Dobijte najlepšu bronzanu boju pomoću prirodnih ulja

Dobijte najlepšu bronzanu boju pomoću prirodnih ulja

Autor: | 29/07/2018

0

Mnoge žene će vam reći da najlepšu bronzanu boju na suncu dobiju samo pomoću prirodnih ulja. Ipak, budite oprezni, nisu baš sva bezbedna za upotrebu.

Zdrava i preplanula koža koja skriva sve sitne nesavršenosti na telu jedna je od omiljenih blagodeti leta, a možete je dobiti samo ukoliko se pametno sunčate. Sve su glasnija upozorenja da pojedini preparati za sunčanje sadrže opasne hemikalije i da nisu nimalo sigurni za kožu. Iako ovi navodi nisu zvanično dokazani, mnogi ljudi se, u želji da izbegnu rizik, okreću gotovim proizvodima iz prirode, odnosno prirodnim uljima za sunčanje.

Međutim, pre nego što se bacite na ova ulja, morate paziti na nekoliko stvari ili ćete, u suprotnom, dobiti opekotine, te oguljenu i prošaranu kožu. A da ne pričamo o štetnosti takvog izlaganja suncu. Sunčanje sa prirodnim uljima je najzdravija opcija, ali morate poštovati osnovna pravila, poput izbegavanja sunca od 10 do 17 časova, nanošenja zaštitnih krema, osvežavanja, hidratacije...

SPF 40 - Od šargarepe

Ovo biljno ulje ima maksimalni iznos zaštitnog faktora. Bogato je i antioksidantima i ima vrlo dobra antiseptička svojstva.

SPF 30 - Od maline

Ulje maline je eterično ulje bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Osim što pruža zaštitu od sunca, sprečava pojavu strija na koži.

SPF 15 - Od avokada

Ovo ulje sadrži visok udeo monozasićenih masti koje formiraju zaštitni sloj na koži kako bi sprečile opekotine od sunca.

SPF 10 - Sojino

Obično se upotrebljava u kineskoj kuhinji, ali kada ga koristite na koži, ono je efikasna krema koja pruža zaštitu od sunca.

SPF 8 - Kokosovo

Jedno je od najkorisnijih prirodnih ulja. Možete spremati hranu s njim, ali ga podjednako možete koristiti na koži i kosi. Pruža koži zaštitu od sunca i štiti kosu od oštećenja od sunca.

SPF 5 - Bademovo ulje

Bademovo ulje ima skromni zaštitni faktor 5, ali može pružiti vašoj koži puno toga u pogledu ishrane. Bogato je vitaminom E, koji kožu omekšava i neguje.

SPF 2 - Maslinovo i kantarionovo

Ubedljivo najpopularniji saveznici za brzo tamnjenje su maslinovo i kantarionovo ulje, ali malo ko zna da ova ulja imaju jako nizak zaštitni faktor (SPF 2) i da nikako nisu bezbedna za upotrebu, naročito ako imate osetljivu kožu.

Kantarion smiruje upale

Kantarionovo ulje je poznato kao izvanredan prirodni lek za kožu, ali ga treba upotrebljavati isključivo za smirenje već nastalih upala kože, a nikako kao zaštitu od sunca jer je foto-osetljivo, može izazvati fleke i ne sadrži zaštitni faktor.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock