Formula za zdravo srce: Redovni treninzi slabog inteziteta

Formula za zdravo srce: Redovni treninzi slabog inteziteta

Autor: | 27/04/2018

0


Nova studija sprovedena na Harvardu je pokazala da redovno kretanje dovodi ćelije u određeni ritam, koji pomaže organizmu da se odbrani od zapaljenja i srčanih bolesti.

U serijama eksperimenata sprovedenih na laboratorijskim miševima, miševi su napravili četiri puta više novih srčanih mišićnih ćelija kada su svakodnevno bili fizički aktivni, u odnosu na miševe koji su se manje kretali.

Ova otkrića značajna su i za pacijente koji su doživeli srčani udar, ali i za one koji bi da zaštite srce.

-Održavanje zdravlja srca zahteva balansirano gubljenje srčanih mišićnih ćelija usled starenja ili neke povrede, sa regeneracijom ili stvaranjem novih srčanih mišićnih ćelija, kaže autor studije profesor dr Entoni Rozencvajg.

-Naša studija sugeriše da vežbanje može da pomogne u održavanju tog balansa, i to u korist regeneracije.

Jedan od autora studije, profesor regenerativne biologije dr Ričard Li kaže da ova otkrića praktično znače da možete da podmladite srce svakodnevnim vežbanjem.

Ljudsko srce ima relativno nizak kapacitet samoregenerisanja - srce mladog čoveka može da obnovi samo jedan odsto mišićnih ćelija godišnje. Međutim, čak se i tih jedan odsto smanjuje s godinama, a gubljenje srčanih ćelija se povezuje sa otkazivanjem srca.

Dakle, dovoljno je da vežbate po malo, ali je važno da to radite svakodnevno kako biste održali srce zdravim.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: trening zdravlje