Preminuo Oliver Dragojević: Teška bolest je bila jača od njegove želje za životom

Preminuo Oliver Dragojević: Teška bolest je bila jača od njegove želje za životom

Autor: | 29/07/2018

0

Ni godinu dana posle postavljene teške dijagnoze, u 71. godini života, preminuo je omiljeni splitski pevač svih vremena - Oliver Dragojević, izgubivši bitku s karcinomom pluća jutros u pet sati u splitskoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija.

Takvom kraju niko se nije nadao prošlog leta, kada su se pojavile prve informacije o teškoj bolesti, a i sam Oliver je još krajem prošle godine govorio kako će se boriti.

7. decebra proslavio je svoj 70. rođendan i silno se radovao što će u svom rodnom gradu, pred sam Božić održati čak dva velika koncerta. ali, bolest je bila jača. Upravo na svoj rođendan, a na preporuku lekara, Oliver je otkazao oba splitska koncerta, koji su se pod nazivom 'OLIVERovih 70' trebali 15. i 16. decembra održati u Spaladium Areni.

Četvrti ciklus hemoterapije oslabio je njegov organizam i nažalost doneo neželjene nuspojave. Ipak, svi su mislili kako će on ovu bitku dobiti. Zbog bolesti, povukao se u potpunosti iz javnog života, kako bi se u miru i u krugu svoje porodice, supruge Vesne te sinova Damira, Dina i Davora i unuka, mogao posvetiti najvećoj životnoj borbi.

Kada je polovinom oktobra nastupio u humanitarne svrhe, na koncertu 'Vjeruj u ljubav' u splitskom HNK, čime je obeleženo 50 godina delovanja Županijske lige protiv raka, Oliver je izjavio:

- Svi su podrška, svi su skočili i dali bi sve, a meni treba samo mir. Treba biti jak psihički, a tu sam ja emotivno slab i onda je malo borbe.

Oliver se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U muziku se zaljubio još kao dete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmicom ‘Baloni’, a dve godine kasnije počeo e da se profesionalno bavi muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe Batali.

Tokom svoje dugovečne karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hall-u, londonskom Royal Albert Hall-u, pariškoj Olimpiji te Opera Houseu u Sidneju.

Nažalost, bolest je bila jača. Za utehu svima ostale su mnogobrojne pesme koje je otpevao tekom svoje karijere, kojima je zauvek obeležio živote mnogih.

Zauvek će ostati zapamćen po svojim velikim hitovima kojima je osvajao festivalske nagrade i srca publike: Galeb i ja, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina (u duetu s Borisom Dvornikom), Piva klapa ispo' volta, Karoca...

 

hellomagazin.rs Z. Milutinović/ATA Images