Sirene i bakljada na Rivi: Objavljeni detalji splitskog oproštaja od Olivera Dragojevića

Sirene i bakljada na Rivi: Objavljeni detalji splitskog oproštaja od Olivera Dragojevića

Autor: | 30/07/2018

0

Ispraćaj preminulog Olivera Dragojevića organizovaće se u utorak poslepodne sa splitske Rive, odakle će se les s njegovim telom zaputiti na poslednju plovidbu katamaranom na rodnu Korčulu. Iz splitske gradske uprave, gde je zasedao organizacioni odbor, objavili su detalje.

- Ispraćaj Olivera Dragojevića počinje u 18.50 na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu porodice, prijatelja i saradnika u crkvi svetog Frane na Obali - hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i evropsku povijest: splitski klerik i kroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i kompozitor Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obeležili istoriju našeg grada, Dalmacije i Hrvatske - objavljeno je u ponedjeljak prepodne.

- Splićani će svog sugrađanina uz molitvu i njegove pesme ispratiti od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, gde će u 19.50 katamaranom Jadrolinije, koji je osigurala Vlada RH, isploviti prema Veloj Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma - najavljeno je iz Banovine.

Vreme isplovljavanja simbolično je određeno za 19.50, kao podsetnik na godinu osnivanja Torcide. Na Rivi se očekuje velik broj pripadnika te navijačke skupine.

U utorak ujutro, uz saradnju s Vladom, održaće se komemoracija u zgradi Hrvatskog narodnog pozorišta. Uz porodicu, prijatelje i saradnike, očekuje se dolazak političkih dužnosnika, između ostalih premijera Andreja Plenkovića.

hellomagazin.rs Z. Milutinović/ATA Images

Najnovije vesti