Srpska narodna bajka "Devojka brža od konja" postala je crtani film (video)

Srpska narodna bajka "Devojka brža od konja" postala je crtani film (video)

Autor: | 10/06/2018

0

Srpska narodna bajka "Devojka brža od konja", koju je pre skoro dva veka od zaborava i sačuvao Vuk Karadžić, dobila je i svoju animiranu verziju. Kratki crtani film delo je Go Hektik studija i na predivan način kazuje staru priču o neuhvatljivosti lepote.

Na engleskom jeziku i u stihovima ispričana je priča o devojci koju su "vile načinile od snijega" i Ivanjskog sunca, koju je "gora lišćem obukla, a livada cvijećem okitila". Ipak, sam način pripovedanja je univerzalniji, čime je našoj narodnoj bajci data primesu Diznijevih crtanih filmova.

U samo tri i po minuta stala je sva misao o lepoti, njenoj neuhvatljivosti i našoj potrebi da je pronađemo, bez obzira na prepreke. Nisu izbledela ni večita pitanja ove priče - je li lepota zemaljska ili ne i da li u želji da nekog posedujemo može biti prave ljubavi.

Inače, priču koja se vekovima prenosila sa kolena na koleno zabeležio je Vuk Stefanović Karadžić i prvi put štampao u Beču. Putem filma sada će je videti i čuti posetioci raznih regionalnih i evropskih festivala na kojima će se film prikazivati.

hellomagazin.rs Instagram/gohektik

Najnovije vesti