Mik Džeger otkrio tajnu kako se u 74. godini kreće kao mladić

Mik Džeger otkrio tajnu kako se u 74. godini kreće kao mladić

Autor: | 04/06/2018

0

Seks, droga i rokenrol ne zvuče baš kao recept za zdravu starost, ali da li je Mik Džeger dokaz za suprotno?

Čili 74-godišnjak predvodi bend na njihovoj ko zna kojoj po redu turneji i na pozornici je jednako energičan kao i ranije, neverovatno pokretljiv, izdržljiv i očigledno u sjajnoj formi.

Ali, ako ste pomislili da se čovek mirno može odavati porocima, a ipak pod stare dane biti vitalan (i uopšte dočekati stare dane), moramo da vas razočaramo.

Naime, Mik ima dobre gene koje je nasledio od tate, nastavnika fizičkog koji je redovno vežbao i doživeo 93 godine, ali još mnogo važnije, stari roker koji je svoju vitalnost nedavno dokazao i time što je osmi put postao otac živi neverovanto zdravim životom i itekako pazi na sebe.

Ishrana

Stonsi imaju celu četu od dvestotinjak pratećeg osoblja među kojima su i nutricionisti pa uz njihove savete Mik održava struk od 71 cm jelovnikom na kojem su uglavnom sveže voće i povrće, žitarice, mahunarke, piletina i riba. Povremeno se pridržava i ketogene dijete, koja uključuje mnogo masti i belančevina, a gotovo ništa ugljenih hidrata, pa pomaže u brzom gubitku kilograma i masnog tkiva.

Navodno obožava avokado, koji je izvrstan izvor zdravih masnoća, a za doručak voli smuti, ali četiri sata pre koncerta pojede dobar tanjir paste kako bi mu mišići bili puni glikogena. Prema savetu Džo Vuda, bivše žene gitarista Rona Vuda, Džeger već godinama jede organsku hranu.

Treniranje

Džeger ne bi mogao da pretrči polumaraton od 21 km, koliko navodno pređe na svakom koncertu, da redovno ne trenira. Između turneja, pevač trči 10 kilometara na dan, vozi bicikli, pliva, bavi se kik-boksom i radi vežbe, i tako pet do šest dana nedeljno. Verni saradnik u tome mu je Norvežanin Torje Eike, fizioterapeut koji je radio sa sportistima olimpijcima, a s Džegerom je već 24 godine.

Joga

Džeger navodno šest dana u nedelji vežba takvozvanu vazdušnu, ili antigravitacijsku jogu - zahtevnu kombinaciju gimnastike i akrobacija koja se izvodi viseći na mrežama od tkanine obešenim sa plafona. Vežbe su vrlo naporne, ali pomažu ne samo istezanju i fleksibilnosti, nego i psihičkom opuštanju.

Balet

Po nekima, Džeger se bavio baletom i pre nego što je upoznao Melani Hemrik, 43 godine mlađu američku balerinu koja mu je prošle godine rodila osmo dete, sina Deveruksa Oktavijana Basila, dok drugi tvrde da je baletne vežbe počeo da praktikuje tek uz nju. Kako bilo, zahtevni baletni trening izvrstan je za ravnotežu, a i za liniju - Melani se već četiri meseca nakon porođaja vratila na pozornicu prestižnog Američkog baletnog teatra, u kojem je jedna od samo dve balerine koje imaju decu.

Vitamini

Ranije su Stonsi gutali razne pilule, ali već odavno su prešli na znatno zdravije vitamine. Džeger redovno uzima vitamin A, B kompleks, C, D i E u kombinaciji s ribljim uljem, ginsengom i ginkom biloba.

Nega lica i kose

Džeger veoma pazi na svoj ten pa redovno upotrebljava hidratatnte kreme, najčešće Klarins, Lankom i superskupu Krem de la Mer, a kad mu koži treba dodatna nega, koristi "Super Flight" kremu marke "Prescriptives", koja brzo vraća vlagu, ili maske na bazi kavijara "La Prairie" za zatezanje i podmlađivanje. S kosom ima sreću jer mu je prirodno gusta i nije se proredila, ali premda njegova ćerka, manekenka Liz Džeger, tvrdi da nije ni posedeo i da ima prirodnu boju, čini se da Mik ipak koristi usluge frizera koji mu dolazi i boji sedu vlas.

Apstitencija!

Džeger pije, ali vrlo umereno, tvrdi da nikakvu drogu nije taknuo godinama, a ne samo da ne puši nego ne voli da bude u blizini nekoga ko puši. Zaista se sve menja - čak ni Kit Ričards praktično više ne pije.

Sluh

Mnogo pre nego što je to postalo standard, Džeger je neizostavno upotrebljavao čepiće za uši kako bi zaštitio sluh od buke koju Stonsi proizvode na probama i koncertima.

hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: mik džeger