Iako je povrće među najzdravijim namirnicama, te se posebno preporučuje tokom dijetetske ishrane, postoji jedna vrsta koju bi trebalo da izbegavate. Posebno ako vam je cilj da smršate.
Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje, piše superzena.
Gde nestaju masne ćelije kad se tope kilogrami?
U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju.
Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji jesu kukuruz, krompir i grašak.
Skinuti višak je samo pola posla: Održati željenu težinu je pravi izazov
Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0,9 kilograma više tokom dve godine od povećanja porcije ovog povrća. Razlog za to je visoki glikemijski indeks, intenzivno povećanje šećera u krvi nakon konzumiranja, koje utiče na povećanje osećanja gladi.
Zanimljivo je da su osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile na težini nakon nekog vremena.
Pročitajte još
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte višeSok od nara je moćan zaštitnik: 5 razloga zbog kojih je važno da bude jutarnja rutina
Sok od nara čuva zdravlje
18/04/2024
Saznajte višeBogata je kalcijumom i magnezijumom, a ne goji: Tajna vitke linije Ive Štrljić je u ovoj namirnici
Užina Ive Štrljić je ovo povrće
17/04/2024
Saznajte više