je progutala kuće. Ljude su upućivali ka moru, što je bila greška, jer ih je tamo vatra zarobila. Da su bili bolje organizovani, uz modernu tehnologiju i meteorološka predviđanja, mogla se sprečiti tragedija. Nikos mi je prenosio užasne priče sa lica mesta, u meni su se mešala osećanja mučnine i beznađa, svest da smo mali pred prirodom. Bila sam zabrinuta i za moju Milenu, koja je još tamo, ali na drugom kraju grada.

Posle udaje preselili ste se nadomak Atine. Prija li vam više tempo života u Grčkoj ili u Srbiji?

- U Grčkoj, naravno. Leto je nepodnošljivo, ali su zato jesenji meseci čarobni. Sunce sija cele godine, zemlja neprestano rađa, a obilje voća koje se smenjuje, od smokava do maslina i narova, deluje rajski i smirujuće. Tamo nisam poznata, živim povučeno, Nikos i ja smo posvećeni jedno drugom.

Idete li još sa suprugom svakog dana motorinom na plažu?

- Da, i u kupovinu. Šta sve uspemo da natovarimo na motorin, to ni mazga ne bi podnela. Uživam u našim izletima.

Kako izgleda vaš dnevni ritam?

- Budim se sa suncem. Vežbam jogu, ili kosmonautske vežbe za kičmu, ili stojeću jogu. Nekad sve zajedno, zavisi od raspoloženja i energije. Napravim čudesni sok od svog voća i zelenog lisnatog povrća; pola litre popijem odmah, pola ostavim za kasnije. To mi je doručak. Radim intelektualne poslove. Sunčam se. U Grčkoj za ručak pravim moje specijalitete, a ako sam sama, šarene salate sa orašastim plodovima i maslinovim uljem. Popodnevna dremka je obavezna, produžava život 20 odsto. Predveče praktikujem razgibavanje ili brzu šetnju. Večera je lagana, a nekad je preskočim. Pijem sve vreme alkalizovanu koralnu vodu. I obavezno, bar deset zagrljaja na dan.

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59) on Jun 7, 2018 at 12:52am PDT


Koje navike ste se najteže oslobodili?

- Radoholizma. Trebalo je vreme da naučim da se odmaram a da nemam grižu savesti zbog toga.

U čemu su vam vaša deca najsličnija?

- Teodora voli egzotiku i daleki Istok, naročito Japan i jezike. Milena je klonirana moja mama, pokupila je scenski nastup, pevanje, igranje, glumu, humor. I obožava šoping, kao ja nekada. Mihailo je gitarista, pesnik, romantik.

Koju ulogu vaše majke, glumice Mirjane Kodžić, najviše volite?

- U “Pop Ćiri i pop Spiri” igrala je Ćirinicu, uz Miju Aleksića. Svaku predstavu sam gledala. Bila je neprikosnovena na sceni.

Verujete li u prethodne živote?

- Verujem da pokupimo neke “pakete svesti” koji lutaju svemirom. Da li je to dokaz da smo prethodno živeli, ne znam. Meni je rečeno da je moja duša stara milion godina.

Odakle su koreni prezimena porodice Volk?

- To je slovenačko prezime. I na ruskom, slovenskom i starom slavjanoserbskom znači Vuk. To je bio jedan od prvih slovenskih bogova. Uvek sam osećala ljubav prema vukovima. Konačno, od njih su nastali psi.

Znate li da skuvate tradicionalna jela?

- Nikad više. (smeh) Ni nekad me nije zanimalo. U životu sam napravila jednu sarmu i dosta pasulja. Uvek sam više volela egzotična jela.

Sladoled ili čokolada?

- I jedno i drugo, ako je sirovo i sto posto prirodno. Sladoled pravim od zamrznutih malina i banane, a čokoladu sa kakaom, cimetom, kokosovim uljem, lešnicima, urmama i čili-papričicom.

Uživate li u šopingu?

- Nekad bilo. Zaklela sam se da ću samo da recikliram. “Šopingujem” u ormanu moje ćerke. Divno je kad su u kući tri devojke, a iste građe. Nove komade kupujem jedino od modne kreatorke Kjare.

Kakvi ste kad vas neko naljuti?

- Ne mogu da se ljutim ni na koga više, jer svemu pristupam s razumevanjem. Ako razumete zašto se neko ponaša ovako ili onako, onda umesto ljutnje, osećate sažaljenje.

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59) on Jun 3, 2018 at 6:01am PDT


Koji stih najbolje govori o ljubavi?

- Nikosov meni i moj Nikosu.

Umete li da ispričate vic?

- Ja sam kraljica viceva. U Španiji su me zvali “la reina”, kraljica. Čekaju godinu dana da dođem i nasmejem ih.

Koji vaš talenat još nije došao do izražaja?

- Ples, ali radim na tome. I sportovi. Možda bodi bilding?

Šta mislite, koje epitete koriste studenti kad govore o vama?

- “Ona je lik”.

Kako teku pripreme za put u Indiju i film koji tamo nameravate da snimite?

- Prvo ćemo ipak do Pariza i Amijena, putevima Žila Verna. Indija mora da pričeka dok nađemo ko će da nam čuva kuću, šest pasa, mačku i zaliva stotine saksija.

A post shared by Maja Volk (@majazmaja59) on Jun 14, 2018 at 10:51am PDT


Kako će se zvati knjiga koju ćete sledeću objaviti?

- Dve su u pitanju. “Pseći kuvar ili zdrava hrana za pse” odavno je završena, ali se donedavno nisu stekli uslovi za objavljivanje. Druga knjiga je Nikosova i moja, nastala od snimljenih dijaloga na razne teme koje smo jedno drugom zadali.

Šta možete da uradite za pola sata?

- Dobar trening, ili da odsviram 10 pesama, ili da vodim ljubav...

Eva Čubrović
Tagovi: maja volk

Pročitajte još