Princ Hari i Megan vraćaju svadbene poklone u vrednosti od osam miliona evra

Princ Hari i Megan vraćaju svadbene poklone u vrednosti od osam miliona evra

Autor: | 01/06/2018

0

Princ Hari i Megan Markl moraju da vrate svadbene poklone, čija se ukupna vrednost procenjuje na preko 8 miliona evra

Razlog je jednostavan i vezan je za strogi kraljevski protokol. Naime, kraljevska palata ne želi da osobe i kompanije koriste novopečene mladence, vojvodu i vojvotkinju od Saseksa za sopstvenu promociju.

Prema pravilima palate, osnovni princip koji se odnosi na prihvatanje poklona članova kraljevske porodice je taj da nikakvi pokloni, uključujući pružanje gostoprimstva ili usluga, koji člana kraljevske porodice stavljaju u položaj da nešto duguje onome ko mu to pruža, ne smeju da budu prihvaćeni.

Kraljevska pravila nalažu da se pokloni koji stižu iz britanskih firmi moraju odbiti, osim ako se ne radi o suveniru sa zvanične posete, proslave kraljevskog venčanja ili neke lične prilike.

Kad je reč o poklonima koje članovi kraljevske porodice dobijaju od privatnih osoba iz Velike Britanije, a koje ne poznaju lično, onda pokloni moraju da se odbiju jer se ne zna koji je zapravo motiv osoba koje ih daruju.Nekoliko nedelja uoči venčanja, mladenci su objavili da jedini poklon koji žele jeste donacija u jednu od sedam humanitarnih organizacija koje podržavaju.

Osiguranje britanskog dvora inače pomno analizira svaki poklon koji stiže na adrese članova kraljevske porodice, a potom sastavlja zvaničnu listu na kojoj je popis svih predmeta, kome su oni dodeljeni i od koga dolaze.

-Neki od poklona prebacuju se u humanitarne organizacije, dok neki ostaju unutar kraljevske kolekcije. Povremeno i po potrebi, neki predmeti daruju se organizacijama koje će ih bolje iskoristiti, rekao je nedavno za britanske medije predstavnik za javnost kraljevske palate.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti