Neda Arnerić: Kad se približim Areni srce lupa kao ludo, a kada uđem setim se divne publike i aplauza

Neda Arnerić: Kad se približim Areni srce lupa kao ludo, a kada uđem setim se divne publike i aplauza

Autor: | 23/07/2018

0

Pulska arena, 14. juli. Prepuna. Ushićenje i uzbuđenje. Otvara se jubilarni 65. Pulski festival. Nakon svečane ceremonije, festival otvara film "Aleksi" Barbare Vekarić, u kojem igra i Neda Arnerić. Pobudila je veliku pažnju još na crvenom tepihu, na ulasku.

Na Pulskom festivalu je, kaže na početku kratkog razgovora za "Blic", poslednji put bila pre pet godina.

- Tada sam bila u žiriju, a bio je to šezdeseti festival na kome se okupilo puno divnih kolega, ljudi iz sveta filma iz raznih krajeva negdašnje zemlje. A meni je i tada, i sada, i kroz celu karijeru veliku čast i zadovoljstvo činilo da se poklonim publici - kaže Neda.

Razgovarli su potom o filmu "Aleksi", koji je okupio odličnu glumačku ekipu (Leon Lučev, Boris Kavaca, Aljoša Vučković, Nataša Janjić, Džejson Man, Goran Marković...)

- Gledala sam jednu verziju, i to ne tako skoro. Imam uzbuđenje pre svega zbog glavne junakinje koju sam zavolela kao da mi je zbilja ćerka. Mislim da je Tihana Lazović kao naslovna junakinja napravila odličnu ulogu. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa mladom rediteljkom Barbarom Vekarić, koja jeste veoma zahtevna, ali zna šta hoće i u tome je beskompromisna. Film je pun emocija, bez ratova i politika. Film pun duše. Neke će rastužiti, neke nasmejati... - objašnjava glumica.

 

Pričajući o ulozi koju igra (majka glavne junakinje), između ostalog, kaže:

- Uloga nije velika i veoma mi je draga. Zanimljivo je da se Barbara odlučila da mi je poveri gotovo u isto vreme kada je odabrala glavnu junakinju. To je uloga koju mi glumci u žargonu zovemo pozadinska, ona koja podupire priču. Ona je starovremska majka koja bi da zadrži ćerku na tom ostrvu, u porodičnom poslu pravljenja vina. Ne pruža joj podršku da razvije svoj talenat, ni da ode u beli svet, što ta mlada devojka toliko želi. Ne znamo sa sigurnošću na kraju filma da li je junakinja otišla u veliki svet, što joj kao Neda Arnerić od srca želim.

Pitali su je i šta joj znači Pulski festival, čega se priseća iz ranijih izdanja festivala, kojih uloga i filmova...

- Mnogo mi znači festival, Pula... Kad se približim Areni srce lupa kao ludo, a kad u nju uđem setim se raznih filmova, situacija, a ponajpre vojnika i mornara koji su skroz bili, što bi se reklo, načičkani sa spoljne strane, skroz oko zidina. I publike. Divne, divne publike u punoj Areni, njihovih aplauza i podrške - kaže Neda.

hellomagazin.rs Hello/Arhiva