Mira Furlan: Živimo u jednom jako teškom svetu, kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu

Mira Furlan: Živimo u jednom jako teškom svetu, kroz laži i buku je sve teže razaznati istinu

Autor: | 18/06/2018

0

Nedavno sam bila u Indiji i videla budućnost sveta koja nam se sprema: bogatstvo nezamislivih razmera na jednoj strani i siromaštvo nezamislivih razmera na drugoj strani, rekla je glumica Mira Furlan tokom čuvenog sofa intervjua, na platou ispred Muzeja Jugoslavije, u okviru  programa druge večeri Književnog festivala Krokodil.

Sa zvezdom jugoslovenske kinematografije koja već godinama živi u SAD, pred skoro hiljadu posetilaca festivala, razgovarao je filmski kritičar Ivan Velisavljević.

Furlan kaže da je iz Indije doputovala u Amsterdam, potpuno sređen, bogati evropski svet.

-To mi je napravilo potpunu zbrku u glavi koju moram sabrati. Nakon dva dana putovanja iz Frankfurta do Beograda, eto me konačno u programu Krokodila. Kasnila sam na avione, pa mi se čini da sam trenutno između jave i sna, rekla je ona.

Publika je tokom razgovora imala prilike da vidi insert iz filma "Turneja" u režiji Gorana Markovića u kojem Furlan igra jednu od glavnih uloga.

Na pitanje kako je to biti umetnik između svetova, slavna glumica je odgovorila da je to pre svega "osećaj nepripadanja".

-To je istovremeno osećaj pripadanja svim svetovima. Pitanje emigracije i ostavljanja svog doma i ideja pronalaženja novog doma... sve su to velika pitanja koja me svakog dana opsedaju. Na kraju bih ipak kazala da je u tom nepripadanju neki prostor lične slobode koji je vrlo vredan. Nepripadanje sa sobom nosi velike nedostatke i velike rupe u postojanju, ali kukanje da smo nešto izgubili, a ono drugo nismo našli nema nikakvog smisla, rekla je Furlan.

Glumica kaže da je u Americi trenutno navala desnice iako se to nije iznanada pojavilo.

-Sve se to pripremalo. Neprestano postoje snage koje se sudaraju. Ja sam ipak na drugoj strani. Verujem u ideju da se nasiljem i oružijem ništa ne može rešiti. Gandi i Martin Luter King me inspirišu i jesu zvezde vodilje u mom životu, rekla je Furlan.

O svojim iskustvima u predavanju na jednoj od naznačajnijih filmskih škola u Americi, na veoma cenjenoj njujorškoj Akademiji za film, Furlan ističe da je taj posao nju pronašao.

-Nikada nisam mislila o sebi da predajem, ali se tako u životu pojavljuju stvari koje nismo tražili i one nas odvedu na drugi kolesek. Taj kurs 'Liberal Arts and Science' mi je legao. Odgovara i mojim studentima. Svojim iskustvom i životom sam sam se spremila da nešto kažem o poziciji umetnika u svetu, rekla je Furlan.

Ona napominje da njena predavanja slušaju studenti iz celog sveta.

-Predavati nešto je zapravo razmena. Ja sam studentima sagovornica, baš kao što su to oni i meni. Insistiram na tome da ne znam više od njih. Moji studenti su ekonomski, socijalni, rasni presek društva. Imala sam samo jednog belog muškarca iz Teksasa među njima... Sve drugo su bile crne žene ili crni gej ljudi... Taj student se našao ugroženim i pitao je zasto mora da nosi krivicu za sve nepravde u svetu, rekla je Furlan za Tanjug.

Pred kraj intervjua prikazan je insert iz filma "Štefica Cvek u raljama života", u režiji Rajka Grlića u kome je poznata glumica odigrala epizodnu ulogu.

Za ulogu u tom filmu, kako kaže, veoma teško joj je palo farbanje kose.

-Kada sam pogledala sebe u ogledalu pomislila sam 'zašto se reditelji vole igrati malim lutkicama koje farbaju i kostimiraju'. Ipak ispalo je da je taj film izuzetno inteligentna i duhovita priča, rekla je Furlan.

Ona kaže da socijalni mediji kreiraju novu stvarnost u kojoj više nemamo pojma šta je istina, a šta je laž.

-Čini mi se da svet nije u najboljoj fazi. Stalno mislim o tome da je sve ovo normalno. Tolko siromašnih ljudi ima, izbeglice, ratovi, negiranje naučnih činjenica. Mi živimo u jednom jako teškom svetu kroz koji je sve teže mladim ljudima da se probiju. Kroz te laži i buku je sve teže razaznati istinu. Brinem se za mlade ljude jer im naše generacije ostavljaju ovako opasan svet.

Cenjena glumica piše novu knjigu i napominje da se sve vreme pita ima li smisla da 20 godina zastupa iste stavove u javnosti.

-Čini mi se da me retko ko čuje. Nemam više snage da budem javna osoba. Pišem memoarsku knjigu o svemu tome i još se nisam odlučila da li ću to što pišem uopšte poslati u svet, zaključila je Mira Furlan.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: mira furlan

Najnovije vesti