Otkriva nova duhovna polja: Da li Novak Đoković mir pronalazi u reiki metodi

Otkriva nova duhovna polja: Da li Novak Đoković mir pronalazi u reiki metodi

Autor: | 06/04/2018

0

Naslov u jednom američkom nedeljniku, objavljenom početkom marta, glasio je: “Novak u dubokom kanjonu”. Autor teksta malo se poigrao rečima, odnosno boravkom slavnog tenisera u Velikom kanjonu u Nevadi i nezavidnom situacijom u kojoj se nalazi već skoro dve godine, podsećajući da je za njega zabrinut ceo svet, a ne samo srpska javnost. Te dve godine običnim smrtnicima možda deluju kao sitnica, ali u profesionalnom sportu predstavljaju čitavu večnost. Jer, tokom odsustva igrača, koji ovih dana zauzima trinaestu poziciju na „ATP“ listi, teniska planeta pretrpela je tektonske promene.

Pitanje šta se događa sa jednim od najdominantnijih sportista u istoriji postavlja se od trenutka kada se bukvalno strmoglavio sa trona posle trijumfa na “Rolan Garosu” 2016. Od tada na sve načine pokušava da se vrati u igru. Da povrati izgubljenu formu i oštrinu udaraca, da konačno zaleči ruku i pronađe žar kojim je topio nade rivala pre nego što bi izašli na teren.

Mediji su naširoko pisali o krizi u braku sa Jelenom, dovodili ga u vezu sa nameštanjem mečeva i dopingom, analizirali višečasovne seanse i ishranu iz koje je isključeno meso, pitali se kada će nas ponovo zasmejavati imitacijama kolega i koleginica. Pominjali su i gubitak motivacije, zasićenje, promenu načina razmišljanja, strah da ne propusti ni dan Stefanovog i Tarinog odrastanja, bol u laktu koji je predugo ignorisao da bi ga se tek tako otarasio. Teorija je mnogo, a svedoka misterioznog pada našeg najboljeg sportiste svih vremena - veoma malo.

Promenio je Đoković ceo tim, uključujući trenera, ali ono najvažnije - sebe - očigledno još nije. Zbog koncepta “ljubav, mir i zagrljaj” više niko ne pravi šale, a reklo bi se da je negde nestao i spiritualni guru Pepe Imaz. Na hiljade fanova, koji su pravili peticije pod nazivom “Nole, otarasi se Pepea” i slične, odahnulo je kada se Špancu izgubio svaki trag. No, Pepeovo mesto zauzeo je drugi duhovni učitelj, reiki-master Žarko Ilić, koji je, inače, godinama nezvanični član tima Đoković. Njih dvojica zajedno su sedeli na litici Velikog kanjona što, na izvestan način, simbolizuje Novakov hod po ivici provalije na aktuelnoj američkoj turneji.

Indijan Vels nije daleko od čuda prirode koje je kreirala reka Kolorado. Upravo u tom gradu odigrao se ključni meč koji je trebalo da pokaže kako će se u Noletovom slučaju odvijati sezona. Međutim, povratak posle „Australijan opena“ i operacije lakta bio je sve samo ne uspešan. Nekada najbolji teniser planete još nije spreman za novi početak, jer je već u prvom kolu turnira u Indijan Velsu izgubio od sto devetog igrača sa „ATP“ liste. Da se agonija nastavlja pokazali su nam njegovi udarci sa primetnim odsustvom snage. Jedva je dolazio do daha, a bio je i vidno iznerviran što se situacija nije odvijala kako je zamislio.

- Bilo je veoma čudno, potpuno sam izgubio ritam, sve. Zahvalan sam što sam se vratio na teren tako brzo posle operacije, ali uopšte se ne osećam dobro. Nije trebalo da budem ovde - rekao je Novak posle poraza, koji ga je vratio u period kada se neuspesi nisu vezivali za probleme sa laktom, već sa gubitkom samopouzdanja, nervozom, gubitkom sigurnosti, kilaže, energije i šampionskog stava, koji ga je pratio još od trenutka kada je kao sedmogodišnji dečak odvažno poručio da će biti najbolji na svetu.

Ako je suditi po slikama na društvenim mrežama, uspeo je da pronađe mir zahvaljujući reiki-majstoru čije je “umetničko” ime Damar i koji je Đokovića podučio japanskoj tehnici isceljivanja. Žarko je lekar, doktorant medicinskih nauka, sa značajnim iskustvom u istraživanju ljudske psihe. Pre svega, on je tragalac za odgovorima i lekom za bolesti savremenog doba, a sa Novakom, njegovom suprugom i mlađim bratom Markom sarađuje niz godina.

Šta je, zapravo, reiki? Reč je o metodi duhovnog razvoja koja eliminiše stres, relaksira i leči. Zasnovana je na verovanju da životna energija protiče kroz organizam. Osobe koje praktikuju reiki koriste tehniku polaganja ruku na telo ili iznad tela. Time se, navodno, čiste i jačaju energetski kanali. Osim što ublažava bol i fizička dejstva, terapija pruža smirenje na duže staze, utiče na donošenje ispravnih odluka i postizanje samopouzdanja, a ima i antidepresivna svojstva.

Posle meča u kojem nije ličio na sebe Novak je sa Žarkom otišao u Kanjon. Istakao je da strmim liticama nacionalnog parka prosto struji energija sa svih strana.

- Veliki kanjon jedno je od najmoćnijih mesta na svetu. Taj mir i veza sa prirodom su neverovatni - rekao je američkim novinarima.

Potraga za duhovnim mirom nimalo se ne dopada Noletovim brojnim obožavaocima, koji mu sve češće savetuju da odustane od veganske ishrane, da u jelovnik uvrsti i nešto konkretno, sa roštilja, kako bi nabacio mišiće, jer je očigledno da tako mršav nema snage da trči za lopticom. Slično misli i njegov bivši trener Boris Beker, koji je uveren da je uloga oca “smekšala prkosnog ratnika, donedavno zastrašujuće jakog i sposobnog da u osinjem gnezdu počisti najstrašnije protivnike”.

A post shared by Tennis Now (@tennis_now) on Apr 4, 2018 at 6:10pm PDT

- Nole definitivno pripada vrhu, ali mnogo voli svoju porodicu i dosta vremena provodi sa njom. Ranije, čim bi se budio, odlazio je da trenira. Sada, kada se probudi, igra se sa decom. A da bi bio prvi, mora potpuno da se posveti sportu. Mora da se žrtvuje - rekao je Beker bez dlake na jeziku, a dobar deo ovdašnje javnosti ga je podržao.

Ima i onih koji se pitaju ko je bacio prokletstvo na srpske tenisere, upoređujući Novakovu krizu sa onim što se pre mnogo godina dogodilo Moniki Seleš. Svi se dobro sećamo da je bila zaustavljena u najboljim godinama, kada je bila nepobediva i kada su je tek čekali vrhunski rezultati. Njeno odsustvo iskoristile su druge teniserke da bi se upisale u istoriju. Posle incidenta u Hamburgu i traumatičnih suočavanja sa sobom, Monika više nikad nije bila ista. Pomagali su joj i razni gurui, i indijanski vračevi, i psiholozi. U život se vratila, ali na teren - ne. Hoće li Novak imati snage da pronađe put iz dubokog kanjona? Svi to želimo. No, prvo mora da pobedi sebe, pa tek onda rivale na terenu i sve koji smatraju da je vreme da okači reket o klin.

Snežana Ilić Guliver/Getty/Instagram
Tagovi: Novak Đoković