Nikita Mihalkov ne skriva bogatstvo: Sav moj novac je u ruskim bankama, nije u garažama ili ofšor zonama

Nikita Mihalkov ne skriva bogatstvo: Sav moj novac je u ruskim bankama, nije u garažama ili ofšor zonama

Autor: | 04/06/2018

0

Poznati ruski filmski režiser i glumac Nikita Mihalkov šokirao je deo javnosti podacima o prošlogodišnjoj zaradi koja je iznosila 529 miliona rubalja (jedan evro je 72 rublje), što je oko 7,35 miliona evra. Informacija o zaradama kulturnih delatnika objavljena je na sajtu Ministarstva kulture RF.

Mihalkov je vlasnik šest kuća i šest stanova, osim toga ima i 89 placeva na kojima se nalazi 11 pomoćnih zgrada. U deklaraciji je napisao i da je vlasnik traktora i helikoptera. Pored toga, Mihalkov je osnivač ili suvlasnik desetak firmi u raznim sferama delatnosti.

- Radim od 12. godine, dakle, više od šest decenija. Moja predavanja u inostranstvu plaćaju od 20.000 do 35.000 dolara. Naslednik sam slikara Surikova i Končalovskog, čije slike koštaju milione. Igrao sam u više od 50 filmova, a kao režiser, snimio sam više od 15 filmova. Dobio sam nagrade najprestižnijih festivala, uključujući i Oskar - kazao je Mihalkov.

Samo tri poslednja filma studija "Nikita Mihalkov" u bioskopima su zaradila više od pet milijardi rubalja. Film "Kretanje ka vrhu" zauzima prvo mesto na rejtingu i pretekao je sve druge, uključujući i američke blokbastere, objasnio je Mihalkov.

Poznati režiser je poručio onima koje zanima njegova zarada da redovno plaća sve poreze i da ne prepisuje svoje bogatstvo na rođake.

- Moj finansijski menadžer profesionalno radi s hartijama od vrednosti, investirajući novac u profitabilne programe, ulažući u dohodovne kompanije u Rusiji. Ja ne investiram u fudbalske klubove, i sav moj novac je u ruskim bankama, nije sakriven u garažama ili ofšor zonama - istakao je Nikita Mihalkov. On je dodao da njegova deca i unuci žive, uče i rade u Rusiji, a ne u Londonu.

Mihalkov je poručio sugrađanima da je vreme da se naviknu na to da čovek može da bude obezbeđen a da pritom ne krade od države. Režiser je rekao i da ulaže novac u svoj dobrotvorni fond "12".

- Koliko je dece izlečeno, koliko je crkava restaurirano, koliko je još starih ljudi živo zahvaljujući mom humanitarnom fondu... Zbog toga moja prijava o prihodima ima 56 stranica, a ne dve - rekao je Mihalkov, dodajući da prijavu o prihodima predaje sam, a ne poreska policija.

Za one koji ne znaju, Nikita Mihalkov je rođen u braku poznatog sovjetskog i ruskog pisca Sergeja Mihalkova, koji je napisao dve himne - sovjetsku i rusku, i pesnikinje i prevodioca Natalije Končalovske. Deda po majčinoj liniji je bio poznati slikar Petar Končalovski, a pradeda takođe poznati slikar Vasilij Surikov.

hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: Nikita Mihalkov

Pročitajte još

Najnovije vesti