Fascinantan i u maju i usred leta: Neverovatna ponuda za Krf za samo 299 evra

Fascinantan i u maju i usred leta: Neverovatna ponuda za Krf za samo 299 evra

Autor: | 26/04/2018

0

Maj u raju gde je Posejdon milovao Kerkiru

 

Ne propustite, ostalo je još samo malo mesta, a doživljaj koji vas čeka je golem i neponovljiv. U danima praznika (polazak je 28. aprila, agencija Kon Tiki podiže čarter do Krfa. Četiri dana sa tri noćenja u hotelu s 4* na bazi polupansiona košta svega 299 evra. U onom sa 5*, cena je nešto viša – 349 evra. A da sve vredi mnogo više dokaz je i priča koja sledi...

Krf je jedno od najlepših ostrva zemlje sa krajnjeg juga Balkana. Posle Kefalonije, drugo je po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, koji Grci zovu još i Sedmoostrvlje (Eftanistija). Najveći i glavni grad je Krf (grč. – Kerkira; engl. – Corfou) sa oko 40.000 stanovnika. Prema legendi, grad i ostrvo nazvani su po nimfi Kerkiri, iz čije je veze sa bogom mora Posejdonom rođen Feak, praotac drevnih Feačana. Ovaj mitski narod ugostio je Argonaute i Homerovog junaka Odiseja, koji je odavde, prema poznatom epu, najzad stigao do svoje Itake.

Povoljan geografski položaj, izuzetni klimatski uslovi i atraktivne plaže svrstavaju Krf u grupu visoko cenjenih turističkih odredišta.

Krf leži u Jonskom moru, na severozapadu Grčke, udaljen tri kilometra od albanske obale i 15 km od obala Epira. Ostrvo ima specifičan izdužen oblik, koji podseća na srp ili latinično slovo F. Pretežno brdovitim krajolikom preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko četiri miliona maslinovih stabala. Najviši vrh ostrva je Pantokrator (906 metara). Razuđena južna obala poznata je po brojnim zalivima i poluostrvima, čistom moru i lepim plažama.

Grad Krf jedan je od najlepših ostrvskih gradova ovog regiona. Ne ubraja se u tipične grčke gradove jer je uticaj Venecije, pod čijom je vlašću bio vekovima, ostavio prepoznatljiv trag.

Prvobitnu naseobinu koja datira iz 6. veka pre n. e. razorili su Goti. Današnji grad smešten je nešto severnije i okružen je tvrđavama Forteca Vekija i Forteca Nuova.

U 15. veku, pod mletačkom upravom, naseljeni deo se proširio i izvan utvrđenih zidina. Centralnim delom grada dominira trg Esplanada, najveći trg na Balkanskom poluostrvu.

Crkva svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, jedna je od znamenitosti Krfa. Ovo sveto zdanje iz 16. veka oslikano je vizantijskim ikonama neprocenjive vrednosti. Posebnu pažnju turista privlači izložen srebrni sarkofag sveca.

Gradska kuća (1663) primer je savršenstva venecijanske kulture, koja je vidljiva i u starom jezgru grada.

Ahilion je palata austrijske princeze Elizabete, koja je rado provodila vreme na Krfu. Ova neoklasična građevina udaljena je 10 kilometara od grada. Okružena je prelepim vrtom u kojem je statua ranjenog Ahila (Umirući Ahil), po kojoj je palata nazvana Ahilion.

Na ostrvu Vido, udaljenom kilometar od glavne luke grada Krfa, nalazi se Mauzolej-kosturnica. Sagrađena je 1938. godine po projektu arhitekte Nikole Krasnova. Na mermernim zidinama smeštene su 1232. kasete sa kostima srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na grobljima Krfa. Posmrtni ostaci 1532 nepoznata vojnika položeni su u takozvane bunkere, levo i desno od ulaza u kosturnicu.

U mestu Paleokastrica, 16 kilometara udaljenom od prestonice, nalazi se manastir Bogorodice Marije osnovan 1228. godine.

Međunarodni aerodrom „Ioannis Kapodistrias“ udaljen je samo tri kilometra od grada Krfa.

Od davnina privlačan za brojne posetioce, Krf je danas moderan turistički centar, grad i ostrvo komfornih hotela i niza atrakcija. Tradicionalno gostoljubivo lokalno stanovništvo najviše koristi engleski jezik, mada je moguće i sporazumevanje na nemačkom, čak i srpskom jeziku.

Krf je i grad festivala. Izdvajaju se festival „Svetlost i zvuci“, Kriket festival i festival u čast svetog Spiridona. Manifestacije se održavaju uglavnom u letnjim mesecima, na gradskim ulicama i trgovima.

U vreme Prvog svetskog rata (1916. i 1917.) na Krfu se nalazilo sedište srpske vlade u progonstvu. „Krfskim paktom“, iz 1917. godine, zaključeno je stvaranje Jugoslavije. Posle prelaska Albanije, na Krfu je boravio i veliki broj srpskih vojnika i civila (151.828) iscrpljenih bolešću i glađu. Posledice masovnog egzodusa odnele su mnoge živote. Oni koji nisu sahranjeni na dva kilometra udaljenom ostrvcetu Vido, spuštani su u vode Jonskog mora. Ovo područje se naziva „Plava grobnica“ po istoimenoj potresnoj pesmi Milutina Bojića...

U tom i takvom okruženju agencija Kon Tiki je rezervisala za svoje putnike i  hotele koji garantuju maksimalno uživanje… Zato, požurite – za malo para čeka vas veliko zadovoljstvo.

Sve dodatne informacije potražite putem sajta www.kontiki.rs ili telefonom na 011 209 80 00.

 

 

Hellomagazin.rs Promo
Tagovi: krf