Trnovit put do zvezda Peđe Stojakovića: Teško detinjstvo košarkaškog asa

Trnovit put do zvezda Peđe Stojakovića: Teško detinjstvo košarkaškog asa

Autor: | 08/06/2018

0


Proslavljeni košarkaš Peđa Stojaković izgradio je karijeru na kojoj mu zavide mnogi, međutim njegov put do zvezda nije bio lak.

Ratni vihor zahvatio je i porodicu Stojaković u Slavonskoj Požegi. Te 1991, pre „Oluje“, ali baš kada je rat na ovim prostorima počeo da bukti, tada 14-godišnji Peđa morao je sa ocem, majkom i bratom da izbegne iz Hrvatske i sreću potraži daleko od rodnog grada, u Beogradu.

- Boli nas i guši sve to istom jačinom i danas, iako je prošlo mnogo vremena... Ostavili smo živote, planove, sve što smo do tada stekli. Gotovo u jednom trenu ostali smo bez dve kuće, dva lokala, imanja... Uostalom, dovoljno je da vam kažem da mi je u aprilu 1991. jedan Šiptar nudio 450.000 maraka samo za jednu od te dve kuće, a ja, da ne bi pričali vidi ga ovaj, prvi je podvio rep i beži, odbijem ponudu i dva meseca kasnije ostanem bez nje - ispričao je svojevremeno za "Blic" Peđin otac Miodrag.

U Beogradu su porodicu Stojaković sačekale nove muke.

– Imao sam 14 godina kada smo se zbog rata u Hrvatskoj preselili u Beograd, gde smo ostali dve godine. Bile su to za mene dve prolazne godine. Živeli smo u Zemunu, gde sam obišao sve školske dvorane igrajući košarku. Sve mi je bilo nepoznato, bio sam nov, dete iz provincije, drugačije sam govorio… Doživljavao sam prijatne i neprijatne situacije. Upisao sam Trgovačku školu, misleći da ću nastaviti porodičnu tradiciju, jer su mi roditelji bili trgovci. Uz to sam počeo i sa košarkom. U školi su otkrili moj talenat i tako je počelo - pričao je Peđa svojevremeno. 

- Živeli smo u garsonjeri, u 25 kvadrata. Sećam se dobro, voda se posle svake kiše slivala niz zidove... Od nameštaja smo imali samo eksere u zidu, da kačimo stvari, mada nam je posle rodbina pomogla. Eh, a u Požegi smo ostavili nameštaj vredan 250.000 maraka jer smo se njegovom proizvodnjom i bavili. Pritom, moj stariji sin Nenad je imao teško oboljenje bubrega, a samo lekovi za njegov normalan život bili su nenormalno skupi. Posle nam je Zvezda, kada je Peđa potpisao, dala stan od 50 kvadrata u Zemunu na korišćenje pa je bilo lakše - rekao je Peđin otac.

Jedna scena i Peđi i njegovom ocu do kraja života ostaće urezana u pamćenje.

- Do kraja života ću pamtiti scenu kada sam ga vodio na trening, a on mi usput zatražio da mu kupim nekoliko čokoladnih bananica da podeli s drugarima. Imao sam u džepu novac da ih kupim, ali nam je bio potreban za važnije stvari. Te stvari bole, cepaju srce napola... - ispričao je on, opisujući Peđino teško detinjstvo.


Kada je izgradio uspešnu karijeru Peđa je dobio mogućnost da sve što mu je u detinjstvu falilo nadomesti, ali nikad nije dozvoli sebi da "poleti". Peđa Stojaković danas živi u Atini sa suprugom Kamelom Alekom, bivšom manekenkom. Imaju troje dece: sina Andreja, ćerku Milu i sina Maksima. Ističe da ga često "muči" nostalgija za rodnim krajem.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Instagram

Najnovije vesti