Svečano otvoren Festival igre

Svečano otvoren Festival igre

Autor: | 18/03/2018

0

Izraelska koreografkinja Noe Verthajm, svečano je otvarila 15. Festival igre. Pod sloganom "Prestonica" u okviru Festivala nastupiće 15 kompanija sa više od 20 koreografskih radova. Festivalu su prethodile izložba, revija filmova, radionice, majstorski kursevi.

Izvođenjem predstave "Jedan, jedan i jedan" ansambl izraelske plesne kompanije Vertigo na sceni Sava centra otvorio je 15. Beogradski festival igre.

Pre početka ovog prvorazrednog kulturnog događaja osnivač i direktor BFI Aja Jung obratila se publici u Sava centru rekavši da "titule prestonice nose samo oni gradovi koji mogu da predstave referentne i jedinstvene umetničke sadržaje, gradovi koji bacaju čudesno svetlo daleko izvan svojih zamišljenih ili nacrtanih granica".

Ona je dodala da će se u okviru jubilarne edicije festivala predstaviti 15 trupa iz Izraela Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije sa 24 nove koreografske postavke.

Jung je naglasila da je festival nastao uz saradnju sa Ministrastvom kulture, Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda, uz pomoć inostranih kulturnih centara i ambasada.

Festival je potom svečano otvorila koreografkinja Noa Verthajm.

Predstava koja je otvorila BFI premijerno je odigrana 2017. godine u Tel Avivu.

Komad predstavlja spoj intimnog i spoljnog sveta u kojem je posebna pažnja na odjeku koji se odbija iz različitih pravaca tokom građenja metaforične veze između dalekog i bliskog, sebe i drugog.

Kompanija Vertigo obeležava 25 godina jedinstvene inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu, a ujedno je i ambasador izaelske kulture i umetnosti u svetu.

Izvođenju predstave "Jedan, jedan i jedan" prisustvovali su i brojni predstavnici diplomatskog kora.

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images