Bakljada, sirene i zvona: Dirljiv oproštaj od Olivera Dragojevića

Bakljada, sirene i zvona: Dirljiv oproštaj od Olivera Dragojevića

Autor: | 31/07/2018

0

Skoro 10 minuta trajao je danas aplauz posvećen Oliveru Dragojeviću, na komemoraciji povodom njegove smrti u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon čega su okupljeni spontano počeli da pevaju pesmu „Vjeruj u ljubav“.


Dva broda Hrvatske ratne mornarice učestvovaće danas u Splitu na ispraćaju Olivera Dragojevića, gde će od gata Svetog Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Ispraćaj posmrtih ostataka Olivera Dragojevića biće u Splitu od Rive do Lučke kapetanije, gde će u 19.50 kovčeg biti ukrcan u katamaran „Jadrolinije“ koji je obezbedila Vlada Hrvatske, isploviti u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i „brecanje bumbala“ – velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma, za Velu Luku na ostrvu Korčula.

Neizbrisiv trag u beskraju

Osvojio si svet, bio naš najveći muzički ambasador, ostavio si neizbrisiv trag u beskraju, rečeno je danas u Splitu na komemoraciji povodom smrti pevača Olivera Dragojevića.

-Nema toga ko te može nadmašiti. Bio si čovek duhovit i pun duha. Takav ćeš ostati u našem pamćenju, takav ćeš ostati zauvek, rekao je pesnik Jakša Fjamengo.

Predsednik Hrvatske muzičke unije Nikša Bratoš je izjavio da je Dragojević muzičarima bio "svetionik, putokaz kako istovremeno biti najveći i najskromniji“.

Kompozitor i pevač Zlatan Stipišić Džiboni, jedan od Dragojevićevih najbližih saradnika i prijatelja, podelio je sa okupljenima sećanje na jedan događaj od pre dve godine.

-Zima. Oliverova kuća. Prva vrata, prvi komšija je ribarnica. S druge strane jedna konoba zove se Ribar i gledam ga kako vezuje brod. Zima, strašna bura. Vezuje i on i sinovi. Nosi kesu s ribom što su uhvatili. To je ta slika koju želim da podelim sa vama. Njegovo rodno mesto. Kuća, familija, njegovo more. Gde je tu muzika? Slika je puna muzike. I Stine i Nokturno i Cesarica i Moj lipi anđele, govorio je plačući Džiboni.

A post shared by Tanja (@tanjaciaoloveeach) on Jul 31, 2018 at 6:34am PDT


Džiboni je dodao da je Dragojević tvrdio da je na svom brodu i kapetan i sluga. -Svi znamo da je to istina u svim segmentima života. Takav je bio i u muzici i u društvu. Prvi, a za sebe uvek poslednji.-

Tamo će u sredu u 18 sati na lokalnom groblju „Svetog Roka“ po lokalnim običajima biti obavljena sahrana poznatog pevača i kompozitora.

Oko 500 brodića sa ostrva Hvar i Vis okupiće se večeras između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odali počast Dragojeviću, dok katamaran s njegovim kovčegom bude plovio tim morskim područjem u smeru Vele Luke na Korčuli gde je odrastao.

Brodovi koje budu okupljeni između luke Hvar i Paklenih ostrva, trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim kovčegom bude prolazio pored Hvara.

A post shared by ?@princesscat? (@blackcatsivka) on Jul 31, 2018 at 12:49am PDT


Dragojević je preminuo u nedelju u 71. godini u splitskoj bolnici pošto je izgubio bitku s teškom bolešću.

Iza njega su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, kao i brojni koncerti širom sveta.

Hellomagazin.rs Z. Milutinovic/ATAImages/Instagram